Στα κάγκελα βρίσκονται οι αγρότες αλλά και οι παραγωγοί στην Εύβοια, καθώς στα φύλλα των ελαιοδέντρων, στα οποία αναπτύσσονται χαρακτηριστικές κηλίδες, εμφανίζεται η γνωστή μυκητολογική ασθένεια, το Κυκλόνιο.
Πέρα όμως από τις κηλίδες στα φύλλα, προκαλεί προοδευτικά φυλλόπτωση στα ελαιόδενδρα και μία γενικότερη εξασθένιση της ελιάς.
Στις περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί η συλλογή του ελαιόκαρπου, είναι σκόπιμο όλοι οι παραγωγοί να προχωρήσουν σ’ ένα ψεκασμό με κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν ή με ένα χαλκούχο σκεύασμα για την καταπολέμηση του μύκητα.
Αυτή την εποχή μπορεί να μην γίνονται διακριτά τα συμπτώματα, όμως αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξη του μύκητα και την δυνατότητά του να προσβάλλει άμεσα τα ελαιόδεντρα (ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατήσουν).
Κηλίδες στα φύλλα, φυλλόπτωση και μία γενικότερη εξασθένιση της ελιάς προκαλεί στο δέντρο το Κυκλοκόνιο
Οι ψεκασμοί
Αφετέρου, οι ελαιώνες οι οποίοι μένουν αψέκαστοι ή ελαιώνες που δεν τυγχάνουν ιδιαίτερα εντατικής καλλιέργειας καθώς και ελαιόδενδρα εντός οικοπέδων ή αυλών και κήπων πολλές φορές, στην συνέχεια, εξελίσσονται σε εστίες από όπου ο μύκητας εξαπλώνεται και διαδίδεται ευρύτερα ανάλογα πάντα και με τις συνθήκες που επικρατούν, κάθε χρονιά, στις επιμέρους περιοχές.
Oι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να προβούν στον ψεκασμό των ελαιώνων τους (τόσο με ελαιοπαραγωγική κατεύθυνση, όσο και με κατεύθυνση παραγωγής βρώσιμης ελιάς, είτε αμφοτέρων) και ιδιαίτερα εκείνων, στους οποίους επικρατούν λόγω του γεωμορφολογικού ανάγλυφου, υψηλές τιμές σχετικής υγρασίας σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ασθένειας. Στις περιπτώσεις αυτές προτείνεται η υλοποίηση δύο ψεκασμών με την μεσολάβηση χρονικού διαστήματος ενός μηνός μεταξύ τους (το διάστημα αναφέρεται ενδεικτικά και είναι ανάλογο με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν).
Τονίζεται, επίσης, η αναγκαιότητα υλοποίησης των ψεκασμών ακόμα και σε ελαιώνες, οι οποίοι δεν έφεραν σημαντικό ή και καθόλου φορτίο ηρτημένης εσοδείας κατά την φετινή χρονιά.
Επισημαίνεται, μάλιστα με έμφαση, ότι μία γενικευμένη προσβολή κυκλοκόνιου μπορεί να επιδράσει καθοριστικά στην καρποφορία των ελαιοδένδρων για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση υποχρεωτικά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τεχνική άποψη που παρέχουν οι γεωπόνοι, οι οποίοι συνταγογραφούν την χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και το ιστορικό κάθε ελαιώνα.
Καρκίνωση
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να παρέχεται στην καταπολέμηση του κυκλοκόνιου και στις περιπτώσεις των ελαιώνων όπου υφίσταται η ασθένεια της καρκίνωσης, η οποία προκαλείται από την είσοδο του βακτηρίου ψευδομονάδα στις πληγές και σχισμές του φλοιού των κλάδων της ελιάς καθώς ο χαλκός συμβάλλει στον περιορισμό της διάδοσης του βακτηρίου.
Στις περιπτώσεις ελαιώνων με τέτοια προσβολή, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να παρέχεται στο κλάδεμα, στην διαχείριση των τομών του κλαδέματος (όποτε εφαρμόζεται αυτό σε κάθε περιοχή) καθώς και στην διαχείριση των υπολειμμάτων του κλαδέματος.
Εδώ τονίζεται επιπλέον η ανάγκη απολύμανσης των τομών και ευρύτερα των πληγών με ένα πυκνό διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος ή με τις αλοιφές κλαδέματος που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης απαιτείται η απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων καθώς και κάθε άλλη ενέργεια η οποία συμβάλλει στην αποφυγή διάδοσης της καρκίνωσης σε επιπλέον ελαιώνες της περιοχής ή άλλων περιοχών.
Η τυχόν ύπαρξη προσβολής σε ελαιώνες επιβάλλει ακόμη πιο επισταμένη την προσοχή στην υλοποίηση του ψεκασμού με χαλκούχο σκεύασμα ασχέτως του φορτίου ηρτημένης εσοδείας που έφερε ο συγκεκριμένος ελαιώνας όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr