Απόκριες στη Σκύρο: Βγήκαν στα καλντερίμια Γέρος και Κορέλα παρά το τσουχτερό κρύο (Βίντεο&εικόνες)
Ειδησεις ευβοια

Απόκριες στη Σκύρο: Βγήκαν στα καλντερίμια Γέρος και Κορέλα παρά το τσουχτερό κρύο (Βίντεο&εικόνες)

Άνοιξε το Τριώδιο στη Σκύρο με τους γέρους και τις κορδέλες που βγήκαν στα καλντερίμια του νησιού λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα

Άνοιξε το Τριώδιο στη Σκύρο παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Παρά το τσουχτερό κρύο και τη βροχή.. ο πρώτος Γέρος του Τριωδίου μαζί με την κορέλα βγήκαν στα Καλντερίμια του Νησιού!

Και φυσικά αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να τους απαθανατίσουν!

Βίντεο και Εικόνες

Λίγο μετά τις 12 το βράδυ του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου Γέροι και Κορέλες βγήκαν να στα καλντερίμια του νησιού κηρύσσοντας την έναρξη της φετινής Αποκριάς στο νησί.

Η περίοδος του Τριωδίου είναι εκκλησιαστική περίοδος δέκα εβδομάδων που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτήν περιλαμβάνεται η Απόκρεως, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα. Οι τρεις πρώτες εβδομάδες αποτελούν την Απόκρεω· ακολουθούν έξι εβδομάδες νηστειών (Τεσσαρακοστή) και τέλος η Μεγάλη Εβδομάδα.

Την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου γίνεται «κατάλυσις εις πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Για τον λόγο αυτόν ονομάζεται «ελεύθερη» ή «απολυτή».

Τη δεύτερη εβδομάδα γίνεται «κατάλυσις εις πάντα» όλες τις ημέρες εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής. Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία καταναλώνονται κρεατικά, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία. Η εβδομάδα τελειώνει με το Ψυχοσάββατο

Η τρίτη εβδομάδα είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αβγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία. Από την τέταρτη εβδομάδα, με την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την αυστηρότατη νηστεία της.

Η Σκυριανή Αποκριά αποτελεί σημείο αναφοράς για το όμορφο νησί και περιλαμβάνει το παλαιότερο αγροτικό έθιμο της άνοιξης, τον «Χορό των Γέρων», που σύμφωνα με τους λαογράφους, συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης. Το έθιμο έλκει τις ρίζες του από την διονυσιακή λατρεία και την αγροτική και ποιμενική ζωή του νησιού, ενώ περιλαμβάνει τρεις «πρωταγωνιστές»-αμφιέσεις, τον Γέρο, την Κορέλα και τον Φράγκο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr