Εύβοια: Μπάνια με ασφάλεια στην Αγία Άννα – Μπήκε ναυαγοσώστης στην παραλία (εικόνες)
Μπάνια με ασφάλεια στην παραλία της Αγίας ΆνναςΗ πολυσύχναστη παραλία της Αγίας Άννας από φέτος το καλοκαίρι έχει ναυαγοσωστική κάλυψη.
«Καλά μπάνια σε όλους και προπάντων με ασφάλεια», ευχήθηκε ο αντιδήμαρχος Άγγελος Κωνσταντινάκης.
Εικόνες από την παραλία της Αγίας Άννας
Καλοκαίρι-Παραλία: Τι ισχύει για τους ναυαγοσώστες – Πού και πότε είναι υποχρεωτική η παρουσία τους
Η παρουσία τους έχει σώσει ζωές και το έργο τους κρίνεται σημαντικό το καλοκαίρι.
Τι ισχύει για τους ναυαγοσώστες, πότε και σε ποιες παραλίες είναι απαραίτητη η παρουσία τους;
Σε κάθε πολυσύχναστη και οργανωμένη παραλία υπάρχουν ναυαγοσώστες για την ασφάλεια των λουόμενων.
Επιτηρούν τι συμβαίνει στη θάλασσα και είναι έτοιμοι να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.
Οι ναυαγοσώστες βρίσκονται στις οργανωμένες παραλίες όπου ο λουόμενος εισέρχεται με την καταβολή εισιτηρίου αλλά και στις πολυσύχναστες, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η παρουσία τους όμως δεν κρίνεται υποχρεωτική στις ανοργάνωτες παραλίες.
Πολυσύχναστες θεωρούνται οι παραλίες με μήκος μέχρι ένα χιλιόμετρο και μέση ημερήσια προσέλευση τριακοσίων λουομένων τουλάχιστον κατά τις περιόδους αιχμής.
Οι αποφάσεις σχετικά με το ποιες παραλίες κάθε δήμου είναι πολυσύχναστες και χρειάζονται ναυαγοσώστη λαμβάνονται κάθε χρόνο από ειδική τριμελή επιτροπή που συμμετέχει εκπρόσωπος της τοπικής λιμενικής αρχής, εκπρόσωπος της σχετικής Υγειονομικής Περιφέρειας και εκπρόσωπος του Δήμου.
Η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες είναι υποχρεωτική από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους από το πρωί στις 10:00 έως το απόγευμα στις 18:00.
Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου του και σε περίπτωση που πρόκειται για μεγάλη παραλία ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει τρεις τουλάχιστον ναυαγοσώστες ενώ υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν συντονιστή – επόπτη ναυαγοσωστών.
Σύμφωνα με το Άρθρο 09 το βάθρο του ναυαγοσώστη πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερα τετραγωνικά μέτρα και το ύψος του να υπερβαίνει τα τρία μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η θέση του βάθρου είναι τέτοια, ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος και η τέλεια κατόπτευση, με στόχο την άμεση παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντες και, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να τοποθετείται σε θέση που απέχει περισσότερο από δέκα μέτρα από την ακτογραμμή.
Μπροστά από το βάθρο πρέπει να διατηρείται, με την τοποθέτηση κώνων ένας ελεύθερος διάδρομος πλάτους τεσσάρων μέτρων και μήκους έως δέκα μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται η άμεση χρήση των σωστικών μέσων του παρόντος.
Η κατασκευή του βάθρου ναυαγοσώστη γίνεται από κατάλληλα υλικά, κατά τρόπο, ώστε να αντέχει σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και φέρει κλίμακα ανόδου, κάθισμα, ιστό σημαίας (που υπερβαίνει τα δυο μέτρα από την κορυφή του σκεπάστρου) και ξύλινο σκέπαστρο προφύλαξης από τον ήλιο.
Ο ναυαγοσώστης βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του και μπορεί να περιπολεί με σωστική λέμβο, κωπηλατώντας κοντά στο χώρο των λουομένων, να κάθεται επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη ή να περιπολεί πεζός επί της ακτογραμμής, στον χώρο ευθύνης του.
Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης;
Για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης πρέπει να έχει γνώσεις κολύμβησης να είναι από 18 ετών έως 60 ετών και να έχει σχετικό πτυχίο το οποίο να έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα Ελλάδος.
Υποχρέωση του ναυαγοσώστη είναι κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του να παρακολουθεί τους λουόμενους, να είναι σε άμεση ετοιμότητα παροχής βοήθειας και να μην εκτελεί άλλη, παράλληλη εργασία.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr