Απόψε παραμονή αναβιώνει το έθιμο της Βαρβάρας στη κεντρική πλατεία του Ταξιάρχη στην Ιστιαία Ευβοίας.
Πολίτες από κάθε γωνιά της Εύβοιας έσπευσαν για να ζεσταθούν με ρακόμελο και τσάι, δοκιμάζοντας το προσφυγικό έδεσμα βάρβαρα που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού.
Βάρβαρα ή Βαρβάρα για καλοτυχία και ευρωστία
Αργότερα οι Μικρασιάτες συνέχισαν αυτό το έθιμο στα τρίστρατα των χωριών και πόλεων της Μικράς Ασίας και σχετίστηκε με την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου) και την βοήθεια της να γλιτώσουν από της μολυσματικές ασθένειες της εποχής.
Ενα έθιμο για καλοτυχία και ευρωστία.
Τα συστατικά της συνταγής είναι στάρι, όσπρια, ξηροί καρποί, σταφίδες και μυρωδικά.
Η φωτιά στα καζάνια άναψαν από νωρίς, το στάρι θα βράσει και θα προστεθούν τα φασόλια, τα ρεβίθια τα κουκιά, οι σταφίδες η ζάχαρη και το καβουρδισμένο σουσάμι.
Συμπληρώνετε αμύγδαλα και καρύδια, λίγο καβουρδισμένο αλεύρι για να δέσει ο χυλός και κανέλα για άρωμα.
Παράλληλα έδωσαν «το παρών» οι χορευτικοί σύλλογοι της περιοχής με τραγούδια βγαλμένα από τον τόπο μας.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr