Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας περίπου 21 δισεκατομμυρίων ευρώ (23,2 δισ. δολάρια), ως αντίποινα για τους δασμούς 25% που επέβαλε τον περασμένο μήνα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της Ε.Ε.
Όπως αναφέρει το Bloomberg η πλειοψηφία των 27 κρατών-μελών της Ένωσης ψήφισε υπέρ των μέτρων την Τετάρτη, με ορισμένους από τους δασμούς να τίθενται σε ισχύ στα μέσα Απριλίου. Οι δασμοί στοχεύουν πολιτικά ευαίσθητες πολιτείες των ΗΠΑ και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως σόγια από τη Λουιζιάνα, πολιτεία του προέδρου της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, καθώς και διαμάντια, γεωργικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ένωσης, δήλωσε πως τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή «εφόσον οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε μια δίκαιη και ισορροπημένη διαπραγματευτική λύση».
Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον ολοένα εντεινόμενο διατλαντικό εμπορικό πόλεμο, με τις ΗΠΑ να έχουν επιβάλει επίσης έναν καθολικό δασμό 20% σχεδόν σε όλες τις εξαγωγές της Ε.Ε., καθώς και ξεχωριστό δασμό 25% στα αυτοκίνητα και σε ορισμένα ανταλλακτικά. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει επιπλέον δασμούς σε ξυλεία, μικροτσίπ και φαρμακευτικά προϊόντα. Συνολικά, οι νέοι δασμοί του Τραμπ επηρεάζουν προϊόντα της Ε.Ε. αξίας περίπου 380 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένοι από τους ευρωπαϊκούς δασμούς θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Απριλίου, μια δεύτερη λίστα θα εφαρμοστεί στα μέσα Μαΐου και μια τρίτη θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι από τους στοχευόμενους κλάδους θα υποστούν δασμούς 25%, ενώ ορισμένες κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν επιβαρύνσεις 10%.
Το μπέρμπον αφαιρέθηκε από τη λίστα της Ένωσης κατόπιν πιέσεων από κράτη-μέλη, αφού ο Τραμπ απείλησε με δασμούς 200% σε κρασί, σαμπάνια και άλλα αλκοολούχα ποτά από τη Γαλλία και άλλες χώρες.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι δημιουργήθηκε για να «εκμεταλλεύεται» τις ΗΠΑ και ότι το πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών αποδεικνύει μια άδικη σχέση. Ο μέσος σταθμισμένος δασμός της Ε.Ε. ήταν 2,7% το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Δημιουργούν κανόνες και ρυθμίσεις που έχουν έναν και μόνο σκοπό: να μην μπορείς να πουλήσεις το προϊόν σου σε αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Και δεν θα το επιτρέψουμε».
Ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Μάρος Σέφτσοβιτς, συζήτησε τους όρους πιθανής εμπλοκής σε εμπορικά ζητήματα με τους αμερικανούς ομολόγους του το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής. Ωστόσο, οι συζητήσεις δεν έχουν αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα και, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν διαθέτουν ακόμη σαφή διαπραγματευτική εντολή από τον Τραμπ.
Το εκτελεστικό όργανο της Ένωσης εργάζεται σε ένα «πλαίσιο όρων» για πιθανές διαπραγματεύσεις, το οποίο περιλαμβάνει μείωση δασμών, ρυθμίσεις και πρότυπα. .
Η ψηφοφορία της Τετάρτης ανέδειξε την ενότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στην κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη του Τραμπ. Τα αμερικανικά μέτρα απειλούν να ακυρώσουν μεγάλο μέρος της προβλεπόμενης ανάπτυξης της ευρωζώνης για φέτος και του χρόνου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επιπλέον, η Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται τις εμπορικές υποθέσεις του μπλοκ, προετοιμάζει ένα νέο πακέτο αντίμετρων για να απαντήσει στους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς που τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη. Η Επιτροπή σκοπεύει να ανακοινώσει τα σχέδιά της στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και στη συνέχεια να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με εκπρόσωπο.
Οι καθολικοί δασμοί έχουν σκοπό να στοχεύσουν όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές των ΗΠΑ στο εξωτερικό, όπως δασμοί, εσωτερικές ρυθμίσεις και φόροι, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει δηλώσει πως η Ε.Ε. «κρατά πολλά χαρτιά», συμπεριλαμβανομένων αντιποίνων σε υπηρεσίες και τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ.
Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν καλέσει την Επιτροπή να εξετάσει την ενεργοποίηση του εργαλείου κατά του εξαναγκασμού, του ισχυρότερου εμπορικού όπλου της Ένωσης, που έχει σχεδιαστεί για να απαντά σε χώρες που χρησιμοποιούν εμπορικά και οικονομικά μέσα με εκβιαστικό τρόπο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το μπλοκ εξακολουθεί να επιδιώκει διαπραγματευτική λύση στη διαμάχη περί δασμών, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να εμπλακεί σε ουσιαστικές συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση.
Για την Ε.Ε., η διαμάχη σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς στα μέταλλα ξεκίνησε το 2018 κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σχεδόν 7 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφάλειας. Τότε, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών απέρριψαν την άποψη ότι η Ε.Ε. αποτελούσε τέτοια απειλή.
Στην αρχική αυτή φάση, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% στα προϊόντα χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, με εξαιρέσεις για ορισμένα προϊόντα. Το μπλοκ των 27 κρατών-μελών απάντησε στοχεύοντας πολιτικά ευαίσθητες εταιρείες με αντίποινα, όπως οι μοτοσυκλέτες της Harley-Davidson και τα τζιν της Levi Strauss. Τα μέτρα εφαρμόστηκαν ανά προϊόν και περιλάμβαναν γεωργικά προϊόντα και είδη ένδυσης, εκτός από τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε προσωρινή εκεχειρία το 2021, όταν οι ΗΠΑ προχώρησαν εν μέρει σε άρση των μέτρων και εισήγαγαν ποσοστώσεις άνω των οποίων επιβάλλονταν δασμοί στα μέταλλα, ενώ η Ε.Ε. «πάγωσε» όλα τα περιοριστικά μέτρα της.