ΑΠΟΨΕΙΣ

Παραδοσιακή Κουμιώτικη σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Παραδοσιακή Κουμιώτικη σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο
Για το χειροποίητο φύλλο 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις  2 κουταλιές της σούπας ξύδι ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο 1 ½ νεροπότηρο χλιαρό νερό 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης τα οποία θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία περιβάλλοντος, εκτός από το νερό που πρέπει να είναι χλιαρό, […]

Για το χειροποίητο φύλλο

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 ½ νεροπότηρο χλιαρό νερό
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης τα οποία θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία περιβάλλοντος, εκτός από το νερό που πρέπει να είναι χλιαρό, ιδανικά γύρω στους 30 βαθμούς. Ζυμώνουμε καλά έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν. με μέση διάρκεια που πρέπει να δουλευτεί η ζύμη τα 15 λεπτά, προσθέτοντας  συνεχώς νερό ή αλεύρι αν χρειαστεί, έτσι ώστε να δημιουργήσεις μια μαλακιά και ελαστική ζύμη.

Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη σκεπάζοντάς τη με μία καθαρή βαμβακερή, νωπή πετσέτα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι
½ κιλό πράσα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι καυκαλήθρες
½ ματσάκι άνηθο
750γρ. βλαρό τυρί σε κομματάκια
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Έχουμε από πολύ νωρίτερα πλύνει  πολύ καλά και προσεκτικά τα λαχανικά ώστε να έχουν στραγγίσει και στεγνώσει καλά και τα έχουμε κόψει όχι ιδιαίτερα λεπτά.

Τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια πιέζοντας τα πολύ καλά.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα φύλλα.

Παίρνουμε τη ζύμη που έχει ξεκουραστεί και σχηματίζουμε 8 ομοιόμορφες μπάλες ζύμης. πασπαλίζουμε με νισεστέ την επιφάνεια όπου θα ανοίξουμε τα φύλλα με την βοήθεια της πιτόβεργας, τα οποία πασπαλίζουμε και στη συνέχεια με νισεστέ ώστε να μην κολλούν και σκίζονται.

Ένα ένα το κάθε  φύλλο που τελειώνουμε το άνοιγμα του, το απλώνουμε σε μια επιφάνεια ώστε όλα να στεγνώσουν λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Ετοιμάζουμε 4 φύλλα μεγαλύτερα από τη διάσταση του ταψιού. Λαδώνουμε το ταψί  σε όλη την επιφάνεια και στρώνουμε και λαδώνουμε  ένα ένα τα φύλλα.

Στη συνέχεια  ετοιμάζουμε 4 μικρότερα από το ταψί φύλλα και τα αφήνουμε κι αυτά να στεγνώνουν.

Έχοντας στραγγίξει καλά τη γέμιση από τα υγρά, την απλώνουμε μέσα στο ταψί ομοιόμορφα πάνω από τα 4 πρώτα φύλλα που ήδη έχουμε στρώσει και γυρίζουμε από πάνω και προς τα μέσα την άκρη, του  πάνω φύλλου που βρίσκεται κάτω από την γέμιση,  το λαδώνουμε και αρχίζουμε να στρώνουμε  εναλλάξ με τα  4  υπόλοιπα φύλλα και να γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των από κάτω φύλλων. Σκεπάζουμε  με το τελευταίο  φύλλο, το  λαδώνουμε και το ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και χαράζουμε την πίτα με μαχαίρι.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου για 45-60 λεπτά. Όταν το φύλλο αποκτήσει σκουρόχρωμο χρυσαφί χρώμα, η πίτα μας είναι έτοιμη.

Μετά το πρώτο μισάωρο ψησίματος καλό θα ήταν να αναποδογυρίσουμε την πίτα με την βοήθεια ενός δεύτερου ταψιού στο ίδιο μέγεθος.

Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο,  βγάζουμε την πίτα  από τον φούρνο και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει  πριν την κόψουμε.

Ευχαριστούμε την φίλη μας Μαρία Τσάλα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr