Η ανησυχία για τους σεισμούς δεν μπορεί να είναι παροδική, πρέπει να είναι μόνιμη και να εφαρμόζονται τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας που προβλέπει ο νόμος, δηλώνει στο Dnews, o καθηγητής γεωφυσικής Κ. Παπαζάχος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει συμβεί σεισμός άνω των 6 ρίχτερ, στον ελλαδικό χώρο.
«Υπάρχουν χρονιές», αναφέρει, «που μπορεί έχουμε παραπάνω από έναν ισχυρούς σεισμούς, υπάρχουν και άλλες που μπορεί να έχουμε λιγότερους. Έχουμε ξανασυναντήσει αντίστοιχα διαστήματα και καλύτερα και χειρότερα. Στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχαμε μπαράζ από ισχυρούς σεισμούς. Είχαμε σεισμό 7 ρίχτερ το 2020 στη Σάμο, είχαμε τον διπλό σεισμό με 6,3 και 6,0 ρίχτερ στον Τύρναβο και στο Αρκαλοχώρι με 5,9 και άλλους σεισμούς».
Απαντώντας στο ερώτημα, γιατί εδώ και δύο χρόνια δεν παρουσιάζεται στον ελλαδικό χώρο έντονη σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε: «Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο σεισμών, που εξηγεί αυτά τα φαινόμενα. Τέτοιες μεταβολές παρουσιάζει η σεισμικότητα συνεχώς. Μπορεί να τύχει δηλαδή, κάποια ρήγματα να είναι ώριμα την ίδια εποχή, ή η διέγερση του ενός ρήγματος να επηρεάζει τη διέγερση του άλλου, μπορεί αυτό να μη συμβεί. Δεν σημαίνει ότι αν έχει ένα χρόνο να κάνει μεγάλους σεισμούς, θα κάνει μαζί πέντε μεγάλους σεισμούς τον επόμενο χρόνο. Τέτοιες περίοδοι χωρίς σεισμούς, έχουν υπάρξει στο παρελθόν.
Η ανησυχία για τους σεισμούς δε μπορεί να είναι παροδική, πρέπει να είναι μόνιμη. Απεικονίζεται στους νόμους του ελληνικού κράτους, στον αντισεισμικό κανονισμό και στα μόνιμα μέτρα της αντισεισμικής προστασίας που πρέπει να έχουμε. Η ανησυχία που έχουμε εμείς οι σεισμολόγοι είναι ότι επειδή ο κόσμος ερμηνεύει διαφορετικά τα φαινόμενα, και υπό την πίεση των υπόλοιπων προβλημάτων (πλημμυρών, πυρκαγιών, κλπ), κάνουμε το λάθος και ξεχνάμε τους σεισμούς. Και όταν εμφανίζονται μετά οι σεισμοί, ξαφνικά τους θυμόμαστε. Ο σεισμός δεν έχει την περιοδικότητα άλλων φαινομένων, αλλά όταν συμβεί, μπορεί να επηρεάσει μεγάλες περιοχές, να δημιουργήσει προβλήματα σε οικίες, για αυτό είναι και δύσκολα διαχειρίσιμος».
Σε ότι αφορά τα ρήγματα που έχουν καιρό να «δώσουν» σεισμούς, ο κ. Παπαζάχος αναφέρει ότι αυτό δεν είναι ανησυχητικό αφού: «δυστυχώς τα ρήγματα έχουν την ιδιότητα να εμφανίζουν πολλές χωροχρονικές ομαδοποιήσεις, δηλαδή να «γίνονται σε παρέες» οι σεισμοί. Δεν εμφανίζουν συγκεκριμένη περιοδικότητα οι σεισμοί, αλλιώς θα τους περιμέναμε σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για αυτό και τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας θα πρέπει να είναι μόνιμα και διαρκή.
Για τους συνεχόμενους σεισμούς στον Κορινθιακό, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να ανησυχούμε με κάθε ακολουθία σεισμών στον Κορινθιακό. Ο κόλπος είναι μία περιοχή μόνιμης υψηλής σεισμικότητας και μπορεί να έχει πολλές σεισμικές ακολουθίες. Μας ανησυχούν μόνο οι ακολουθίες που έχουν σαφή προσεισμικά χαρακτηριστικά. Δεν φαίνεται αυτοί οι σεισμοί να είναι κάτι ιδιαίτερο, χωρίς αυτό όμως να αποκλείει έναν σεισμό που μπορεί να γίνει αύριο μεθαύριο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr