
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα -Η συνταγή για λαζαράκια και γιατί τα φτιάχνουμε
Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων έχουν τη μοναδική θέση στο εκκλησιαστικό έτος ως μέρες χαράς ανάμεσα στη Μεγάλη Σαρακοστή και το θρήνο της Μεγάλης Εβδομάδας.Τα λαζαράκια είναι μικρά, αφράτα ψωμάκια, μια συνταγή που φτιάχνεται παραδοσιακά το Σάββατο του Λάζαρου.
Το Σάββατο του Λαζάρου ή Λαζαροσάββατο στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και σε όσες καθολικές εκκλησίες ακολουθούν το βυζαντινό τελετουργικό είναι η μέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων. Την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάσταση του Λαζάρου από τη Βηθανία, ένα γεγονός το οποίο περιγράφεται στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον.
Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων έχουν τη μοναδική θέση στο εκκλησιαστικό έτος ως μέρες χαράς ανάμεσα στη Μεγάλη Σαρακοστή και το θρήνο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μέρα στην οποία, παραδοσιακά, οι ερημίτες εγκαταλείπουν τις σκήτες τους και επιστρέφουν στο μοναστήρι για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στην Ελλάδα, το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουν ειδικά ψωμάκια που μοιάζουν με σαβανωμένο άνθρωπο και ονομάζονται λαζαράκια, ενώ τα παιδιά τραγουδούν τα λαζαρικά, κάλαντα ειδικά για την ημέρα.
Έχουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες, και συμβολίζουν την ανάστασή του. Είναι νηστίσιμα, δηλαδή δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά. Για τον λόγο αυτό, σε αντίθεση με τα τσουρέκια, αλείφονται με ελαιόλαδο για να γίνουν πιο γυαλιστερά.
Δοκιμάσαμε μια συνταγή από το cookpad για λαζαράκια, την οποία συστήνουμε να δοκιμάσετε κι εσείς.
Συνταγή για λαζαράκια:
Υλικά
400 γρ αλεύρι
2 κγ ξηρή μαγιά
1 κγ κοφτό αλάτι
130 γρ νερό
120 γρ ελαιόλαδο
100 γρ μέλι ή 150 γρ ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
Γαρύφαλλο
3 κσ σταφίδες
2 κγ κονιάκ
1 κγ κανέλα
Οδηγίες μαγειρέματος
Αρχικά σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη γέμιση, ανακατεύουμε τις σταφίδες με το κονιάκ και την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και καρύδια, εγώ δεν έβαλα.
Ζεσταίνουμε το νερό με το ξύλο κανέλας και αφού βράσει το αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό. Αυτό θα δώσει γεύση και εκεί διαλύουμε τη μαγιά.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Κάνουμε μια γούβα και προσθέτουμε τη μαγιά που έχουμε διαλύσει στο κανελόνερο.
Προσθέτουμε το μέλι, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. Αν τα θέλετε πιο γλυκά βάζετε ζάχαρη αντί για μέλι.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και τοποθετούμε κάπου ζεστά για 1 ώρα να φουσκώσει.
Έπειτα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα.
Χωρίζουμε σε ίσα μπαλάκια και τα δίνουμε σχήμα από ανθρωπάκι. Βάζουμε μέσα λίγη από τη γέμιση και πλάθουμε χεράκια σαν του Λάζαρου με ένα κορδόνι ζύμης.
Επαναλαμβάνουμε με όλα τα μπαλάκια ζύμης. Προσθέτουμε γαρύφαλλο για ματιά και τα βάζουμε απλωτά στο ταψί.
Ψήνουμε περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν!
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr