του Απόστολου Σπανού
Αν κάποιος σας έλεγε ότι η Εύβοια είναι το έκτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, θα τον πιστεύατε; Κι όμως είναι αλήθεια. Βέβαια, η εικόνα που έχει ο περισσότερος κόσμος για την Εύβοια αντανακλά έναν τόπο που απλά βρίσκεται κοντά στην Αττική, διαθέτει ωραίες παραλίες, μία εύκολα προσβάσιμη πόλη τη Χαλκίδα και τίποτα περαιτέρω.
Αυτές τις σκέψεις θα έκανε ο μέσος κοινωνός άνθρωπος στη χώρα μας για την Εύβοια. Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το αντίθετο μάλιστα!
Η ξεχωριστή γεωμορφολογία της σε συνδυασμό με την ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά και την πλούσια βιοποικιλότητά της, την καθιστούν μία περιοχή όπου συνυπάρχουν αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα, οι πεδιάδες με τις λίμνες και τα ορεινά με τα πεδινά χωριά.
Τα ήθη, έθιμα και οι παραδόσεις των τοπικών ευβοϊκών κοινωνιών, τροφοδοτούν τις νέες γενιές με την ιστορία του παρελθόντος και με την ελπίδα διατήρησής του στο μέλλον.
Ένας ακόμη δυναμικός πυλώνας της Εύβοιας είναι η τουριστική δύναμη του νησιού, ιδίως τους θερινούς μήνες, τόσο στο βόρειο όσο και στο κεντρικό και νότιο τμήμα της, ενώ η ποικιλία αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και πολιτιστικών εν γένει περιοχών αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τουρίστες όσο και για όλους εμάς που θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για τον τόπο μας.
Βέβαια, επειδή ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και επειδή διανύουμε μία εποχή που όλα γύρω μας αλλάζουν, εξελίσσονται και μετασχηματίζονται, υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν και πρέπει να γίνουν στον τόπο της Εύβοιας.
Καταρχάς, συνιστά ζωτικής σημασίας προϋπόθεση για την ευρύτερη αναπτυξιακή προοπτική της Εύβοιας, η αναβάθμιση του οδικού της δικτύου, τόσο του κεντρικού όσο και του επαρχιακού, με την ταυτόχρονη χάραξη μίας νέας «εθνικής οδού», η οποία θα ενώνει το βόρειο με το νότιο τμήμα του νησιού, δίχως να τέμνει τα χωριά και τις κωμοπόλεις.
Κατά δεύτερον και σε άμεση συνάρτηση με το πρώτο, ένα αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο θα οδηγούσε αναντίρρητα και ταυτόχρονα σε ταχεία ανάπτυξη του συνόλου των υποδομών και μεταφορών του νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην επαύξηση των εσόδων της τοπικής οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, αυτή η ανοδική πορεία θα συμπαρασύρει και τις δομές υγείας του νησιού, τόσο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης όσο και τα κέντρα ψυχικής υγείας.
Επίσης, όλος ο κατά τα ανωτέρω περιγραφόμενα σπάνιος φυσικός πλούτος του νησιού, με τα επιβλητικά βουνά, τις μαγευτικές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, τις λίμνες, τις πεδιάδες και την εν γένει ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, θα πρέπει να προωθηθεί, να διαδοθεί, να γίνει προσβάσιμος και επισκέψιμος από όλο και περισσότερους ανθρώπους και βεβαίως να διαδραματίσει το ρόλο ενός σύγχρονου και διαδραστικού τουριστικού μοντέλου. Η δημιουργία ενός εθνικού πάρκου βιοποικιλότητας στην Εύβοια το οποίο θα συμπεριελάμβανε όλα τα ενδημικά είδη και θα τα καθιστούσε προσιτά στον επισκέπτη, αποτελεί μία έξυπνη μορφή ανάπτυξης και προβολής.
Η Εύβοια αποτελεί ήδη σήμερα έναν κρίσιμο ενεργειακό κόμβο της χώρας και κατά τη γνώμη μου θα πρωταγωνιστήσει ακόμη εντονότερα τα επόμενα χρόνια στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας προς την πράσινη ενέργεια. Τα έργα ΑΠΕ και οι συναφείς ενεργειακές επενδύσεις στο νησί πολλαπλασιάζονται, καθιστώντας στην ουσία την Εύβοια έναν ισχυρό ενεργειακό πυλώνα.
Η πολιτιστική κληρονομιά τόσο της μελισσοκομίας όσο και της ρητινοκαλλιέργειας ιδίως στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά και της εν γένει δραστηριοποίησης με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον ανεκτίμητο δασικό πλούτο, αποτελούν παραδοσιακούς και σημαντικούς κλάδους της ευβοϊκής οικονομίας. Η συνέχιση από γενιά σε γενιά συνιστά όρο επιβίωσης για αυτά τα επαγγέλματα, ενώ το κράτος πρέπει αν παρέχει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για τη διατήρηση και ενδυνάμωσή τους.
Ένα ακόμη πεδίο δόξης λαμπρό με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες είναι το αθλητικό γίγνεσθαι. Το νησί, κατά καιρούς, έχει αναδείξει σπουδαίες ομάδες και αθλητές με διακρίσεις σε ποικίλα σπορ, ενώ διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αθλητικές συναντήσεις και πρωταθλήματα. Η αναβάθμιση και η κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων με την παράλληλη καλλιέργεια της αθλητικής παιδείας στα μικρά παιδιά, είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.
Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι στην Εύβοια και συγκεκριμένα στο Αλιβέρι εδράζονται δύο εξόχως σημαντικά εργοστάσια, της ΔΕΗ και της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, τα οποία διαχρονικά προσέφεραν θέσεις απασχόλησης στην τοπική κοινωνία. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, συνιστά χρέος μας να αναδείξουμε την ιστορία τους και την εξέλιξή τους στο πέρασμα των χρόνων.
Όλα τα ανωτέρω δεν είναι απλώς προτάσεις και έκθεση ιδεών, συνιστούν σαφή και οριοθετημένα βήματα για μία Εύβοια ισχυρότερη, εκσυγχρονισμένη και εξευρωπαϊσμένη. Είναι καιρός, η Εύβοια να γίνει συνώνυμο της ανάπτυξης, της προοπτικής και της προόδου. Προσωπικά, το γεγονός ότι έλκω την καταγωγή μου από ένα μικρό χωριό της κεντρικής Εύβοιας με γεμίζει με υπερηφάνεια, αισιοδοξία και δύναμη.
*Ο Απόστολος Π.Α. Σπανός είναι Δικηγόρος MSc –Νομικός Σύμβουλος και κατάγεται από το χωριό Πράσινο Αλιβερίου Ευβοίας
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr