Εύβοια: Ακόμα… ψάχνονται με τις παραλίες – Τι αλλάζει με τον νέο νόμο
Αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο της Εύβοιας σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τις παραλίες.Σάλος επικρατεί στην Εύβοια, σχετικά με τους νέους κανόνες που θα ισχύουν από φέτος στις παραλίες σχετικά με τις ξαπλώστρες αλλά και την φύλαξη από ναυαγοσώστες. ενώ ερωτήματα που έχουν επιχειρηματίες θέτει το Επιμελητήριο, και αφορούν μεταξύ άλλων τα μαγαζιά σε παραλίες.
Απελπισμένοι οι επιχειρηματίες
Σε απελπισία φέρνει τους επιχειρηματίες της εστίασης στην Εύβοια που δραστηριοποιούνται και έχουν καταστήματα σε παραλίες το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις.
Τα τραπεζοκαθίσματα παραλιακών μαγαζιών και το πόσο κοντά θα είναι «στο κύμα» ήταν ένα θέμα που είχε απασχολήσει για πρώτη φορά πέρσι με πολλούς πολίτες να δημιουργούν το «κίνημα της πετσέτας» επιλέγοντας να μην καθίσουν σε κάποιο κατάστημα αλλά να την «απλώσουν» για να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς να πρέπει να καταναλώσουν φαγητό ή πότο σε κάποιο μαγαζί. Οι έλεγχοι μάλιστα άρχισαν να γίνονται πιο αυστηροί ενώ φέτος η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο για τους επιχειρηματίες.
Με βάση το νέο νομοσχέδιο για τις άδειες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να δίνονται, τα πράγματα δυσκολεύουν ενώ οι τιμωρίες για τους παραβάτες γίνονται ακόμα πιο αυστηρές.
Σε όλες τις περιπτώσεις τουλάχιστον το 50 % της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο ενώ το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60 % της παραχωρούμενης έκτασης (30 % αν πρόκειται για προστατευόμενους αιγιαλούς και παραλίες, δηλαδή παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura και δεν έχουν χαρακτηρισθεί απάτητες). Μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά) και τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα. Τέλος, δεν επιτρέπεται παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του διακριτού τμήματος αιγιαλού είναι μικρότερο από 150 τμ.
Ζήτημα με τη παρουσία ναυαγοσώστη
Μετά από παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σίμου Κεδίκογλου, με την αρμόδια Γενική Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νάγια Κόλλια, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τον ενημέρωσε πως στις πολυσύχναστες παραλίες της Εύβοιας θα είναι υποχρεωτική η παρουσία ναυαγοσώστη για τους λουόμενους.
Το ζήτημα αυτό απασχολεί πολλές επιχειρήσεις στην Εύβοια, καθώς δεν έχει γίνει ξεκάθαρο μέχρι και σήμερα που θα πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης.
Παράλληλα σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, το οποίο εισάγει νέους κανόνες στη χρήση αιγιαλού και παραλιών που αφορά αναμφισβήτητα την Εύβοια.
- Διατάξεις για την προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες» και για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
- Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με διαφανή ηλεκτρονική διαδικασία.
- Θέσπιση νέων υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος.
- Παρεμβάσεις για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και διευκόλυνση των καταγγελιών από τους πολίτες με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
- Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις) για τους παραβάτες.
Υπόμνημα από το Επιμελητήριο
Η Θεματική Επιτροπή της ΚΕΕΕ κατέθεσε Υπόμνημα με σκοπό την διασφάλιση της υγιούς λειτουργίας πλήθους επιχειρήσεων – μελών των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, ενόψει του νέου νομοσχεδίου «Αξιοποίηση του αιγιαλού από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος».
Υπόμνημα προτάσεων επί του νομοσχεδίου με τίτλο: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κα Αθηνά – Μαρία Κόλλια, η Θεματική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.) για την «Αξιοποίηση του αιγιαλού από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος».
Η εν λόγω πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και είχε σκοπό είχε τη στήριξη και τη διασφάλιση της υγειούς λειτουργίας των επιχειρήσεων μελών τους.
Η κατάθεση του Υπομνήματος έλαβε χώρα στις 5/2/2024, σε συνάντηση αντιπροσωπείας της Θεματικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ – στην οποία επικεφαλής και συντονιστής είναι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Ιωάννης Γεροντίτης – με την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας.
Κατά την συνάντηση οι εκπρόσωποι της ΚΕΕΕ έθεσαν κα Αθηνά – Μαρία Κόλλια προτάσεις των Επιμελητηρίων επι του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου, εις τρόπον ώστε αυτές να συμβάλλουν με ικανό και ορθολογικό τρόπο, στη διαμόρφωση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών μέσα στις οποίες o δημόσιος πλούτος και το περιβάλλον θα προστατευθούν, ενώ παράλληλα θα στηριχθεί και θα ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη.
Η Γενική Γραμματέας μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα, δεσμεύτηκε για την αναλυτική μελέτη και καταγραφή τους από το Υπουργείο, ενόψει της θέσπισης του νομοσχεδίου, ζήτησε δε από την Επιτροπή συμπληρωματική κατάθεση προτάσεων επι τεχνικών προδιαγραφών.
Κοινή κατεύθυνση Πολιτείας και Επιμελητηρίων όπως εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές, είναι το τελικό νομοσχέδιο να λειτουργήσει πραγματικά προς όφελος της οικονομίας και της τουριστικής ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα το περιβάλλον και αποτρέποντας κάθε αυθαιρεσία.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr