Η χρήση φόλας αποτελεί από το 2020 κακούργημα! Σε κάθε περίπτωση φόλας μαζεύουμε προσεκτικά την ουσία ώστε να μην κινδυνεύσει ζώο και ενημερώνουμε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής μας. Η σημαντικότερη ενέργεια για τον ιδιοκτήτη του άτυχου ζώου είναι να απευθυνθεί άμεσα στον κτηνίατρο χωρίς να αναπτύξει σοβαρές θεραπευτικές πρωτοβουλίες.
Η φόλα είναι δηλητήριο κρυμμένο μέσα σε φαγητό. Υπάρχουν φόλες που περιέχουν φυτοφάρμακα , ποντικοφάρμακο και σπασμένα γυαλιά ή ξυραφάκια.
Στα φυτοφάρμακα δυστυχώς έχουμε λίγο χρόνο γιατί η δράση τους είναι άμεση . Το ζώο δεν μπορεί να σταθεί όρθιο , κάνει σπασμούς έχει τεντωμένα πόδια βγάζει σάλια η αφρούς και η κόρη του ματιού συστέλλεται . Αντίδοτο σε κάποια φυτοφάρμακα είναι η ατροπίνη η χορήγηση η μή της οποίας θα αποφασιστεί αποκλειστικά από τον κτηνίατρο ανάλογα με το ρυθμό της καρδιάς την αρτηριακή πίεση του ζώου και το βαθμό των εκκρίσεων.
Το ποντικοφάρμακο είναι πιο ύπουλο ,μπορεί να μη δείξει κανένα σύμπτωμα την ώρα που θα το φάει ο σκύλος ή γάτα και μετά από μερικές μέρες να ξεκινήσουν αιμορραγίες. Συχνά έχουμε εμφανείς αιμορραγίες από τη μύτη και το στόμα και στα ούλα υπάρχουν κόκκινες ή μωβ κηλίδες ενδείξεις εσωτερικής αιμορραγίας .
Αντίδοτο σε αυτή την περίπτωση είναι η βιταμίνη Κ που βοηθά στην πήξη του αίματος.
Τα σπασμένα γυαλιά η ξυραφάκια Είναι από τις πιο επικίνδυνες φόλες προκαλούν πολλαπλά εσωτερικά τραύματα στον οισοφάγο στο στομάχι και στο έντερο με αποτέλεσμα την αιματέμεσή και διάρροια με μαύρα η αιμορραγικά κόπρανα. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης γνωρίζει ότι το ζώο του έφαγε γυαλί καλύτερα να μην κάνει τίποτα και να απευθυνθεί στον κτηνίατρο του. Η καλύτερη λύση που έχουμε εδώ είναι να αφαιρέσουμε χειρουργικά τα αιχμηρά αντικείμενα .
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ ΦΟΛΑ;
Η σημαντικότερη ενέργεια για τον ιδιοκτήτη του άτυχου ζώου είναι να απευθυνθεί άμεσα στον κτηνίατρο χωρίς να αναπτύξει σοβαρές θεραπευτικές πρωτοβουλίες. Αν έχουμε τη δυνατότητα , επιλέγουμε κτηνιατρείο που διαθέτει πολυάριθμο προσωπικό εξοπλισμένα χειρουργεία και οργανωμένα τμήματα νοσηλείας
Αν δούμε ότι ο σκύλος μας τρώει κάτι περίεργο από το δρόμο όπως φαγητό με μπλε ή ροζ κόκκους και η πρόσβαση σε κτηνίατρο είναι δύσκολη ,καλό είναι να προκαλέσουμε εμετό .
Το πιο απλό και εύκολο που μπορούμε να φτιάξουμε όλοι είναι το αλατόνερο. Παίρνουμε μία εξηντάρα σύριγγα και γεμίζουμε ένα προς τρία αλάτι νερό. Χορηγούμε το αλατόνερο από το στόμα μέχρι να προκαλέσουμε εμετό. Αυτό βέβαια δεν ισχύει στην περίπτωση που το ζώο κανει σπασμούς ή έφαγε φόλα με γυαλιά ή κάποιο άλλο αιχμηρό αντικείμενο γιατί ο εμετός θα του προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά .
Το επόμενο βήμα θα είναι να επισκεφτούμε κτηνιατρική κλινική όπου εκεί θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και η ενδεικνυόμενη θεραπεία.
Για πρόληψη του κακού , καλό θα ήταν ο ιδιοκτήτης ενός ζώου να το εκπαιδεύσει ώστε να μην τρώει από κάτω ή από ξένους και να έχει φροντίσει να μάθει την εντολή ΜΗ στο σκύλο του έτσι ώστε όταν ο σκύλος πάει να φάει κάτι από το δόμο να του το παίρνει αμέσως λέγοντας την εντολή αυτή !
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr