Στην κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα προχώρησε η Ρωσία, μετά από δέκα ημέρες εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Η κατάπαυση στις συγκεκριμένες περιοχές ισχύει από τις 7:00 το πρωί, τοπική ώρα, με την απόφαση να λαμβάνεται για ανθρωπιστικούς λόγους, επιτρέποντας σε άμαχους να αποχωρήσουν από τους διαδρόμους που έχουν δημιουργηθεί για την ασφαλή διαφυγή τους.
Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax και επιβεβαίωσε και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Να σημειωθεί πως η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ήταν ένα από τα σημεία στα οποία συμφώνησαν Κίεβο και Μόσχα, στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για έναν τρίτο μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Οργή Ζελένσκι κατά ΝΑΤΟ – «Είναι σε μια διαδικασία αυτοΰπνωσης»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή χθες Παρασκευή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας περιέρχονται, κατ’ αυτόν, σε «αυτοΰπνωση».
«Η ηγεσία της Συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», εξεμάνη σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
«Θεωρούμε ότι οι χώρες του NATO δημιούργησαν μόνες τους το αφήγημα πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους», συνέχισε.
Πρόκειται κατά τον κ. Ζελένσκι «για μια διαδικασία αυτοΰπνωσης, για κάποιους που είναι αδύναμοι, που έχουν εσωτερική ανασφάλεια, ενώ διαθέτουν όπλα πολύ πιο ισχυρά από τα δικά μας».
Τα κράτη μέλη του NATO απέρριψαν το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν στον πόλεμο.
«Το ζήτημα συζητήθηκε και οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε αεροσκάφη του NATO για να επιχειρήσουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του NATO στο έδαφος, διότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Τι σκεφτόσασταν σε αυτή τη συνάντηση; Όλοι όσοι θα πεθάνουν από εδώ και στο εξής θα πεθάνουν εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας, εξαιτίας της αποσύνδεσής σας», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας περί «αδύναμων» ηγετών του NATO που έχουν καταληφθεί από «σύγχυση».
Ανθρωπιστική τραγωδία δίχως τέλος – Πάνω από 1,2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες
Με «κομμένη ανάσα» παρακολουθεί ο πλανήτης την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει φέρει και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι στιγμής, μετά από δέκα ημέρες πολεμικών επιχειρήσεων στην ουκρανική επικράτεια, πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την περιοχή, ζητώντας άσυλο σε γειτονικές χώρες, με την Πολωνία να είναι αυτή που έχει «σηκώσει» τον μεγαλύτερο φόρτο.
Είναι χαρακτηριστικό πως με τα στοιχεία που καταγράφηκαν στις 3 Μαρτίου, 650.000 Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν στην Πολωνία, 150.000 στην Ουγγαρία, ενώ οι υπόλοιποι σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
«Πολλοί ακόμα είναι στο δρόμο προς τα σύνορα. Χρειάζονται προστασία και υποστήριξη. Η κατάσταση συνεχίζεται και υπολογίζουμε πως οι προσφυγικές ροές θα ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρα», ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Να σημειωθεί πως ο συνολικός πληθυσμός της Ουκρανίας είναι 44 εκατομμύρια.
Επιπλέον 1.000 μισθοφόρους στέλνει η Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος
Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας για δέκατο 24ώρο στέλνοντας τις επόμενες ώρες στην επικράτεια της χώρας πάνω από 1.000 μισθφόρους.
Όπως μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο πολεμικούς αναλυτές, στο ουκρανικό έδαφος θα βρεθούν περισσότεροι από 1.000 μισθοφόροι, άρτια εκπαιδευμένοι και οπλισμένοι, οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, έχουν ειδικές αποστολές.
Οι ΗΠΑ έχουν βάσιμες πληροφορίες πως κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι μισθοφόροι της Μόσχας έπαιξαν σημαντικό ρόλο «σε συγκεκριμένα μέρη», κάτι που επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του Πενταγώνου.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντα με την ίδια πηγή, πως οι μισθοφόροι που βρέθηκαν στην εισβολή κατάφεραν ελάχιστα πράγματα καθώς η ουκρανική αντίσταση κατάφερε να τους εξουδετερώσει.
Παράλληλα, το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει πως οι επόμενες κινήσεις της Μόσχας είναι αυτές που προκαλούν και την μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς αναμένονται στην τελική φάση της εισβολής, μαζικοί βομβαρδισμοί στις μεγάλες πόλεις οι οποίες θα φέρουν και την υποταγή της Ουκρανίας.
«Είναι μια φρικτή προσέγγιση. Τα βαρύτερα όπλα φέρνουν και μεγαλύτερες καταστροφές. Είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι οι χειρότερες, με περισσότερο θάνατο και καταστροφή, με τους Ρώσους να συνεχίζουν τις επιθέσεις», ήταν η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Μεγάλοι οίκοι μόδας αναστέλλουν τις πωλήσεις τους στη Ρωσία
Κολοσσοί πολυτελείας ενώθηκαν με άλλες μεγάλες εταιρείες και αναστέλλουν τις πωλήσεις τους στη Ρωσία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Οίκοι μόδας όπως οι LVMH, Hermes, Kering και Chanel αποφάσισαν να κλείσουν προσωρινά τα καταστήματά τους στη Ρωσία, δήλωσαν οι εταιρείες την Παρασκευή (4/3). Προηγήθηκαν εκκλήσεις απο ουκρανικά καταστήματα υψηλής ποιότητας να αναλάβουν δράση, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.
Οι κολοσσοί πολυτελείας έχουν μείνει μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό εκτός των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα και η εκπλήρωση παραγγελιών στην περιοχή είναι πιο δύσκολη, μετά τα μέτρα που εισήγαγαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.
Η Hermes, η κατασκευάστρια της εμβληματικής Birkin και ο ελβετικός ιδιοκτήτης των Cartier Richemont ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Η LVMH, η οποία κατέχει μάρκες όπως Christian Dior, Givenchy και Bulgari μεταξύ άλλων, θα κλείσει τις 124 μπουτίκ της στη χώρα από αύριο Κυριακή (6/3).
Η Chanel, ανακοίνωσε σε μια ανάρτηση στο LinkedIn: «Δεδομένων των αυξανόμενων ανησυχιών μας για την τρέχουσα κατάσταση, την αυξανόμενη αβεβαιότητα και την πολυπλοκότητα στη λειτουργία, η Chanel αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία».
Η Kering, των Gucci και Saint Laurent, έχει δύο καταστήματα στη Ρωσία, μαζί με 180 υπαλλήλους στη χώρα. Η γαλλική εταιρεία είπε ότι η απόφασή της οφείλεται στις «εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη».
Η συντονισμένη δράση σημειώνεται μετά τη δήλωση από στέλεχος ενός πολυτελούς ουκρανικού πολυκαταστήματος στο BBC ότι οι εταιρείες υψηλού επιπέδου πρέπει «να επιλέξουν την ανθρωπιά έναντι του νομισματικού κέρδους».
Η Mαρούσια Κοβάλ, διευθύντρια μάρκετινγκ στο Tsum Kyiv, επεσήμανε ότι ορισμένες εταιρείες έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν, αλλά δεν σχολίασε εάν θα σταματήσουν να πωλούν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Οι οίκοι μόδας πρέπει να κάνουν περισσότερα για την Ουκρανία, είπε. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υποστήριξη της Ουκρανίας «δεν θα μας βοηθήσουν να σταματήσουμε τον πόλεμο» πρόσθεσε.
Ο οίκος μόδας Prada δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια από το BBC News σχετικά με το εάν θα σταματήσει να πουλά τα προϊόντα του στη Ρωσία. Σε μια ανάρτηση στο Instagram νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν πηγή μεγάλης ανησυχίας
Αμέτρητες άλλες εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια αποχώρησης από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Τζόρτζιο Αρμάνι δεν έχει πει εάν σκοπεύει να σταματήσει τις πωλήσεις του στη Ρωσία, αλλά ο κ. Αρμάνι είπε ότι είπε στην ομάδα του να μην παίζει μουσική στην πρόσφατη επίδειξη μόδας του στο Παρίσι για να “επικοινωνήσει ότι δεν γιορτάζουμε εδώ”.
Το πολυκατάστημα Tsum Kyiv, όπως και άλλα καταστήματα λιανικής στην αγορά της Ουκρανίας κλείνει καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν στην πρωτεύουσα. Η Κοβάλ είπε ότι ήθελε να δει τη βιομηχανία της μόδας και της πολυτέλειας «να αντιδρά αμέσως επιβάλλοντας κυρώσεις σε ρωσικά εμπορικά σήματα, καταστήματα και λιανοπωλητές».
Ενώ οι εύποροι Ρώσοι είναι ένθερμοι καταναλωτές προϊόντων πολυτελείας, οι αναλυτές λένε ότι το ποσοστό των πωλήσεων πολυτελείας που δημιουργείται στη Ρωσία είναι μικρό σε σύγκριση με τις βασικές αγορές του κλάδου – την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναλυτές της Bernstein Research λένε ότι η μόδα πολυτελείας στη Ρωσία αποτελεί περίπου το 2% των παγκόσμιων εσόδων για τις περισσότερες εταιρείες.
Ο καθηγητής Etel Solingen από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια είπε στο BBC News ότι οι στοχευμένες κυρώσεις σε είδη πολυτελείας ενδέχεται να στοχεύουν εκείνους που συνδέονται στενά με τα ανώτερα επίπεδα εξουσίας στη Ρωσία.
Πηγή: newsbomb.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr