Ενέργεια: Η αδυναμία της Ευρώπης για κοινή στρατηγικές και οι αντιπαραθέσεις με τις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ενέργεια: Η αδυναμία της Ευρώπης για κοινή στρατηγικές και οι αντιπαραθέσεις με τις ΗΠΑ

Γιατί ο «πόλεμος της ενέργειας» έχει αναστατώσει την Ευρώπη

Άνω- κάτω κάνει το δυτικό στρατόπεδο, κυρίως την Ευρώπη, ο «πόλεμος της ενέργειας». Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ορισμένα ερωτήματα:

• Η αδυναμία της Ευρώπης να διαμορφώσει ενιαία πολιτική

Το κάθε κράτος- μέλος, μπροστά στο μέγεθος της κρίσης, επιλέγει να προστατεύσει πρωτίστων τα προνόμια και τη θέση των δικών του επιχειρήσεων. Δεν πρέπει, επίσης, να παραβλέψουμε πως υπάρχει η προώθηση περιφερειακών ή επιμέρους συνεργασιών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως πχ συνέβη με την πρόσφατη συμφωνία Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού.

Το γεγονός ότι οι αντιπαραθέσεις για την ενέργεια συνδέονται όλο και πιο περίπλοκα με τις θέσεις κάθε χώρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθιστά την προσπάθεια για την εξεύρεση και προώθησης κοινής λύσης στα ενεργειακά πολύ πιο σύνθετη- με αποτέλεσμα η μεταφορά των αποφάσεων από σύνοδο σε σύνοδο!

• Η δυσκολία για τον γαλλογερμανικό άξονα

Ότι ο γαλλογερμανικός άξονας που έως τώρα «κυβερνά» την Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, δεν χωρά –και δεν υπάρχει- καμιά αμφιβολία! Και να υπήρχε, δηλαδή, θα είχε εκλείψει από τη συνάντηση του Εμμανουέλ Μακρόν και του Όλαφ Σολτς στις 26 Οκτωβρίου. Μόνο και μόνο ότι το τετ α τετ των δυο ηγετών δεν περιελάμβανε κοινή συνέντευξη Τύπου –ούτε καν φωτογράφηση- δείχνει το μέγεθος της κρίσης.

Εκτός από την ενέργεια, άλλωστε, Βερολίνο και Παρίσι εκφράζουν και διαφορετικές οπτικές γωνίες για τις σχέσεις Ευρώπης-Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και την άμυνα και τους εξοπλισμούς.

• Τα 200 δις στις γερμανικές επιχειρήσεις

Ο Όλαφ Σολτς, καθώς η χώρα του πλήττεται περισσότερο ίσως από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ από την ενεργειακή κρίση, λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αποφάσισε τη χορήγηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στις γερμανικές επιχειρήσεις. Χωρίς την κίνηση αυτή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα είχε πρόβλημα και με τις εκλογές των κρατιδίων, αλλά και θα έβλεπε την ύφεση να είναι μεγαλύτερη από όσο προβλέπεται για το 2023.

Η κίνηση του Βερολίνου, ωστόσο, δυσαρέστησε τις χώρες της ΕΕ –κάποιες, για την ακρίβεια, τις εξόργισε- με αποτέλεσμα να κατηγορούν τη Γερμανία για «έλλειψη αλληλεγγύης» έναντι των άλλων κρατών μελών, καθώς και για οπισθοδρόμηση από την επιλογή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, που φάνηκε ότι προκρίνεται με τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Εμείς είμαστε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ευρώπης. Πληρώνουμε το 26% του προϋπολογισμού της» ήταν η «πληρωμένη» απάντηση του Γερμανού Καγκελάριου, μια απάντηση που δείχνει πως ο Όλαφ Σολτς θα συνεχίσει στην αντιμετώπιση της κρίσης με τη λογική «πρώτα η Γερμανία», αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις.

• Αντιπαραθέσεις με τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, αποστέλλει μηνύματα δυσαρέσκειες προς την Ουάσιγκτον, που είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Δυσαρέσκεια που έχει να κάνει τόσο με την ακριβή τιμή του LNG που επιφυλάσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με την κρατική στήριξη των επιχειρήσεών τους έναντι των ευρωπαϊκών- χαρακτηριστικότερο τελευταίο παράδειγμα η στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνησης!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε, με τον πόλεμο στην Ουκρανία κερδίζουν πολλά έναντι της ΕΕ, εντάσσοντάς την ακόμα περισσότερο στο άρμα τους. Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι τιμές πώλησης του LNG αποτελούν σημείο τριβής και στο ευρωπαϊκό έδαφος, με χώρες όπως η Γερμανία, να ζητούν από τη Νορβηγία να σταματήσει να κερδοσκοπεί και να κατεβάσει τις τιμές πώλησης του LNG.

Πηγή: iEnergeia.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr