Χαρακτηριστικές γεύσεις της Εύβοιας: Τηγανόψωμο και τσιτσανόπιτα
O επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τον διατροφικό θησαυρό της Εύβοιας στα ουζερί των παραθαλάσσιων οικισμών, στις ταβέρνες των ορεινών χωριών, στα διατροφικά φεστιβάλ, στα πανηγύρια και βέβαια στα σπίτια των Ευβοιωτών, αν φιλοξενηθεί από ντόπιους.Δυο χαρακτηριστικές συνταγές της Εύβοιας, που θα απολαύσετε παντού στο νησί αλλά μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και στο σπίτι σας.
Δείτε πώς θα φτιάξετε τηγανόψωμο και τσιτσανόπιτα, για να εκπλήξετε την οικογένεια και τους καλεσμένους σας.
Ένας κλασικός τουριστικός προορισμός, η Εύβοια διακρίνεται για τις φυσικές της ομορφιές, τις υπέροχες παραλίες της, τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, τα μοναστήρια της, αλλά επίσης την παραδοσιακή κουζίνα της και τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει.
O επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τον διατροφικό θησαυρό της Εύβοιας στα ουζερί των παραθαλάσσιων οικισμών, στις ταβέρνες των ορεινών χωριών, στα διατροφικά φεστιβάλ, στα πανηγύρια και βέβαια στα σπίτια των Ευβοιωτών, αν φιλοξενηθεί από ντόπιους.
Το πανταχού παρόν τηγανόψωμο
Το τηγανόψωμο είναι μια κλασσική νοστιμιά του νησιού. Θα το βρείτε σχεδόν σε όλα τα ταβερνάκια και θα ήταν παράλειψη να μην το παραγγείλετε. Αν το απολαύσετε στην Εύβοια και καταλάβετε πώς είναι η σωστή γεύση και υφή του, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε και στο σπίτι.
Υλικά
μισό κιλό αλεύρι σκληρό σταρένιο
1 φακελάκι μαγιά ξερή (9 γραμμάρια)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
λίγο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
80 ml ελαιόλαδο (και όσο χρειάζεστε για το τηγάνισμα)
300 γραμμάρια φέτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
νερό χλιαρό
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ή φλιτζάνι ανακατέψτε 60 ml νερού με τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήστε το για πέντε λεπτά.
Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανοίξτε μια λακουβίτσα στο κέντρο του.
Ρίξτε το μείγμα με τη μαγιά και το ελαιόλαδο. Αρχίστε να ανακατεύετε τη ζύμη από το κέντρο προς τα έξω, ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό. Ζυμώστε καλά μέχρι να πετύχετε μια ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. Να μην είναι ούτε τόσο αραιή όπως η ζύμη στους λουκουμάδες, ούτε τόσο σφιχτή όπως η ζύμη για το ψωμί. Εάν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι ή νερό.
Σκεπάστε το μπολ με μια λαδόκολλα και από πάνω βάλτε μια πετσέτα. Αφήστε το μείγμα για μισή με μια ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του. Μπορείτε αν θέλετε να το βάλετε σκεπασμένο και στον φούρνο, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, στους 25-30 βαθμούς.
Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πιέζετε να ξεφουσκώσει και τη ζυμώνετε για λίγο ακόμα.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 7 κομμάτια. Σε αλευρωμένη επίπεδη επιφάνεια ανοίγετε κάθε κομμάτι με έναν πλάστη, με στρογγυλό ή ορθογώνιο σχήμα, πάχους 2 εκ. περίπου.
Ρίχνετε από πάνω λίγο λάδι, πιπέρι και τριμμένη φέτα. Η φέτα Π.Ο.Π. «Αμφιλοχίας Γη» που θα βρείτε στο φυλλάδιο ΑΒ είναι εντελώς κατάλληλη για τηγανόψωμα, σε ότι αφορά τη γεύση και την υφή.
Διπλώνετε τη ζύμη ώστε να «κλείσει» μέσα της την φέτα και ξαναπερνάτε με τον πλάστη ώστε να απλώσει και να ενωθεί η φέτα με το ζυμάρι. Με ένα πιρούνι τρυπάτε αρκετές φορές την επιφάνεια.
Βάζετε σε βαθύ τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο και αφού κάψει καλά, τηγανίστε κάθε τηγανόψωμο χωριστά, περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Φροντίστε να τηγανιστούν καλά και να μη μείνει άψητο το εσωτερικό τους.
Τα σερβίρετε ζεστά. Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Τσιτσανόπιτα, η «γυμνή» πίτα της Βόρειας Εύβοιας
Μια πανεύκολη πίτα με αφράτη, ζουμερή ζύμη. «Τσιτσάνικος» στην ντοπιολαλιά πολλών περιοχών της Ελλάδας σημαίνει «γυμνός» και το όνομα σημαίνει ότι αυτή η πίτα γίνεται χωρίς φύλλο. Αυτή η παραλλαγή συναντάται κυρίως στη Βόρεια Εύβοια.
Υλικά
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
125 γρ. ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας baking powder
500 γρ. φέτα περασμένη από τον χοντρό τρίφτη
500 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
200 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
1 συσκευασία φρυγανιά τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίξτε όλα τα υλικά, εκτός από τη φρυγανιά, σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά (ή χτυπήστε στο μίξερ) μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.
Λαδώστε ή βουτυρώστε ένα ταψί και πασπαλίστε με τριμμένη φρυγανιά.
Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και απλώστε το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα σιλικόνης, για να μην κολλάει (όχι ξύλινη σπάτουλα).
Ρίξτε το υπόλοιπο της φρυγανιάς πάνω από την πίτα και βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C.
Ψήστε για περίπου 40 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να ροδίσει. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Εύκολα και απλά στην παρασκευή τους, τόσο το τηγανόψωμο όσο και η τσιτσανόπιτα, θα φέρουν την Εύβοια στο τραπέζι σας. Καλή σας απόλαυση!
//PICTURE 1// – Πηγή εικόνας: madameginger.com
//PICTURE 2// – Πηγή εικόνας: pinterest.com
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr