Η ποσότητα του ισχυρού αερίου μεθανίου, που αλλάζει το κλίμα και διαρρέει από εξοπλισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανθρακωρυχεία και χωματερές σε παγκόσμια κλίμακα, δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη και όσα γνωρίζουμε είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου» σύμφωνα με τον CEO μιας από τις εταιρείες που παρακολουθούν το μεθάνιο με τους δικούς τους δορυφόρους.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press, αντί να βελτιώνεται, το πρόβλημα των εκπομπών μεθανίου επιδεινώνεται, σύμφωνα με τον Στεφάν Ζερμέ, της GHGSat. «Το περασμένο έτος, εντοπίσαμε περισσότερες εκπομπές από ποτέ», δήλωσε.
Από το τέλος του 2023, οι δορυφόροι της GHGSat εντόπισαν περίπου 20.000 τοποθεσίες παγκοσμίως που πληρούν τα κριτήρια για υπερ-εκπομπείς, δηλαδή τοποθεσίες που εκλύουν 100 κιλά (220 λίβρες) μεθανίου ανά ώρα.
Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν η εταιρεία εντόπισε περίπου 15.000 υπερ-εκπομπείς.
Ο Ζερμέ είπε ότι οι αριθμοί ήταν στρογγυλοποιημένοι για να διευκολύνουν μια συζήτηση σχετικά με τις εκπομπές, καθώς οι χώρες έκαναν υποσχέσεις για μείωση του μεθανίου στις παγκόσμιες κλιματικές συνομιλίες του 2023 που είναι γνωστές ως COP28, στο Ντουμπάι. Παρείχε ενημέρωση εν αναμονή του επόμενου γύρου, COP29, που θα ανοίξει σύντομα στο Μπακού, Αζερμπαϊτζάν.
Πέρυσι, 50 πετρελαϊκές εταιρείες που εκπροσωπούν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής υπέγραψαν δέσμευση να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου και να τερματίσουν την τακτική καύση του αερίου στις δραστηριότητές τους μέχρι το 2030. Σε πολλές χώρες, το μεθάνιο ή το φυσικό αέριο καίγεται — χάνεται — αντί να συλλέγεται σε αγωγούς και να χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή μαγείρεμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαχειριστές επιδιώκουν το πετρέλαιο, όχι το αέριο που βρίσκεται στη γεωλογική του μορφή.
Σχεδόν το ήμισυ των εκπομπών μεθανίου που ανιχνεύθηκαν προέρχονται από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ο Ζερμέ. Περίπου το ένα τρίτο προήλθε από «εκπομπές διαχείρισης απορριμμάτων», ενώ η εξόρυξη αντιπροσώπευε το 16%.
Η GHGSat πρόσθεσε τρεις δορυφόρους κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά ο Ζερμέ αμφέβαλε ότι αυτό ευθύνεται για την αυξημένη ανίχνευση. Πιο πιθανό, είπε, «οι αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου χρειάζονται ενέργεια — και η ενέργεια, δυστυχώς, σήμερα προέρχεται κυρίως από ορυκτά καύσιμα».
Η μεγαλύτερη μερίδα του ισχυρού αερίου απελευθερώνεται από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία, είπε. Στον Καναδά, οι χωματερές αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη μερίδα των εκπομπών.
Νωρίτερα φέτος, μια μελέτη ανέφερε ότι οι αμερικανικές γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι αγωγοί και οι συμπιεστές εκλύουν τρεις φορές την ποσότητα του αερίου μεθανίου που νομίζει η κυβέρνηση.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι τα επίπεδα μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξάνονται, καθιστώντας την κλιματική αλλαγή πολύ χειρότερη απ’ ό,τι θα ήταν μόνο με διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου. Το διοξείδιο του άνθρακα — το οποίο δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το μεθάνιο αλλά διαρκεί πολύ περισσότερο — παραμένει το πιο σημαντικό ρυπαντικό που προσθέτουν οι άνθρωποι στην ατμόσφαιρα.
Η GHGSat, με έδρα το Μόντρεαλ, είναι μία από πολλές κερδοσκοπικές και μη κερδοσκοπικές προσπάθειες μέτρησης και ανάλυσης του μεθανίου με τη βοήθεια δορυφόρων, που συνεργάζονται και ανταγωνίζονται για να παρέχουν μια ολοένα και πιο καθαρή εικόνα του παγκόσμιου ζητήματος. Άλλες περιλαμβάνουν τις Carbon Mapper, Kayrros και MethaneSAT.
Πηγή:ant1news.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr