28η Οκτωβρίου: Με υπερηφάνεια παρέλασαν οι μικροί μαθητές στην Αμάρυνθο – Εικόνες
Ειδησεις ευβοια

28η Οκτωβρίου: Με υπερηφάνεια παρέλασαν οι μικροί μαθητές στην Αμάρυνθο – Εικόνες

Στην Εύβοια, όπως και σε όλη την Ελλάδα, οργανώθηκαν οι καθιερωμένες παρελάσεις των μαθητών, μπροστά στους φορείς του τόπου

Εντυπωσίασε και φέτος η μαθητική παρέλαση στην Αμάρυνθο Ευβοίας για την 28η Οκτωβρίου.

Στην μαθητική παρέλαση συμμετείχαν μαθητές από το Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο αλλά και Νηπιαγωγείο της Αμαρύνθου, με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθε ένα.

Ο κόσμος μαζέυτηκε να παρακολουθήσει και να χειροκροτήσει τους μαθητές που παρήλασαν.

Η 28η Οκτωβρίου όπως κάθε χρόνο βρήκε την Ελλάδα να γιορτάζει το «Έπος του ‘40».

Το περήφανο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στον φασισμό, τη μεγαλειώδη αντίσταση των Ελλήνων ηρώων της εποχής και εν τέλει την απελευθέρωση από τον ναζιστικό ζυγό.

Στην Εύβοια, όπως και σε όλη την Ελλάδα, οργανώθηκαν οι καθιερωμένες παρελάσεις των μαθητών, μπροστά στους φορείς του τόπου, έτσι ώστε να τιμηθεί όπως της αρμόζει, η εθνική μας επέτειος.

Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μία από τις επίσημες αργίες του ελληνικού κράτους και τιμάται κάθε χρόνο από το σύνολο της επικράτειας. Η μέρα που σημάδεψε την Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με τον πόλεμο του 1940 και έμεινε γνωστή ως η επέτειος του “ΟΧΙ”. Τι ακριβώς είναι αυτό που γιορτάζουμε, όμως;

Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, πολλές ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως γιορτάζουν την Επέτειο του “ΟΧΙ”.

Η Ελλάδα αντίθετα με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, ως προς τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει ορίσει ως εθνική εορτή την 28η Οκτωβρίου και όχι για παράδειγμα την ημέρα της απελευθέρωσής της από τους Γερμανούς (12 Οκτωβρίου του 1944).

Γενικά, εθνικές εορτές σχετικές με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν καθιερωθεί σε λίγες χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα η Ιταλία γιορτάζει το τέλος του φασισμού και της γερμανικής κατοχής στις 25 Απριλίου, ενώ η Ολλανδία γιορτάζει στις 5 Μαΐου το τέλος της γερμανικής κατοχής. Αντίθετα, η Γαλλία τιμά την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου.

Ο ιστορικός Βαλεντίν Σνάιντερ αποδίδει την απόφαση εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στο ότι η Ελλάδα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήθελε να διατηρήσει την ουδετερότητά της. Το “ΟΧΙ” του Μεταξά ήταν μια άρνηση στην παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων στις ελληνικές υποθέσεις. Αναφέρει, λοιπόν, πως στα ευρωπαϊκά κράτη οι εθνικές εορτές αφορούν την ανεξαρτησία του κράτους, την απελευθέρωσή του ή τη δημιουργία του.

Όπως και να έχει, η 28η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα τιμής του αντιστασιακού αγώνα και των θυμάτων του, ένας αυθεντικός αγώνας της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr