Μιλώντας για τη σοβαρότητα του σεισμού, ο Görür είπε: «Σκεφτείτε μια λωρίδα 10 χιλιομέτρων που ξεκινά από την ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά. Εκεί θα υπάρξουν πολύ περισσότερα προβλήματα. Επειδή η ένταση του σεισμού θα φτάσει γενικά τα 9 ρίχτερ από το Χρυσό Κέρας μέχρι το Σιλιβρί. Ακόμη και τα πολύ καλά χτισμένα κτίρια μπορεί να υποστούν σοβαρές ζημιές».
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι το ρήγμα στη θάλασσα του Μαρμαρά είναι μια νεκρή γραμμή.
Αναφερόμενος στου σεισμούς που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, μεγέθους 5,1 και 4,5 βαθμών στην περιοχή Gemlik της Προύσας, δήλωσε:
«Στη γεωλογία, σχεδόν τα πάντα συζητούνται με ποσοστά πιθανότητας. Δεν μπορούμε να πούμε ολόκληρη τη συμπεριφορά της γης, δεν είναι σαν τα μαθηματικά. Πρέπει πάντα να λέμε “θα μπορούσε να συμβεί”. Μπορεί να μη συμβεί, γιατί μπορεί να μη συμβεί αύριο, μπορεί να συμβεί τρεις ημέρες αργότερα. Ο κόσμος δεν συμπεριφέρεται όπως νομίζουν οι άνθρωποι».
Συνέχισε λέγοντας:
«Η γεωλογική δομή της ασιατικής δομής είναι παλιά, οπότε αποτελείται από πολύ πιο σκληρά πετρώματα. Στην ευρωπαϊκή πλευρά είναι νεότερη. Σκεφτείτε όπως το παλιό τυρί και το φρέσκο τυρί. Στην ευρωπαϊκή πλευρά, ο τόπος όπου χτίζετε ένα κτίριο αποτελείται από νεαρά ιζήματα. Δεν έχει αρκετή ποιότητα πετρωμάτων. Είναι αμμώδης, αδύναμος βράχος με νερό μέσα του. Αυτή είναι η Ευρώπη. Η Ασία είναι το αντίθετο πέτρωμα. Αυτό επηρεάζει το κτιριακό απόθεμα και την αντισεισμική αντοχή σε περίπτωση σεισμού».
Πρόσθεσε ότι: «Τα σεισμικά κύματα προέρχονται από τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος. Εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακριβώς όπως όταν ρίχνετε νερό σε μια πισίνα, έρχεται σε κύματα. Περνάει γρήγορα μέσα από τον στερεό βράχο από κάτω. Πρώτα έρχεται το κύμα P, μετά το κύμα S».
Και τέλος, για το σενάριο ενός σεισμού στην Κωνσταντινούπολη και για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είπε:
«Στην Κωνσταντινούπολη, τα λύματα και το πόσιμο νερό πηγαίνουν δίπλα-δίπλα. Σε έναν σεισμό, σπάνε και καταστρέφονται και τα λύματα αναμειγνύονται με το δίκτυο πόσιμου νερού. Οι επιδημίες οργιάζουν. Το νερό κόβεται, δεν υπάρχει υγιεινή. Οι άνθρωποι υποφέρουν από δίψα. Η μεταφορά νερού και η διανομή του στον κόσμο θα είναι μεγάλο πρόβλημα, οι δρόμοι θα είναι κλειστοί. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο.
«Μπορώ να πω ότι υπάρχουν περισσότερα στην ευρωπαϊκή πλευρά. Σκεφτείτε τα πρώτα 10 χιλιόμετρα που ξεκινούν από την ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά. Εκεί θα υπάρξουν πολύ περισσότερα προβλήματα. Επειδή η ένταση του σεισμού θα φτάσει συνήθως τα 9 Ρίχτερ από το Χρυσό Κέρας μέχρι το Σιλιβρί».
Πηγή: dnews.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr