Ακριβά πληρώνουν οι “θεριακλήδες” στην Εύβοια το τσιγάρο τους αφού σε ελέγχους για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου σε Χαλκίδα και Ψαχνά οι “καμπάνες” που έπεσαν ήταν ιδιαιτέρως βαριές με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης και θαμώνες να πληρώνουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά για κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, πρόστιμο 500 ευρώ επιβλήθηκε σε καφενείο στη Χαλκίδα ενώ 100 ευρώ κλήθηκε να πληρώσει και ο πελάτη που κάπνιζε.
Την ίδια ώρα, 500 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε σε καφετέρια στα Ψαχνά μόνο και μόνο για το γεγονός ότι υπήρχε άδειο τασάκι πάνω στο μπαρ.
Φυσικά το πρόστιμο προκάλεσε την αντίδραση των ιδιοκτητών της επιχείρησης καθώς το τασάκι ναι μεν υπήρχε στο χώρο ωστόσο κανείς δεν κάπνιζε, ωστόσο ακόμη και το παραπάνω γεγονός είναι ενδεικτικό της αυστηροποίησης του πλαισίου για την τήρηση του νόμου αλλά και της συστηματικότητας με την οποία γίνονται οι έλεγχοι αλλά και καταγράφονται τα πρόστιμα.
Ανάλογες χρηματικές ποινές δόθηκαν εξάλλου και σε άλλα καταστήματα τόσο για τσιγάρο εντός εσωτερικού χώρου όσο και για τσιγάρο σε εξωτερικό χώρο που όμως ήταν κλειστός με ναΰλον δεδομένου ότι η νομοθεσία ως «εσωτερικό χώρο», ορίζει και το αίθριο ή σημεία με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρο, με σκέπαστρο που είναι κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.
Αυστηροποιείται το πλαίσιο
Το “σφράγισμα” και όχι απλώς “κλείσιμο” σε οποία παραθυράκια τυχόν προέκυψαν από την αντικαπνιστική νομοθεσίας με το βάπτισμα των εσωτερικών χώρων ως υπαίθριων φαίνεται πως θα επιχειρήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 το Υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το Υπουργείο Υγείας θα επικαιροποιήσει το νόμο κατά του καπνίσματος σε δυο βασικές κατευθύνσεις.
Πρώτη κατεύθυνση:
Ακριβέστερη περιγραφή χώρων όπου απαγορεύεται κάπνισμα, με ενδεχόμενη διεύρυνσή τους.
Δεύτερη κατεύθυνση:
Επαναπροσδιορισμός των καπνικών προϊόντων των οποίων η χρήση απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν.
Η γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογράμμισε πως τα «κενά» έχουν να κάνουν κυρίως με τον προσδιορισμό των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα και κυρίως ποιοι θεωρούνται υπαίθριοι στα καταστήματα εστίασης, ειδικά όταν αυτά κλείνονται με σκέπαστρα, πλεξιγκλας και άλλα προστατευτικά.
Σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, το κάπνισμα επιτρέπεται σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων μόνον όταν είναι περιμετρικά ανοιχτοί σε δυο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι.
Αν και έχει γίνει προσπάθεια με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους να γίνει πιο λεπτομερής περιγραφή του υπαίθριου χώρου οι διαφορές είναι δυσδιάκριτες και δυσκολεύουν το έργο των ελέγχων.
Θα πρέπει να προσδιοριστεί ακριβώς τι ισχύει για όλα τα καπνικά προϊόντα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr