ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολο και μακρύ το καλοκαίρι – Ο Τσίπρας, η κούρσα διαδοχής και η ενότητα του κόμματος
Μετά τη νέα ήττα στις 25 Ιουνίου, και ύστερα από το σοκ από την παραίτηση Τσίπρα, η Κουμουνδούρου προετοιμάζεται για ένα δίμηνο στο οποίο θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για τη νέα ταυτότητα του κόμματοςΜπορεί στην μαραθώνια συνεδρίαση της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ να καταρτίστηκε ο οδικός χάρτης μέχρι την εκλογή νέου προέδρου που προσδιορίστηκε για τις αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα δύσκολα για την Κουμουνδούρου τώρα αρχίζουν.
Μετά τη νέα ήττα στις 25 Ιουνίου, και ύστερα από το σοκ από την παραίτηση Τσίπρα, η Κουμουνδούρου προετοιμάζεται για ένα δίμηνο στο οποίο θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για τη νέα ταυτότητα του κόμματος.
Βασικοί στόχοι το επόμενο διάστημα θα είναι αφενός να διαφυλαχτεί η ενότητα του κόμματος και αφετέρου να χτιστεί ο νέος ΣΥΡΙΖΑ με στροφή σε πολιτικές που ακουμπούν τη μεγάλη μάζα της κοινωνίας αλλά και στη χάραξη μιας γενικότερης πολιτικής που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μοναδικός ηγέτης της Αριστεράς στην Ελλάδα που κατάφερε να εκλεγεί πρωθυπουργός. Ανεξάρτητα από τα λάθη που έγιναν, άφησε την δική του παρακαταθήκη στο κόμμα για το πως θα πρέπει να πορευτεί εφεξής. Και το βέβαιο είναι ότι ο Τσίπρας θα είναι παρών σε όλες τις διαδικασίες με την απόσταση που ενδεχομένως αρμόζει στις περιστάσεις.
Την ώρα άλλωστε που η διαδοχολογία έχει ξεκινήσει για τα καλά, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως είναι ο πιο σημαντικός εγγυητής της ενότητας του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την τεράστια διαφορά μεταξύ ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες κάλπες, δεν ακούστηκε ούτε ένα ψίθυρος για την ανάγκη να εγκαταλείψει την προεδρία του κόμματος. Η απόφαση που ελήφθη, ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο.
Η κούρσα της διαδοχής
Στην κούρσα για τη μάχη της διαδοχής που έχει ατύπως ξεκινήσει φαίνεται πως είναι αρκετά πιθανό να συμμετάσχουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι με το τοπίο ακόμη να είναι θολό σχετικά με το ποιοι θα λάβουν τη μεγάλη απόφαση να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος.
Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατάθεση των υποψηφιοτήτων μέχρι τις 15 – 16 Ιουλίου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και το ιδεολογικό υπόβαθρο που θα τις συνοδεύσουν καθώς εκεί θα φανεί προς τα που θα θέλουν να οδηγήσουν το κόμμα οι επίδοξοι αρχηγοί στην μετά-Τσίπρα εποχή.
Το μούδιασμα πάντως από την τελευταία ήττα στις εκλογές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και μαζί με αυτό έρχονται στο προσκήνιο οι διαφωνίες των τάσεων στην Κουμουνδούρου σχετικά με την επόμενη μέρα και την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρει το κόμμα, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει και πάλι με αξιώσεις την διακυβέρνηση της χώρας.
Όσο αφορά στα ονόματα που δεν θα διεκδικήσουν τελικά την προεδρία του κόμματος, μετά τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που έβαλε τέλος στα σενάρια για τυχόν υποψηφιότητά του ήρθε χθες και ο Διονύσης Τεμπονέρας δηλώνοντας πως δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, μέσα από μια εκλογική διαδικασία «που δεν με βρίσκει σύμφωνο», όπως είπε.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος. Στο προσκήνιο παραμένουν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, με τις τελευταίες πληροφορίες να μιλούν για ένα κοινό μέτωπο που φέρεται να έχει συγκροτηθεί. Ως εκ τούτου, είναι αρκετά πιθανό να καταλήξουν σε μία υποψηφιότητα και όχι και των δύο.
Αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται πως μπορεί να είναι ένας από τους διεκδικητές της προεδρίας.
Στους πιθανούς διεκδικητές περιλαμβάνονται ακόμη η Ρένα Δούρου, η οποία επίσης δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ για τον Παύλο Πολάκη εκτιμάται ότι σκέφτεται να κατέβει υποψήφιος, με στόχο να καταγράψει τις δυνάμεις του σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η ενότητα του κόμματος
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι μέσα από τη διαδικασία για την κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, να μην υπάρξουν διασπαστικές τάσεις, και να βγει το κόμμα πιο δυνατό.
Άλλωστε, υπάρχουν μπροστά δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η πρώτη αφορά τις αυτοδιοικητικές, και η δεύτερη τις ευρωεκλογές.
Οι αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πάντως ενόψει και της εκλογής νέου προέδρου τον Σεπτέμβρη συνεχίζονται.
Αιχμές για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που γκρίζαραν θέσεις του κόμματος, όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο αλλά «σε όλη την 4ετία», άφησε χθες, ο Χρήστος Σπίρτζης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση Τσίπρα.
«Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις ειδικά στα ζητήματα που κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γκρίζαραν. Και δεν ήταν στην προεκλογική περίοδο, ήταν σε όλη την τετραετία. Ένα παράδειγμα που εκμεταλλεύτηκε και η ΝΔ γιατί είχε τα μέσα και τον προπαγανδιστικό μηχανισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σπίρτζης επανήλθε σήμερα μιλώντας στο MEGA, τονίζοντας ότι παράλληλα με την εκλογή του προέδρου πρέπει να κάνει μία μεγάλη συζήτηση που να απευθύνεται στους πολίτες και την κοινωνία.«Αυτό που μπορεί να διαπιστώσει κανείς από αυτά που μέχρι τώρα συζητιούνται είναι ότι από την πλευρά της πλειοψηφίας δεν υπήρχε κάποιος που να έχει στο μυαλό του να αντικαταστήσει τον Αλέξη Τσίπρα ή να προετοιμάζεται για να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Είναι απόλυτα προφανές ότι το πόσους υποψηφίους θα έχεις σχετίζεται ότι με το εάν θέλει κάποιος ή δεν θέλει, εάν είναι προετοιμασμένος τα προηγούμενα 6-7 χρόνια ή όχι. Σχετίζεται με το πολιτικό πλαίσιο και πλατφόρμα που πρέπει να έχει», δήλωσε.
Αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος ερωτηθείς εάν φοβάται τη διάσπαση του κόμματος απάντησε: «Είναι δευτερεύων κίνδυνος σε σχέση με τον κίνδυνο να μην αποκτήσουμε άμεσα πολιτική γραμμή, κατεύθυνση κα ηγεσία, τέτοια που να οδηγήσει σε ανάταξη του κόμματος». «Ο κίνδυνος αυτός (σ.σ. της διάσπασης) αντικειμενικά υπάρχει αλλά νομίζω ότι είναι ο δεύτερος», είπε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να διατηρηθούμε ενιαίοι».
Πηγή: in.gr
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr