ΑΠΟΨΕΙΣ

Την 28η Οκτωβρίου τελικά τρώμε μπακαλιάρο;

Την 28η Οκτωβρίου τελικά τρώμε μπακαλιάρο;
Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τα διάφορα πιάτα με μπακαλιάρο συνήθως σε κάποιο γιορτινό τραπέζι κατά τις εθνικές επετείους την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου! Ωστόσο κάποιοι διαφωνούν, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ψάρι καταναλώνεται μόνον του Ευαγγελισμού. Οια είναι όμως η αλήθεια, πότε τρώμε μπακαλιάρο; –  την 25η Μαρτίου του Ευαγγελισμού, -των Βαΐων, –  κατά την […]

Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τα διάφορα πιάτα με μπακαλιάρο συνήθως σε κάποιο γιορτινό τραπέζι κατά τις εθνικές επετείους την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου!

Ωστόσο κάποιοι διαφωνούν, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ψάρι καταναλώνεται μόνον του Ευαγγελισμού.

Οια είναι όμως η αλήθεια, πότε τρώμε μπακαλιάρο;

–  την 25η Μαρτίου του Ευαγγελισμού,
-των Βαΐων,

–  κατά την εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου στις 24 Ιουνίου,
– στις 6 Αυγούστου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,
–  των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου,
– του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου, και γενικά όποιες μέρες επιτρέπεται η κατάλυση ἰχθύος.

Την 28η Οκτωβρίου τελικά τρώμε μπακαλιάρο;

Ψάρι ή μπακαλιάρο τρώμε κατ΄ εξαίρεση μόνο όταν η εορταστική επέτειος πέσει σε νηστεία, δηλαδή Τετάρτη ή Παρασκευή, αλλιώς τρώμε τα πάντα.

Βεβαίως, ο μπακαλιάρος έμεινε ως συνήθεια γιατί ήταν παστός και υπήρχε όλο το χρόνο τότε που δεν υπήρχαν άλλα ψάρια ή ψυγεία. Οπότε και την 28η Οκτωβρίου μπορούμε να τον επιλέξουμε.

Η ιστορία του μπακαλιάρου

Ο μπακαλιάρος, το πιο φημισμένο ψάρι στον κόσμο, που άλλαξε το διατροφικό χάρτη της Ευρώπης, άρχισε να γίνεται γνωστός κατά τα μέσα του 15ου αιώνα!

Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι «ψάρι του βουνού» , οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου» (όπου ακόμα και σήμερα πωλούν μόνο αυτό το υπέροχο παστό ψάρι), οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» και όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου, παρά ότι θεωρήθηκε ψάρι της κουζίνας των φτωχών, τον λατρεύουν και τον καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.

Παστωμένος με αλάτι, διατηρείται αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και τη διατροφική του αξία.και ακόμη μπορεί θαυμάσια να πάρει στο τραπέζι μας τη θέση του πρώτου ή του κύριου πιάτου, να γίνει ψητός ή σούπα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr