Ο χαρακτηρισμός ως μνημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος ή μη του βιομηχανικού συμπλέγματος πρώην ΑΓΕΤ – Ηρακλής, κοινώς «Τσιμενταδικου».
Η «Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Διατήρηση και επανάχρηση του Τσιμεντάδικου Χαλκίδας , για την Προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου Αυλίδας» που ανακίνησε το θέμα και από το 2022 διεκδικεί την προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των εγκαταστάσεων για την χρήση του ως πολιτιστικού φορέα κατέθεσε την επιστημονική και νομική τεκμηρίωση τόσο ως προς την ιστορικότητα των εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με τον υψίστης σημασίας αρχαιολογικό τόπο της Αυλίδας, όσο και για τις επιπτώσεις για συνέχιση βιομηχανικής χρήσης των εγκαταστάσεων σε επίπεδο περιβαλλοντολογικό, κοινωνικό και οικονομικό για την περιοχή και φυσικά για τη Χαλκίδα.’
Ακριώτου: «Ήξεις, αφήξεις Δήμος και Περιφέρεια στο ΚΑΣ για το Τσιμεντάδικο Χαλκίδας»
Σύμφωνα με την Θεοδώρα Ακριώτου, κατόπιν επίσημου αιτήματός της και επειδή συντάσσεται από τη αρχή με το εγχείρημα κλήθηκε και συμμετείχε στην ακρόαση φορέων με την ιδιότητα της Περιφερειακού Συμβούλου ΠΕ Εύβοιας.
Η διαδικασία είναι αρκετά τυπική και «κλειστή» οπότε εκτός της εισηγήτριας Κίνησης Πολιτών και του Νομικού Συμπαραστάτη της ελάχιστοι είχαν την δυνατότητα συμμετοχής και μόνο εφόσον είναι εκπρόσωποι δημόσιου φορέα ή εν ενεργεία αξιώματος. Στην ολιγόλεπτη τοποθέτηση μου αρκέστηκα στο να υπογραμμίσω την ταύτιση μου με τις θέσεις και το αίτημα της ομάδας διεκδίκησης σημειώνοντας επιπλέον ο τόπος αυτός ανήκει και πρέπει να επιστραφεί στην κοινωνία των πολιτών μέσα από την σύμπραξη των εμπλεκόμενων εταίρων (Υπ. Πολιτισμού- Δήμος – Περιφέρεια κοκ). Δεν έκανα τίποτε σπουδαίο, ούτε η συμβολή μου μπορεί να είναι εξόχως καθοριστική βεβαίως, όμως για άλλο λόγο δημοσιεύω την παρούσα ανακοίνωση. Ως συμμετέχουσα στον προκαθορισμένο χρόνο που κλήθηκα να τοποθετηθώ διαδικτυακά είχα την μοναδική ευκαιρία να ακούσω τις 2 προηγούμενες τοποθετήσεις- εισηγήσεις. Του Δήμου Χαλκίδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της κ. Σιμιτζή από πλευράς Δήμου και της κ. Αναγνωστου Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και έχω να πω: Κρίμα. Σχεδόν καμία επαφή με το ζήτημα και κανένα πλαίσιο απόφασης των φορέων που εκπροσωπούν ώστε να το καταθέσουν ως πρόταση/εισήγηση για την έκβαση της απόφασης, μάταια τα μέλη του συμβουλίου ζητούσαν επισταμένα την εισηγητική τους επεξεργασμένη απόφαση. Ο δε Δήμος αρκέστηκε στο «ότι πείτε εσείς, ότι αποφασίσετε εμείς θα το δεχτούμε…!» λες και μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, η δε Περιφέρεια που μάλλον είχε ρίξει μια ματιά στο αίτημα της Ομάδας κατόπιν επιμονής του Συμβουλίου ζήτησε τελικώς να γίνει ότι αποφασιστεί γενικώς και αορίστως αλλά να «κρατήσουμε ένα μικρό τοίχο έστω ένα μέτρο για λόγους ιστορικούς». Τόσες μέρες μετά εκεί στο ΚΑΣ νομίζω ακόμη απορούν (αν όχι γελάνε) με τους 2 κατεξοχήν «άρχοντες» του τόπου μας. Εμείς οι υπόλοιποι και υπόλοιπες καλό είναι να κλαίμε που για ακόμη 5 χρόνια θα απολαυσουμε τις υπηρεσίες τους!
Φυσικά ο αγώνας για την διεκδίκηση του δεν θα σταματήσει, ανεξαρτήτως απόφασης ΚΑΣ. Αυτή τη στιγμή «τρέχει» διαδικτυακή συλλογή υπογραφών και καμπάνια ενημέρωσης για το θέμα. Ναι είναι φιλόδοξο το στοίχημα αλλά είναι δίκαιο και οφείλουμε να το κάνουμε εφικτό, ακόμα περισσότερο γιατί η μελλοντική του χρήση ως άλλου τύπου βιομηχανία αφήνει πολλά αντιπεριβαλλοντολογικά ενδεχόμενα. Εξάλλου και η Διατήρηση και Επανάχρηση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας φάνταζε ανέφικτη και κόντρα σε όλους του φορείς αλλά την τελευταία λέξη την είπαμε οι Δημότες.
Υγ1 οι Δημοτικές και Περιφερειακές παρατάξεις πρέπει να πάρουν θέση, ήδη η δημοτική παράταξη «Άμεσα Νέο ξεκίνημα» αλλά και η απερχόμενη περιφερειακή «Στερεά Υπεροχής» συντάσσονται και συμμετέχουν σε αυτή την διεκδίκηση, όπως φαντάζομαι θα γίνει και με την «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση».
ΥΓ2 οι απόψεις της παρούσας επιστολής είναι προσωπικές και δεν αποτελούν θέσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την διατήρηση και επανάχρηση του Τσιμεντάδικου Χαλκίδας.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr