ΔΙΕΘΝΗ

Αυτή η ευρωπαϊκή πόλη έχει χτιστεί πάνω σε διαμάντια [εικόνες]

Αυτή η ευρωπαϊκή πόλη έχει χτιστεί πάνω σε διαμάντια [εικόνες]
Απίστευτο και όμως αληθινό! Σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας υπάρχουν κρυμμένοι 72.000 τόνοι διαμαντιών.

Αν και δεν είναι δυνατόν να δεις αυτό τον απίστευτο αριθμό διαμαντιών η Βαυαρική πόλη Νέρντλινγκεν, είναι γεμάτη από αυτά τα μικροσκοπικά διαμάντια, με διάμετρο περίπου 0,2 χιλιοστά.

Δεν τοποθετήθηκαν εκεί εσκεμμένα. Το περίεργο αυτό φαινόμενο οφείλεται σε έναν μικρό αστεροειδή. Ο εν λόγω αστεροειδής έπληξε αυτήν την περιοχή της Βαυαρίας πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια, αφήνοντας πίσω του έναν κρατήρα εννέα μιλίων (στον ίδιο χώρο όπου βρίσκεται το Νέρντλινγκεν ). Ο αστεροειδής άφησε επίσης πίσω του ένα σουεβίτη- βράχο που αποτελείται από γυαλί, διαμάντια, κρύσταλλα και άλλα συντρίμμια – στο πέρασμα του.

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι πολύτιμοι λίθοι σχηματίστηκαν λόγω της ταχύτητας της σύγκρουσης μεταξύ του αστεροειδούς και της Γης.

Σε μια συνέντευξη της, η γεωλόγος και αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου Ries Crater, Γκιζέλα Πέσγκες, μοιράστηκε μερικές θεωρίες σχετικά με τον αστεροειδή που διακοσμεί ακούσια αυτήν τη μικρή πόλη: «Υποθέτουμε ότι ο αστεροειδής ήταν πετρώδης με βάρος [περίπου] τρία δισεκατομμύρια τόνους». Επίσης, όπως αναφέρει η Πέσγκες, η διάμετρός του ήταν ένα χιλιόμετρο.

Τόσα σπίτια, χτισμένα από διαμάντια
Όταν οι άποικοι έφτασαν στον τόπο εκατομμύρια χρόνια αργότερα το 898 μ.Χ., δεν είχαν ιδέα ότι έχτιζαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους σε γη που είχε την υψηλότερη συγκέντρωση διαμαντιών από οποιοδήποτε μέρος στη Γη, καθώς τα διαμάντια που ήταν διάσπαρτα σε όλη την περιοχή ήταν πολύ μικρά για να τα δει κανείς με γυμνό μάτι.

Χωρίς να το γνωρίζουν, οι κάτοικοι χρησιμοποίησαν τον σουεβίτη ως οικοδομικό υλικό για την κατασκευή της πόλης τους. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις πιο διάσημες κατασκευές του Νέρντλινγκεν – συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και ένα περιμετρικό προστατευτικό τείχος από τον Μεσαίωνα – έχουν υψηλή αξία σε καράτια. Κατά την Πέσγκες, η κεντρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, είναι κατασκευασμένη από βράχους που περιέχουν μικροσκοπικά διαμάντια βάρους 5.000 καρατίων. Για χρόνια, οι ντόπιοι του Νέρντλινγκεν υπέθεσαν ότι ο κρατήρας ήταν ηφαιστειακός.


Μέχρι τη δεκαετία του ’60, οι κάτοικοι της πόλης δεν ήξεραν πώς είχε προέλθει ο κρατήρας
Μέχρι τη δεκαετία του 1960, πολλοί πίστευαν ότι η τεράστια λακκούβα στην οποία χτίστηκε η πόλη, ήταν στην πραγματικότητα ένας ηφαιστειακός κρατήρας. Ήταν ο γεωλόγος Eugene Shoemaker, που έκανε τελικά τη σύνδεση με τον αστεροειδή. Αλλά χρειάστηκαν 10 ακόμη χρόνια πριν συνειδητοποιήσουν ότι υπήρχαν διαμάντια στα αστεροειδή συντρίμμια.

Σήμερα, οι κάτοικοι του Νέρντλινγκεν γνωρίζουν ότι ζουν πάνω από τόνους διαμαντιών, αλλά δεν πρόκειται να διαλύσουν την πόλη τους για να πουλήσουν τα υλικά. Τα διαμάντια μέσε σε σουεβίτη είναι μικροσκοπικά και ως εκ τούτου είναι σχεδόν άχρηστα, ακόμη και σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις. Ωστόσο, η γερμανική πόλη έχει βρει διαφορετικούς τρόπους να επωφεληθεί από το ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο. Οι τουρίστες έρχονται από όλο τον κόσμο για να εκτιμήσουν την αστραφτερή αρχιτεκτονική του Νέρντλινγκεν και να περιηγηθούν στο Μουσείο Ries Crater, το οποίο εμφανίζει τοπικά δείγματα και δείγματα από άλλους κρατήρες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν κι άλλες γερμανικές πόλεις έχουν κατασκευάσει τα σπίτια τους από σουεβίτη, όπως συμβαίνει με διάφορα κτίρια στο Μόναχο και στο Βερολίνο.

Φωτογραφίες: Shutterstock
Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr