Μετάλλαξη Όμικρον – ΠΟΥ: Mπορεί να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση αλλά δεν είναι «ήπια»
Ο ΠΟΥ δεν χαρακτηρίζει ως «ήπια» την μετάλλαξη Όμικρον - «Παράγει» λιγότερες νοσηλείες, αλλά δεν είναι... ακίνδυνη.Η πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον της COVID-19 φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με το κυρίαρχο παγκοσμίως στέλεχος Δέλτα, αλλά δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως “ήπια”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Μιλώντας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για μεγαλύτερη ισότητα παγκοσμίως στη διανομή των εμβολίων και στην πρόσβαση σε αυτά.
Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης των εμβολιασμών, 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο του ΠΟΥ να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τον Ιούλιο, πρόσθεσε ο Τέντρος. Αυτός ο στόχος θεωρείται ότι βοηθά να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας.
Μια άλλη παραλλαγή — με την ένδειξη IHU και η οποία καταγράφηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021 – είναι μεταξύ αυτών που παρακολουθούνται από τον ΠΟΥ αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως, δήλωσε η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, Μαρία βαν Κέρκοβ.
Υπάρχουν δυο άλλες κατηγορίες μεγαλύτερης σημασίας που ο ΠΟΥ χρησιμοποιεί για την παρακολούθηση των παραλλαγών: https://www.who.int/en/activities/tracking-SARS-CoV-2-variants “παραλλαγή ανησυχίας”, που περιλαμβάνει τη Δέλτα και την Όμικρον, και “παραλλαγή ενδιαφέροντος”.
Μιλώντας κατά την ίδια ενημέρωση από τη Γενεύη, ο σύμβουλος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ δήλωσε ότι 36 χώρες δεν έχουν φθάσει καν στο 10% της εμβολιαστικής κάλυψης. Μεταξύ των ασθενών που νόσησαν σοβαρά παγκοσμίως, το 80% ήταν ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε.
Χειλάς: Μειωμένη κατά 70% η ανάγκη για νοσηλεία σε εμβολιασμένους και μη
Την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι ένα βήμα προς την ενδημικότητα του κορονοϊού, εξέφρασε ο επιμελητής Α’ Πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Σωτηρία, Γιώργος Χειλάς.
«Βλέπουμε μια ταχύτατη, ραγδαία αύξηση των νέων διαγνώσεων και μολύνσεων. Προς το παρόν δε βλέπουμε αντίστοιχη αύξηση στις σκληρές εκβάσεις, όπως είναι οι νοσηλείες, είτε σε απλές κλίνες είτε στις ΜΕΘ, και οι θάνατοι», ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Πέμπτης (6/1).
Σύμφωνα με τον κ. Χειλά, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση στα επείγοντα. «Θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα σε 15-20 ημέρες, ωστόσο είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το υγειονομικό σύστημα θα αντέξει παρά τα προβλήματα που έχει», επισήμανε ο κ. Χειλάς.
«Φαίνεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ανάγκη για νοσηλεία μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τη Δέλτα και σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους. Ωστόσο, ο εμβολιασμένος έχει μηδαμινή πιθανότητα να νοσηλευτεί. Άρα, όταν έχουμε 5.000 κρούσματα από τη Δέλτα θα έχουμε για παράδειγμα 100 νοσηλείες. Όταν θα έχουμε 50.000 νέες διαγνώσεις από την Όμικρον θα έχουμε πάλι 100-150 νοσηλείες, επειδή ο πληθυσμός είναι εμβολιασμένος. Αν ο πληθυσμός ήταν ανεμβολίαστος θα έπρεπε να έχουμε 1.000 περίπου κλίνες κάθε μέρα», τόνισε στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τον ίδιο εάν το ΕΣΥ αντέξει αυτό το μήνα τότε η πίεση από τον Φεβρουάριο θα αποκλιμακωθεί. «Επειδή πάνε καλά οι εμβολιασμοί, με το που θα μπει η Άνοιξη, θα είναι μια Άνοιξη για όλες τις κοινωνίες».
Τέλος ο κ. Χειλάς τόνισε ότι δεν πρέπει να δίνουμε διαρκώς χρόνο στον ιό να μεταλλάσσεται, διότι έτσι διακυβεύεται και η περίπτωση εκείνη να κάνει μια ακραία μετάλλαξη που μπορεί να είναι λιγότερο μεταδοτική, αλλά πολύ περισσότερο νοσογόνος. Με βάση αυτό παρότρυνε όλους τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν και σε όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση, να κάνουν και την αναμνηστική.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr