Με τον υδράργυρο σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική να σκαρφαλώνει επικίνδυνα και σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνάει ακόμα και τους 50 βαθμούς Κελσίου, προκαλεί ανησυχία για τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όχι μόνο των λεγόμενων «ευπαθών» ομάδων, αλλά τι μπορεί αν προκαλέσει στους νέους και υγιείς.
Πόσο αντέχει το ανθρώπινο σώμα;
Ειδικοί αποκαλύπτουν το ανώτατο όριο θερμοκρασίας για την ανθρώπινη ασφάλεια – το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από ότι κάποιοι πιστεύουν.
Σημείο «κλειδί» όπως επισημαίνουν δεν είναι τι λέει το θερμόμετρο, αλλά ο συνδυασμός θερμότητας και υγρασίας – γνωστός ως «θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα».
Αυτό μετριέται με την τοποθέτηση ενός βρεγμένου πανιού στη λάμπα ενός θερμομέτρου.
Είναι ένας άμεσος δείκτης του πόσο καλά δροσίζει το σώμα η εφίδρωση.
Παλαιότερα πιστευόταν ότι μια θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα 35°C – ίση με θερμοκρασία 35°C σε 100% υγρασία ή 46,1 σε 50% υγρασία – ήταν το ανώτατο όριο ασφάλειας για τον άνθρωπο.
Σε αυτό το σημείο το ανθρώπινο σώμα δεν θα μπορούσε πλέον να κρυώσει εξατμίζοντας τον ιδρώτα από την επιφάνεια του σώματος για να εξασφαλίσει μια σταθερή θερμοκρασία.
Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει τώρα ότι το ανώτατο όριο είναι στην πραγματικότητα 31°C σε 100% υγρασία ή 38°C σε 60% υγρασία.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο Penn State, είδε υγιείς άνδρες και γυναίκες να υποβάλλονται σε θερμικό στρες σε έναν ελεγχόμενο περιβαλλοντικό θάλαμο.
Σε κάθε άτομο δόθηκε ένα μικρό χάπι τηλεμετρίας για να καταπιεί, έτσι ώστε η θερμοκρασία του πυρήνα του να μπορεί να παρακολουθείται ενώ κινούνταν αργά κάνοντας καθημερινές δραστηριότητες όπως φαγητό, μαγείρεμα και ντους.
Οι ερευνητές αύξησαν είτε τη θερμότητα είτε την υγρασία στον θάλαμο για να δουν σε ποιο σημείο η θερμοκρασία του πυρήνα κάθε συμμετέχοντος άρχισε να εκτινάσσεται προς αυτό που είναι γνωστό ως «κρίσιμο περιβαλλοντικό όριο».
Εδώ υπάρχει ξαφνικά αυξημένος κίνδυνος ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.
Ο λόγος για αυτό είναι ότι η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα προς το δέρμα για να βοηθήσει στη διάχυση της θερμότητας, ενώ η εφίδρωση μειώνει τα υγρά στο σώμα σας.
Καθώς το σώμα συνεχίζει να υπερθερμαίνεται μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θερμοπληξία.
Αυτή είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη για την ψύξη του σώματος.
Μπορεί να βλάψει όργανα όπως οι πνεύμονες, τα νεφρά και το συκώτι. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να είναι θανατηφόρο.
Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια καύσωνα ή σε μεγάλες περιόδους πολύ ζεστού καιρού.
Μερικοί άνθρωποι – όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με μακροχρόνιες παθήσεις υγείας (όπως διαβήτης ή καρδιακά προβλήματα) – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας.
Ως αποτέλεσμα, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες.
Μετά την τελευταία τους έρευνα, οι ειδικοί θέλουν τώρα να δοκιμάσουν ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες για να δουν ποιο είναι το ανώτερο όριο ασφαλείας τους.
Λόγω του αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και αναπνευστικών προβλημάτων, είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλότερος.
Αυτή η εικόνα είναι σημαντική γιατί καθώς η μέση θερμοκρασία του κόσμου συνεχίζει να αυξάνεται και τα κύματα καύσωνα γίνονται ισχυρότερα και πιο έντονα, ο αντίκτυπος που θα έχει αυτό στην ανθρώπινη υγεία δεν έχει ακόμη φανεί πραγματικά.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr