Νέο μέτωπο, μετά το Αιγαίο και την Κύπρο, ανοίγει ξανά προκλητικά η Άγκυρα μέσω Λιβύης, με «παράθυρο» για τουρκικά σεισμογραφικά και γεωτρύπανα νοτίως της Κρήτης.
Ξαφνικά χθες το μισό υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας βρέθηκε χθες στη Λιβύη, χωρίς να είναι νωρίτερα γνωστό ότι θα πάνε όλοι αυτοί, παρά μόνο ότι θα επισκεφθεί τη Λιβύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Συμφώνησαν και για έρευνες νότια της Κρήτης μπορεί να είναι πράγματι εντός του ΑΟΖ της Λιβύης, άλλα υπάρχουν περιοχές που το τουρκολιβυκό μνημόνιο τέμνεται με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου.
Σημειώνεται ότι χθες η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Ναΐλα Αλ Μανγκούς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, καθώς αναμένονται διαδικασίες επαλήθευσής του στον ΟΗΕ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αιφνιδιασμένου Μεβλούτ Τσαβούσογλου που απάντησε ότι «η συμφωνία εκτελείται και κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ».
Χθες δε, εκτός από την Αθήνα και την ΕΕ, έντονα αντέδρασε και το κοινοβούλιο της Τρίπολης, καθώς ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
Η Τουρκία θεωρεί δεδομένα κάποια πράγματα, αλλά στη Λιβύη επικρατεί χάος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ το οποίο επισημαίνει πως ενδεχομένως αργότερα να σχεδιάζονται και σεισμογραφικά αλλά και γεωτρύπανα νότια της Κρήτης σε περιοχές που ενοχλούν την Ελλάδα.
Για «συμφωνία που θα κάνει να σκάσουν οι εχθροί της Τουρκίας και της Λιβύης» κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ακσάμ.
Διπλωματικές αντιδράσεις
Η Αθήνα διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.
«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται» τονίζεται.
«Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω ‘μνημονίου’ θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι και την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Από πλευράς της, η ΕΕ επανέλαβε την τοποθέτησή της του 2019.
Ο εκπρόσωπος Πέτερ Στάνο σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».
«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».
»Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».
ΠΗΓΗ: SKAIGR
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr