Συχνές είναι οι θεάσεις υδροστρόβιλων στην Εύβοια, στο περιθώριο της κακοκαιρίας που σημειώνεται στο νησί.
Το φαινόμενο παρατηρήθηκε ειδικότερα και στην Βλαχιά Ευβοίας με όχι έναν αλλά δύο υδροστρόβιλους να σημειώνονται, όπως αποτυπώνεται στη σχετική φωτογραφία, στην περιοχή.
Αρκετά δύσκολη, από άποψη καιρικών φαινομένων, θα είναι και για το νησί μας η σημερινή ημέρα αφού βροχές και συννεφιά θα καταγραφούν στο νησί στο πλαίσιο της νέας κακοκαιρίας που θα μας επηρεάσει.
«Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα εξαπλωθούν στο σύνολο της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας. Η έντονη αυτή αστάθεια θα επιμείνει τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή» υπογράμμισε ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Καθώς η Τετάρτη, θα είναι μάλλον η πιο δύσκολη ημέρα με τα φαινόμενα να εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, κάνει λόγο για βροχερή η εβδομάδα αλλά όχι κάτι ακραίο.
Προβαίνοντας ειδικότερα σε σχετική ανάρτηση, ο κος Κολυδάς μιλά για φθινοπωρινές βροχές, πιθανόν τοπικά ισχυρές.
Αναλυτικά η πρόγνωσή του:
Για την Τρίτη (17/9), αναμένονται βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το Ιόνιο. Τα φαινόμενα πιθανώς στα δυτικά το βράδυ να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Πρόγνωση για την Τετάρτη (18/9) Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κυρίως στο Ιόνιο και τη Θεσσαλία είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα.
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης) καθώς και στη νότια Εύβοια άστατος καιρός με κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.
Πρόγνωση για την Πέμπτη (19/9) Στο Ιόνιο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στο Ιόνιο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τη νότια Εύβοια και τα ορεινά της Κρήτης λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.
Πρόγνωση για την Παρασκευή (20/9) Αρχικά στα δυτικά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης).
Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα αραιές νεφώσεις οι οποίες από τα δυτικά σταδιακά θα πυκνώσουν. Πρόγνωση για το Σάββατο (21/9) Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης), τις Σποράδες και την Εύβοια, νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες.
Η κακοκαιρία φτάνει στην Εύβοια
Ισχυρή προειδοποίηση από τον Γιώργο Τσατραφύλλια για έντονα καιρικά φαινόμενα σύντομης διάρκειας το βράδυ της Τετάρτης (18/9).
Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος «έκρουσε» το καμπανάκι για αρκετές βροχές μικρής διάρκειας σε Λάρισα, Μαγνησία, Πιερία, Χαλκιδική, Σποράδες και Βόρεια Εύβοια.
Νωρίτερα, εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα σημειωθεί από τα βόρεια – βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.
Η θερμοκρασία στα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.
Τι είναι ο υδροστρόβιλος
Το φαινόμενο υδροστρόβιλος εμφανίζεται αρκετά συχνά πλέον στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας και σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Θα το δούμε σε μέρες με μεγάλη ζέστη και υγρασία και είναι η δίνη ανάμεσα σε ένα «καταιγιδοφόρο νέφος» και της επιφάνειας της θάλασσας.
Κύριο αίτιο εμφάνισης του φαινομένου αυτού είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υδάτινων επιφανειών και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.
Αν και πιο αδύναμος από τους ανεμοστρόβιλους, ένας υδροστρόβιλος εμφανίζει ταχύτητα ανέμων πάνω απο 100 χλμ την ώρα. Φτάνοντας όμως στην στεριά εξανεμίζεται. Οι πιο πολλοί υδροστρόβιλοι παρατηρούνται κοντά στους τροπικούς και σπανιότερα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη και η εμφάνισή τους οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς κυρίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ένας ανεμοστρόβιλος σχηματίζεται πάνω από τη στεριά και είναι στην ουσία µια κατακόρυφη στήλη ατμοσφαιρικού αέρα που παρουσιάζει έντονη περιστροφή και επεκτείνεται από τη βάση των νεφών µιας καταιγίδας προς το έδαφος, εμφανίζοντας τη χαρακτηριστική χοάνη. Αν ένας ανεμοστρόβιλος εκδηλωθεί πάνω από τη θάλασσα ονομάζεται υδροστρόβιλος ενώ στρόβιλοι μικρότερου μεγέθους μπορούν να εμφανιστούν πάνω από ερημικές περιοχές ή επίπεδες εκτάσεις που καλύπτονται από χώμα, παίρνοντας το όνομα σκονοδιάβολοι.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr