Λινού για Όμικρον: Παίρνουμε σπασμωδικά μέτρα υπέρ του εμβολιασμού
«Δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί ο κορονοϊός», σχολίασε η Αθηνά Λινού.Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για την πορεία της πανδημίας.
Όπως είπε χαρακτηστικά «η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε ακριβώς που βρισκόμαστε, αφενός γιατί δεν έχουμε πραγματικά δεδομένα για το πόσοι νοσούν, αφετέρου παίρνουμε μέτρα τα οποία είναι σπασμωδικά υπέρ του εμβολιασμού χωρίς να έχουμε αποδείξεις ότι για την Όμικρον 1 και Όμικρον 2 ο εμβολιασμός είναι τόσο αποδοτικός, όσο ήταν και τις προηγούμενες μεταλλάξεις και δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί ο κορονοϊός» και πρόσθεσε «αν δεν υπάρξει καινούργια μετάλλαξη στους επόμενες 2-3 μήνες θα υποχωρήσει, χωρίς να ξέρουμε με ποιο κόστος».
Σύμφωνα με υπολογισμούς που κάνουν στην Αμερική- που η Αμερική μοιάζει πολύ με την Ελλάδα- για τον αριθμό των θανάτων υπολογίζουν ότι μπορεί να έχουμε στην καλή περίπτωση ακόμα 2 με 3 χιλιάδες θανάτους λόγω της Όμικρον και στη χειρότερη περίπτωση 8 με 10 χιλιάδες.
Η κ. Λινού εξήγησε πως «το κύριο λάθος είναι ότι δεν συνειδοτοποιούμε πως μεταφέρεται με αεροζόλς και επομένως πρέπει να αποφύγουμε τον συνωστισμό και αποφυγή κλειστών χώρων».
Για την σταδιακή άρση των μέτρων, όπως η είσοδος ταξιδιωτών στην χώρα χωρίς τεστ, η κ. Λινού είπε «ότι δεν ωφελεί, διότι το πιστοποιητικό δεν είναι πάντα ακριβές, οι συνθήκες αλλάζουν από μέρα σε μέρα και οι πληροφορίες που έχουμε τώρα μας φέρνουν πίσω στην ανάγκη προστασίας για να μειώσουμε τα κρούσματα».
Μία μελέτη που συγκρίνει τον αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο στην Ιαπωνία και την Αμερική δείχνει ότι η Αμερική έχει 20 φορές περισσότερους θανάτους όχι γιατί δεν έχουν εξαιρετική ιατρική, αλλά γιατί δεν πείστηκε ο πληθυσμός στην τήρηση μέτρων για να μην νοσήσουν.
Αναποτελεσματικό το κοκτέιλ αντισωμάτων που πρότεινε ο ΠΟΥ για τη μετάλλαξη Όμικρον
Νεότερες μελέτες έρχονται στη δημοσιότητα, οι οποίες και δείχνουν πως ένα κοκτέιλ αντισωμάτων που πρότεινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν βοηθά τους ασθενείς με κορονοϊό που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον. Ο λόγος για το κοκτέιλ του συνδυασμού αντισωμάτων casirivimab και imdevimab.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Τζάνετ Ντίαζ, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ για τη θεραπεία του κορονοϊού, «φαίνεται ότι αυτό το κοκτέιλ αντισωμάτων δείχνει έλλειψη αποτελεσματικότητας έναντι των όμικρον», οδηγώντας τον ΠΟΥ σε αναπροσαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τη χρήση του κοκτέιλ εντός Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, ο ΠΟΥ είχε συστήσει τα συγκεκριμένα σκευάσματα για 2 κατηγορίες ασθενών:
-Όσοι έχουν μολυνθεί και δεν έχουν νοσήσει ακόμη σοβαρά, αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να πάνε στο νοσοκομείο αλλά και σε ηλικιωμένους, που είχαν προηγουμένως νοσήσει και για εκείνους που έχουν δεν έχουν εμβολιαστεί.
-Για χρήση σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς με COVID-19 που δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του κορονοϊού.
Από την άλλη όμως σύμφωνα με την ίδια αξιωματούχο του ΠΟΥ, δυο άλλα φάρμακα που έχει συστήσει από τον Ιανουάριο για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 ο Οργανισμός, εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά,. Πρόκειται για το δραστικό συστατικό baricitinib, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και το sotrovimab, που είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναπτύχθηκε ειδικά για ασθενείς με COVID-19.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr