Η ποιότητα των νερών ανθρώπινης κατανάλωσης προβληματίζει την Βόρεια Εύβοια.
Στις 8/3/2023 επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ, πραγματοποίησε έρευνα της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στις περιοχές Χαλκίδα, Αρτάκη, Καστέλλα, Μαντούδι, Ψαχνά, Λίμνη Ευβοίας, Άγιος Ιωάννης Ρώσος. Το πρόβλημα συνεχίζει χρόνια και είναι εκεί.
Η έρευνα πραγματοποιείται στα πλαίσια ετήσιου προγράμματος του ΠΑΚΟΕ μετά από καταγγελίες πολιτών.
Οι έρευνες αυτές αποστέλλονται αφενός στους Δήμους των περιοχών για την ενημέρωση τους, αλλά και για την λήψη μέτρων, όπου χρειάζονται και αφετέρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση των πολιτών, επειδή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μας η ενημέρωσή τους.
Από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, όπως δείχνουν οι παρακάτω πίνακες, που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες του ΠΑΚΟΕ στα πιστοποιημένα εργαστήρια του, διαπιστώνονται τα παρακάτω:
Στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης
- Οι μικροβιολογικές παράμετροι (κολοβακτηρίδια, e.coli και εντερόκοκκοι) στην Χαλκίδα , Νέα Αρτάκη, Μαντούδι, Καστέλλα, Άγιος Ιωάννης Ρώσος παρουσιάζουν ελαφριά μόλυνση όπως φαίνεται από τους συνημμένους πίνακες ( 31,8 % των 22 δειγμάτων), ενώ αντίθετα στα Ψαχνά και στη Λίμνη Ευβοίας δεν παρατηρήθηκε καμία μόλυνση.
- Από τις χημικές αναλύσεις που έγιναν, διαπιστώνεται ότι σε όλα τα δείγματα παρατηρήθηκαν υπέρβαση των ορίων όσον αφορά το Χρώμιο σε αντίθεση με τα Νιτρικά, Θειικά και Φωσφορικά που βρίσκονται αρκετά πιο χαμηλά από τα όρια.
- Στις επιτόπιες οργανοληπτικές αναλύσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε υπέρβαση στη παράμετρο TDS (αιωρούμενα στερεά) στη Νέα Αρτάκη και στη Λίμνη Ευβοίας (22,7% των 22 δειγμάτων). Στις υπόλοιπες παραμέτρους δε διαπιστώθηκε καμία υπέρβαση.
Πίνακας θέσεων δειγματοληψίας και Αποτελεσμάτων Μικροβιολογικών Αναλύσεων σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης από Χαλκίδα, Αρτάκη, Καστέλλα, Μαντούδι, Ψαχνά, Λίμνη, Άγιος Ιωάννης Ρώσου, στις 8 / 03 / 2023.
Τα TDS όπως και το pH σχετίζονται όχι μόνο με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης αλλά και με τη γεύση του.
Οι συνήθεις τιμές TDS σε τύπους νερών κυμαίνονται (περίπου):• από 0-20 ppm, στο απιονισμένο νερό. • γύρω στα 130 έως 300 ppm για το νερό μεγάλων αστικών πόλεων• στα 130 με 300 ppm στα εμφιαλωμένα νερά• και έως και 5000 ppm σε νερά δικτύου ανά την Ελλάδα.•
Τιμές από 5.000 και άνω συναντάμε σε υφάλμυρα νερά γεωτρήσεων, ακόμη και αν ένα νερό θεωρείται πλήρως κατάλληλο για ανθρώπινη
κατανάλωση βάσει χημικής ανάλυσης, αν ξεπερνάει τα 300 ppm, ενδεχομένως να μην πίνεται, λόγω γεύσης.
Με βάση έρευνα της κατασκευάστριας εταιρείας μέσω focus groups και ερευνών που κατά καιρούς έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως
από αντίστοιχες εταιρείες του κλάδου, προέκυψε το εξής συμπέρασμα: ένα (πόσιμο) νερό είναι γευστικά αποδεκτό (αν και τα όρια γεύσης είναι υποκειμενικά) όταν τα TDS βρίσκονται μεταξύ 100 και 300ppm (περίπου) και το pH μεταξύ 6,5 και 9,5.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr