Χαλκίδα: Έντονες αντιδράσεις των εργαζόμενων του Νοσοκομείου
Ειδησεις ευβοια

Χαλκίδα: Έντονες αντιδράσεις των εργαζόμενων του Νοσοκομείου

Οι εργαζόμενοι του Γ.Ν Χαλκίδας δεν θέλουν να μπει εργολάβος στη διατροφή.

Οι εργαζόμενοι του Γ.Ν Χαλκίδας καταγγέλλουν τις εργολαβικές εταιρίες που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους για να πλουτίσουν, τονίζοντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους ότι δεν υπάρχει καλός η κακός εργολάβος, υπάρχει το κέρδος και μπρος σε αυτό τσακίζονται εργασιακά δικαιώματα!

Διοίκηση – 5η ΥΠΕ – Υπουργείο συνεχίζουν το έγκλημα παράδοσης περιουσίας του ελληνικού λαού στους εργολάβους, επιδιώκουν να παραδώσουν τη σίτιση του νοσοκομείου με όλο τον εξοπλισμό σε εξωτερικό συνεργείο βάζοντας σε κίνδυνο της θέσεις εργασίας των εργαζομένων και χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο τους όρους δουλειάς τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όλο το προηγούμενο διάστημα απαξίωσαν όσο δεν πάει το συγκεκριμένο τμήμα το οποίο:

  • λειτουργεί με προϋπολογισμό του 2012 για να καλύψει τα φαγητά ενός πολύ μεγαλύτερου νοσοκομείου, για αυτό δεν επαρκούν οι μερίδες και δεν έχει ποικιλία ως προς τα φαγητά.
  • είναι υποστελεχωμένο και οι εργαζόμενοι σακατεμένοι, γεμάτοι με μυοσκελετικά προβλήματα.
  • λόγω μη περιοδικής συντήρησης των ψυγείων – πλυντηρίων και του υπόλοιπου εξοπλισμού, παρουσιάζονται βλάβες οι οποίες αργούν να αντιμετωπιστούν
  • οι εργαζόμενοι στο τμήμα διατροφής καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της φύσης της δουλειάς και της περαιτέρω καταπόνησης λόγω της υποστελέχωσης και της μη καλής Οργάνωσης.

Υποστελέχωση και κακή οργάνωση που δεν οφείλεται στους ίδιους, αλλά στις κυβερνητικές επιλογές, που πιστά υλοποιούνται από την  5η ΥΠΕ, τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Για να μιλήσουμε με στοιχεία:

  • Στο συγκεκριμένο τμήμα δουλεύουν συνολικά 20 εργαζόμενοι εκ των οποίων 2 Διαιτολόγοι. Οι 6 είναι μόνιμοι, οι 14 συμβασιούχοι και 5 από αυτούς, είναι με προγράμματα του ΟΑΕΔ 55 έως 67 χρονών.
  • Εργάζονται 2 διαιτολόγοι (το πρωί), 4 μάγειρες (1 ανά βάρδια), 3 στην λάντζα (1 ανά βάρδια), 10 (3 ανά βάρδια, στην καλύτερη περίπτωση) στη διανομή των γευμάτων και 1 αποθηκάριος (το πρωί μόνο).
  • Ο όγκος δουλειάς είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με το προσωπικό και αυτό φαίνεται από το ότι στο οργανόγραμμα του 2012, στο παλιό νοσοκομείο, που ήταν 3 φορές μικρότερο προβλέπονται 11 τραπεζοκόμοι και λαντζέρησες και 4 μάγειρες, για το τμήμα.
  • Οι 4 μάγειρες προσπαθούν να καλύψουν τις βάρδιες χωρίς να αρρωστήσουν, οργανώνουν το μαγείρεμα με τα υλικά που τους παρέχονται, αναλαμβάνουν και βοηθούν και στη λάντζα για να βγει η δουλειά .
  • Ενώ οι εργαζόμενοι στη λάντζα αναγκάζονται να πλύνουν στα χέρια τεράστιο όγκο σκευών αρκετά συχνά εξαιτίας της μη λειτουργίας των πλυντηρίων. Της μη συντήρησης και έγκαιρης επισκευής τους!
  • Οι 3 εργαζόμενοι στη διανομή έχουν την ευθύνη για 5 ορόφους, 10 τμήματα (κλ.covid, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, ΜΕΘ, Μαιευτική/Γυναικολογική, παιδιατρική, χειρουργική , παθολογική, μικτή, καρδιολογική) και τη σίτιση των γιατρών. Οι 3 εργαζόμενοι μπορεί να ξεκινήσουν την διανομή του φαγητού στο 1ο κρεβάτι στις 8πμ και να τελειώσουν στις 10, αυτό δυσκολεύει την έγκαιρη χορήγηση φαγητού στους ασθενείς, δημιουργεί προβλήματα σε ασθενείς που χρειάζονται το φαγητό σε συγκεκριμένα ωράρια (διαβητικοί, ασθενείς προ εγχειρητικά ή μετεγχειρητικά κ.λ.π).
  • Στο τμήμα δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο, όλα είναι προφορικά και όλα γίνονται με το φιλότιμο των εργαζομένων που βοηθούν και καλύπτουν τρύπες.
  • Οι οφειλόμενες άδειες στο προσωπικό είναι από το 2023, υπάρχουν και κάποια χρωστούμενα ρεπό. Την καλοκαιρινή περίοδο οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δουλέψουν με 1 ρεπό, για να βγουν οι καλοκαιρινές άδειες.

Όσον αφορά τους προϋπολογισμούς και προκειμένου να ξοδεύουν όσο το δυνατόν λιγότερα για τη σίτιση των ασθενών κυβερνήσεις -ΥΠΕ – διοικήσεις κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες μειώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους 7μήνες τελειώνουν τα χρήματα και το νοσοκομείο κάνει μόνο συμπληρωματικές συμβάσεις για να έρθουν υλικά. Εξ ου και η δυσαρέσκεια που υπάρχει κάποιες φορές από ιατρικό προσωπικό και ασθενείς, για το ότι το φαγητό θα μπορούσε να είναι ποιοτικότερο και περισσότερο.

Όσον αφορά τη συντήρηση του εξοπλισμού: Για πάνω από 1 μήνα οι εργαζόμενοι το καλοκαίρι δούλευαν χωρίς το μεγάλο πλυντήριο. Εδώ και 2 βδομάδες δεν λειτουργεί ένα άλλο πλυντήριο και αυτό γιατί λείπει ένα κολάρο!!! Τα ψυγεία, οι καταψύκτες, τα υπόλοιπα μηχανήματα δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ.

Όλα τα παραπάνω δεν καθιστούν υπεύθυνη την Τεχνική Υπηρεσία η οποία δεν μπορεί να παρέμβει καθώς ο εξοπλισμός αυτός συντηρείται, επισκευάζεται, από εταιρία εκτός του νοσοκομείου.

Με ευθύνη Διοίκησης- 5ης ΥΠΕ – Κυβέρνησης όλα τα παραπάνω δεν έχουν προχωρήσει. Αντιθέτως, επιτελικά και μεθοδευμένα επιδιώκουν να βάλουν τον εργολάβο και σε αυτό το τμήμα .

Δεν είναι ζητήματα τα οποία δεν τα γνωρίζουν. Αφορούν τη λειτουργία των Νοσοκομείων με σύμπτυξη των εξόδων ανεξάρτητα των αναγκών που υπάρχουν.

Άραγε μετά το ‘’δεν έρχονται νοσηλευτές και γιατροί στα νοσοκομεία, παρά το ότι κάνουμε προκηρύξεις’’ θα υπάρξει και το “δεν έρχονται μάγειρες, εργαζόμενοι στη λάντζα, τραπεζοκόμοι, παρά τις προκηρύξεις“ ;

Γιατί δεν παίρνουν άμεσα μέτρα στελέχωσης του τμήματος; Γιατί τα τεράστια ποσά που θα δώσουν από το ταμείο ανάκαμψης για τα απογευματινά χειρουργεία δε δίνονται για να καλυφθούν ανάγκες στελέχωσης και χρηματοδότησης του τμήματος διατροφής και των κλινικών των νοσοκομείων;

Kαλούμε σε ετοιμότητα όλους τους εργαζόμενους – οργανώνουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα.

Καλούμε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στη σίτιση να διασφαλίσουν την ενότητα και κοινό βηματισμό για να εμποδίσουμε τα σχέδια τους, για να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και την καλυτέρευση των όρων δουλειάς.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr