Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Κώστας Κέκης ανέφερε ότι στην πραγματικότητα είναι ένας μηχανισμός που έρχεται να «δέσει» με το υπάρχον αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.Με πρόσχημα την διακριτή κατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων, μεταφέρθηκαν βασικές ευθύνες αυτού του κρίσιμου αντικειμένου (σε επίπεδο σχεδιασμού – αντιμετώπισης) και προληπτικού καθαρισμού σε περιφέρειες και δήμους.
Ο κ. Κέκης συνέχισε:
Ως Λαϊκή Συσπείρωση όλα αυτά τα χρόνια επανειλημμένα έχουμε προειδοποιήσει, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.Στο δρόμο της ανάπτυξης που επιλέγεται, την καπιταλιστική ανάπτυξη δηλαδή, δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού αφού το κριτήριο είναι πάντα το κέρδος.
Αυτό σημαίνει ότι πουθενά δεν διασφαλίζεται το αναγκαίο προσωπικό και οι πόροι που χρειάζονται για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες που δημιουργούνται, είτε στις περιφέρειες, είτε στους δήμους, για να υποστηρίξουν επιχειρησιακά σχέδια πολιτικής προστασίας που τους αναθέτονται. Στην ουσία πρόσωπα αλλάζουν μόνο, εδώ και χρόνια κατατίθενται τα ίδια σχέδια. Σχέδια που όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη δεν ήταν αρκετά ώστε να μας γλιτώσουν από τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ετών και μάλιστα θρηνήσαμε ακόμη και θύματα στο πρόσφατο παρελθόν!
Στο μέλλον το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μας σώσουν από ανάλογες καταστροφές.
Αξίζει να καταγραφεί ότι για αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να εφαρμοστεί, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, οι χάρτες και δεν έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις για να εκπαιδευτεί ο κόσμος.
«Στα χαρτιά» μένουν τελικά τα σχέδια σας, ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν το εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό και η απαραίτητη υποδομή!
Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί ότι για μια ακόμη χρονιά διαπιστώνεται η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, ότι συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των αρμόδιων φορέων της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής υπηρεσίας των Περιφερειών και των Δήμων. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη προσωπικού και η ελλιπής χρηματοδότηση τόσο στο Πυροσβεστικό Σώμα που αγγίζει της 4000 χιλιάδες κενές θέσεις, όσο και προς τα αρμόδια δασαρχεία που δεν φθάνει ούτε για ένα στοιχειώδη όπως καθαρισμό δασικών δρόμων κτλ,. Είναι γνωστή η υποστελέχωση των υπηρεσιών, είναι γνωστά τα ψίχουλα που δίνει κάθε χρόνο το αρμόδιο υπουργείο προς τους δήμους και τις περιφέρειες αντίστοιχα γι αυτό το σκοπό! Όλο αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται και συνεχώς διευρύνεται στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης των δασικών οικοσυστημάτων και κάνει την κατάσταση εκρηκτική.
Ο λαός έχει ανάγκη, αντί για σχέδια επί χάρτου,σχεδιασμό και υλοποίηση, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έργων υποδομής και μηχανισμών δημόσιας προστασίας τόσο από πυρκαγιές, όσο από πλημμύρες, σεισμούς, βιομηχανικά ατυχήματα, με στελέχωση με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης και εξοπλισμό, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που στηρίζονται από όλα τα αστικά κόμματα».
Πιστεύουμε ότι πρέπει να απαιτηθεί η αντιμετώπιση και τη λύση των παρακάτω ζητημάτων:
-Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.
–Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι,ο νόμος 4662/2020, η εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων και μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους δήμους.
-Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής υπηρεσίας των Περιφερειών και των Δήμων.
-Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Τέλος να χορηγηθούν όλες οι αναγκαίες πιστώσεις στην Δασική Υπηρεσία για να γίνουν διανοίξεις δασικών δρόμων, αποψιλώσεις και αραιώσεις δασικών περιοχών, τοποθέτηση υδατοδεξαμενών σε όλα τα νευραλγικά σημεία των δασικών οικοσυστημάτων, συντήρηση των υπαρχόντων και δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και τόσων άλλων απαραίτητων παρεμβάσεων για την αποτροπή και περιορισμό των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.
Καταψηφίζουμε αυτό το σχέδιο ως ανεπαρκές για την πυροπροστασία και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για όλους τους παραπάνω λόγους.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr