ΔΙΕΘΝΗ

«Βόμβα» ΠΟΥ: Από επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα πειράματα στην Ουχάν «δραπέτευσε» ο κορονοϊός

«Βόμβα» ΠΟΥ: Από επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα πειράματα στην Ουχάν «δραπέτευσε» ο κορονοϊός
«Βόμβα» ΠΟΥ: Από επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα τα πειράματα στην Ουχάν «δραπέτευσε» ο κορονοϊός

Πώς «γεννήθηκε» ο κορονοϊός; Μπορεί να δραπέτευσε από εργαστήριο της Ουχάν; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ρίχνει περισσότερο φως στα αμφιλεγόμενα πειράματα κέρδους – λειτουργίας, γνωστά στην επιστημονική κοινότητα ως “Gain of Function”, με τα οποία παγκοσμίως διαφοροποιούνται ή μετατρέπονται γενετικά μέσω πειραμάτων σε τουλάχιστον 13 εργαστήρια ανά τον κόσμο επιπέδου BLS 4, επικίνδυνα παθογόνα και μολυσματικοί ιοί.

Όπως φέρεται να γινόταν και στο εργαστήριο της κινεζικής Ουχάν, με στόχο την εύρεση νέων θεραπειών ή εμβολίων ενάντια σε αναδυόμενους επικίνδυνους ιούς, ρίχνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαντώντας στο ertnews.gr, σχετικά με την διεξαγωγή αυτών των πειραμάτων.

Ο Π.Ο.Υ. τονίζει με έμφαση πως «λόγω των προφανών σοβαρών κινδύνων που ενδέχεται να ενέχουν τα πειράματα αυτά, συνιστάται ιδιαίτερα, να μην πραγματοποιούνται, εκτός και εάν υπάρχουν σαφώς επιτακτικοί λόγοι, καθώς και αυστηρή εποπτεία ασφάλειας». ” alt=”” aria-hidden=”true” />” alt=”” aria-hidden=”true” />

Η δήλωση αυτή του οργανισμού επιβεβαιώνει κατ ουσίαν την συνεχιζόμενη διεξαγωγή τέτοιων πειραμάτων με επικίνδυνα παθογόνα από επιστήμονες σε πολλές χώρες, σε επίπεδα ασφάλειας που ποικίλουν μεταξύ τους. Τέτοια πειράματα φέρεται να διεξήγαγαν με κορονοϊούς και οι επιστήμονες στο Ιολογικό εργαστήριο της Ουχάν, στα οποία σύμφωνα με επίσημα έγγραφα αλλά και πρόσφατα βίντεο από το ίδιο το εργαστήριο, φαίνεται ότι δεν τηρούνταν σε πολλές των περιπτώσεων τα προβλεπόμενα επίπεδα βιοασφάλειας. Αυτό το γεγονός ενισχύει όλο και περισσότερο τα σενάρια ενός πιθανού ατυχήματος είτε μέσω μόλυνσης των συνεργατών του εργαστηρίου τον Νοέμβριο του 2019 όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, είτε μέσω διαφυγής του ιού στο περιβάλλον προκαλώντας την πανδημία.

Σχετική οδηγία από το 2010

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μπροστά ακριβώς στους κινδύνους που ενέχουν τέτοιου είδους πειράματα, υπογράμμισε , ότι ήδη από το 2010, είχε δημοσιεύσει σχετική οδηγία με τίτλο «Υπεύθυνη Έρευνα για τις Επιστήμες της Ζωής για την Παγκόσμια Ασφάλεια Υγείας» ως έγγραφο καθοδήγησης στο οποίο εξετάζονταν οι τύποι έρευνας στον τομέα των βιοεπιστημών που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία, αναφέροντας μάλιστα και παραδείγματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr