Σύμφωνα με την Daily Mail, το ψηφιδωτό ηλικίας 1.800 ετών, το οποίο ανακαλύφθηκε από έναν κρατούμενο της φυλακής Megiddo, περιλαμβάνει την αρχαία ελληνική γραφή: «H θεοσεβής Ακέπτος προσέφερε την τράπεζα στον Θεό Ιησού Χριστό εις ανάμνησιν».
Το ψηφιδωτό έκτασης 54 τετραγωνικών μέτρων διακοσμούσε την πρώτη αίθουσα προσευχής στον κόσμο το 230 μ.Χ..
Το ψηφιδωτό της Megiddo περιελάμβανε επίσης μερικές από τις πρώτες εικόνες ψαριών, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, παραπέμπουν στον Λουκά 9:16, όταν ο Ιησούς πολλαπλασίασε δύο ψάρια για να ταΐσει ένα πλήθος 5.000 ανθρώπων.
Ο Carlos Campo, διευθύνων σύμβουλος του μουσείου, χαρακτήρισε το ψηφιδωτό ως «τη μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας», ενώ οι συνάδελφοί του σημείωσαν ότι πρόκειται για «την πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη για την κατανόηση της πρώιμης χριστιανικής εκκλησίας».
Ο Alegre Savariego, επιμελητής της έκθεσης, δήλωσε: «Το ψηφιδωτό παρουσιάζει πρωτοποριακές φυσικές αποδείξεις για τις πρακτικές και τις πεποιθήσεις των πρώτων χριστιανών, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης αρχαιολογικής περίπτωσης της φράσης “Θεός Ιησούς Χριστός”».
Η ιστορία του ψηφιδωτού
Το ψηφιδωτό του Megiddo βρέθηκε στην κοιλάδα Jezreel, όπου οι χριστιανοί πιστεύουν ότι θα λάβει χώρα η τελική μάχη του βιβλικού Αρμαγεδδώνα σύμφωνα με την Βιβλική Αποκάλυψη.
Η ανασκαφή, που διεξήχθη από αρχαιολόγους της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA), διήρκεσε τέσσερα χρόνια.
Το ψηφιδωτό επίσης περιελάμβανε το όνομα του Ρωμαίου αξιωματικού που χρηματοδότησε την κατασκευή του κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατοχής της Ιουδαίας.
Μια επιγραφή στο ψηφιδωτό έγραφε: «Ο Γαϊανός, Ρωμαίος αξιωματικός, έχοντας επιδιώξει την τιμή, από τα δικά του χρήματα, έφτιαξε το ψηφιδωτό».
Η ομάδα βρήκε επίσης ένα κοντινό ρωμαϊκό στρατόπεδο, υποστηρίζοντας περισσότερο την ιδεολογία ότι υπήρχε ειρήνη μεταξύ των δύο ομάδων.
Η αίθουσα προσευχής, ή εκκλησία, πιθανότατα εγκαταλείφθηκε επειδή η Έκτη Λεγεώνα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μεταφέρθηκε στην Υπεριορδανία – μια περιοχή που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Ιορδάνη.
Οι γυναίκες και ο ρόλος τους στην εκκλησία
Το ψηφιδωτό περιείχε επίσης τα ονόματα πέντε γυναικών, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που έπαιζαν οι γυναίκες στην εκκλησία.
Εκτός από την Άκεπτος, η οποία αναφέρθηκε ήδη, η επιγραφή του ψηφιδωτού αναφέρει επίσης να «θυμάστε την Πριμίλλα και την Κυριακή και τη Δωροθέα και τέλος τη Χρήστη».
Ο Bobby Duke, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Επιστημόνων στο Μουσείο της Βίβλου, δήλωσε: «Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις για την κατανόηση της πρώιμης χριστιανικής εκκλησίας».
«Για παράδειγμα, το ψηφιδωτό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των γυναικών στην πρώιμη εκκλησία με το γεγονός ότι πέντε γυναίκες αναφέρονται ονομαστικά σε αυτό», συνέχισε.
«Πραγματικά, το ψηφιδωτό παρουσιάζει έναν πλούτο νέων δεδομένων για τους ιστορικούς της εκκλησίας, όπως έκαναν τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας για τους μελετητές της Βίβλου».
Το ΙΑΑ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες που να εξηγούν γιατί αναφέρθηκαν αυτές οι γυναίκες, αλλά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο.
«Ενώ ήταν σαφώς σημαντικές για την κοινότητα, η επιγραφή δεν μας λέει αν ήταν προστάτιδες της κοινότητας (όπως η Άκεπτος), ή μάρτυρες, ή τιμούνταν για κάποιον άλλο λόγο», δήλωσε το Μουσείο της Βίβλου.
Μετά το σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, το τμήμα συντήρησης του ΙΑΑ καθάρισε και σταθεροποίησε το ψηφιδωτό, επανατοποθέτησε τυχόν αποκολλημένα ψηφιδωτά, γέμισε τα κενά με κονίαμα και το ξαναέθαψε, ενώ διεξήγαγε την έρευνά του.
Το ΙΑΑ έπρεπε να διαχωρίσει το δάπεδο, τοποθετώντας τα κομμάτια σε 11 κιβώτια που στάλθηκαν στις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος για την έκθεση με τίτλο: «Το ψηφιδωτό του Megiddo: Θεμέλια της πίστης».
Το ψηφιδωτό του Megiddo θα επιστρέψει στο Ισραήλ μετά τη λήξη της έκθεσης και θα τοποθετηθεί σε μόνιμη έκθεση στο ακριβές σημείο όπου ανακαλύφθηκε.
Οι κρατούμενοι του Megiddo θα μεταφερθούν σε άλλη φυλακή μετά την επιστροφή του ψηφιδωτού.
Κριτική του κοινού
Κατά το έτος που προηγήθηκε της μεταφοράς του ψηφιδωτού στο Μουσείο της Βίβλου, το ΙΑΑ δέχθηκε επικρίσεις επειδή επέτρεψε να εκτεθεί στο μουσείο ένα σημαντικό κομμάτι της χριστιανικής ιστορίας.
Από τότε που άνοιξε τις πόρτες του το 2017, το μουσείο αναγκάστηκε να επιστρέψει χιλιάδες αντικείμενα, μεταξύ των οποίων μιας αρχαίας πινακίδας της Μεσοποταμίας και χιλιάδες πήλινους παπύρους που είχαν λεηλατηθεί από το Ιράκ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr