Χ. Γώγος: «Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι!» Ποιοι επιβάλλεται να εμβολιαστούν έστω και τώρα
Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ο ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ο ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. Η COVID-19, η εποχική γρίπη (κυρίως η Η3Ν2), η λοίμωξης RSV και οι άλλες ιώσεις του αναπνευστικού (όπως ο ιός τής παραϊνφλουέντζας), δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε σημαντική νοσηρότητα ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.
Σε σχέση με τη γρίπη ο καθηγητής εκτιμά ότι οι επόμενοι 2-3 μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και συνιστά -ως κυριότερο μέτρο προστασίας- τον εμβολιασμό ενάντια στη γρίπη, Προτείνει δε σε όσους δεν έχουν εμβολιστεί ήδη, να το κάνουν άμεσα, ιδιαίτερα εάν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
Τονίζει επίσης ότι όλα τα διαθέσιμα εμβόλια είναι δοκιμασμένα επί σειρά ετών και είναι απόλυτα αξιόπιστα, αποτελεσματικά και ασφαλή, ενώ όπως σημειώνει, στο οπλοστάσιο των υπαρχόντων εμβολίων για τη γρίπη έχει προστεθεί και στη χώρα μας ένα νέο εμβόλιο, που παράγεται σε κυτταρικές καλλιέργειες.
Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
Χ. Γώγος: Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα
ΕΡ: Κύριε Καθηγητά, από την εμπειρία σας πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση με τις διάφορες ιώσεις που μας βομβαρδίζουν H1N1, COVID κλπ.
Χ.Γ: Μετά την περίοδο των εορτών, όλες οι ιώσεις φαίνεται να είναι σε έξαρση. Αν και τα περιστατικά COVID επίσης παρουσιάζουν έξαρση είναι γενικώς πιο ήπια. Παρακολουθούμε βεβαίως την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων (ΧΒΒ.1.5 «ΚΡΑΚΕΝ»), οι oποίες φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτικές όμως δεν προκαλούν σοβαρότερη νόσο και δε μας ανησυχούν προς το παρόν. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και συνεχή επιδημιολογική και γονιδιωματική επιτήρηση.
Ανησυχητική είναι επίσης η κατάσταση με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού ιδίως την εποχική γρίπη (κυρίως Η3Ν2), η οποία εμφανίζεται να είναι επίμονη και να δημιουργεί συχνά προβλήματα, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς (ηλικιωμένους, άτομα με συνοδές παθήσεις όπως ΧΑΠ, καρδιοπάθειες, άσθμα, διαβήτη, κλπ.) αλλά και στα παιδιά. Αναμένεται ότι οι επόμενοι 1-2 μήνες θα είναι αρκετά δύσκολοι.
ΕΡ: Πως μπορούμε να προστατευτούμε από την γρίπη; Τι θα πρέπει να κάνει ο κόσμος;
Χ.Γ: Χρειάζεται πριν από όλα προσοχή και τήρηση βασικών μέτρων υγιεινής, όπως αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας και παραμονή στο σπίτι για όσους νοσούν. Το κυριότερο όμως μέτρο προστασίας, είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης και θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όσους δεν έχουν εμβολιστεί ήδη να το κάνουν άμεσα. Η σύσταση αυτή για εμβολιασμό αφορά σε μεγάλο βαθμό στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στις οποίες η νόσος μπορεί να είναι πιο σοβαρή με επιπλοκές όπως η πνευμονία ή δευτεροπαθείς λοιμώξεις, αλλά και σε άτομα που ζουν μαζί ή φροντίζουν τους ανθρώπους αυτούς. Φυσικά η σύσταση για εμβολιασμό αφορά και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό.
ΕΡ: Υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων; Μήπως υπάρχουν ελλείψεις, όπως αυτές που παρατηρούνται σε αλλά φάρμακα;
Χ.Γ: Από όσο γνωρίζω, έχει εξασφαλιστεί επαρκής διαθεσιμότητα εμβολίων για την πλήρη κάλυψη του Ελληνικού πληθυσμού. Μάλιστα, μετά και τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα εμβόλια χορηγούνται πλέον πολύ εύκολα μέσω των φαρμακείων και αποζημιώνονται πλήρως. Είναι εντελώς δωρεάν και όλο αυτό διευκολύνει τον άμεσο και σε ευρεία κλίμακα εμβολιασμό.
ΕΡ: Πολύς κόσμος παραμένει επιφυλακτικός ακόμη και τώρα, σχετικά με τον εμβολιασμό μετά την COVID εποχή και για το αν πρέπει να κάνει και τα δύο εμβόλια. Χαμηλά παραμένει και ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, για τα οποία, επίσης, κάποιοι δηλώνουν επιφυλακτικοί. Είναι ασφαλή τα εμβόλια της γρίπης κ. Καθηγητά; Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξει κανείς;
Χ.Γ: Καταρχήν θα πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τον διπλό εμβολιασμό (COVID και γρίπη), ακόμη κι αν γίνει την ίδια μέρα.
Σε ότι αφορά το εμβόλιο της γρίπης, αυτό προϋπήρχε του COVID, υπάρχει μεγάλη εμπειρία πολλών χρόνων και είναι σαφές ότι όλα τα διαθέσιμα εμβόλια είναι δοκιμασμένα επί σειρά ετών, αξιόπιστα, αποτελεσματικά και ασφαλή.
Υπάρχουν διαφορετικού τύπου εμβόλια για τη γρίπη, όπως αυτά που βασίζονται στο αυγό, τα εμβόλια που παράγονται σε καλλιέργειες κυττάρων, τα ανασυνδυασμένα εμβόλια, εμβόλια με ανοσοενισχυτικό.
Τα πρώτα είναι τα παραδοσιακά διαθέσιμα στην χώρα μας, ενώ αυτή τη χρονιά έχει εισαχθεί και στην χώρα μας το εμβόλιο που παράγεται σε κυτταρικές καλλιέργειες, το οποίο είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό έναντι του ιού της γρίπης και προσθέτει άλλο ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση της νόσου.
Υπάρχει έτσι η δυνατότητα ευρείας εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ιδιαίτερα του επίνοσου, που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας θα ελαττώσουν τη νοσηρότητα και θνητότητα, θα μειώσουν το φορτίο νόσου και θα αποφορτίσουν την πίεση στο σύστημα υγείας.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr