Εύβοια: Δημοπρατείται η κατασκευή μουσείου Ωκεανογραφίας στη Λίμνη
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Δημοπρατείται η κατασκευή μουσείου Ωκεανογραφίας στη Λίμνη

Εύβοια: Προκηρύχθηκε ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την υπογραφή σύμβασης δημιουργίας νέου μουσείου στη Λίμνη.

Ένα από τα Μουσεία που θα έπρεπε να έχει η Εύβοια, ως ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας, είναι αυτό που θα αφορά στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, στη Βιολογική Ωκεανογραφία, και ένα τέτοιο μουσείο αναμένεται να δημιουργηθεί στη Λίμνη. Όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή, ήδη έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, και μόλις δημοπρατηθεί το έργο, θα πρέπει σε επτά μήνες να παραδοθεί και να είναι έτοιμο προς χρήση.

Το νέο μουσείο θα κοστίσει περισσότερα από 230.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα προβλέπονται και στη διακήρυξη του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Σε αυτόν, μεταξύ άλλων αναφέρονται:

«Αντικείμενο της σύμβασης είναι η δημιουργία της έκθεσης στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Βιολογικής Ωκεανογραφίας στη Λίμνη Ευβοίας. Το μουσείο πρόκειται να φιλοξενηθεί στο κτήριο Μελά που βρίσκεται στη Λίμνη Ευβοίας, και η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη στέγασης της πλούσιας Συλλογής του Αναστάσιου Χρηστομάνου, η οποία περιήλθε το 2008 στην κυριότητα του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, μέσω δωρεάς στον τότε Δήμο Ελυμνίων. Η Συλλογή, που φυλάσσεται στο πατάρι του κτηρίου Μελά, περιλαμβάνει ένα αξιόλογο και σπάνιο υλικό, όπως θαλάσσιοι οργανισμοί (κυρίως μαλάκια), απολιθώματα, πετρώματα, επιστημονικά όργανα και εργαλεία, καθώς και πλούσιο έντυπο υλικό και εκδόσεις.

Για τη δημιουργία του Μουσείου, ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας – Άννας, μέσω επιχορήγησης από τη Βουλή των Ελλήνων, συνέταξε, το 2024, «Μουσειολογική Έκθεση Τεκμηρίωσης για τη Δημιουργία Μουσείου Βιολογικής Ωκεανογραφίας στη Λίμνη Ευβοίας» και αντίστοιχη «Μουσειογραφική Έκθεση Τεκμηρίωσης για τη Δημιουργία Μουσείου Βιολογικής Ωκεανογραφίας στη Λίμνη Ευβοίας», οι οποίες αποτελούν στοιχείο του φακέλου του έργου (Παράρτημα V), είναι προσβάσιμες από τους προσφέροντες και στο εξής θα αναφέρονται ως «Μουσειολογική και Μουσειογραφική Έκθεση».

Αναλυτικότερα, στη Μουσειολογική Έκθεση αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση ως προς το κτήριο και τη Συλλογή, σκιαγραφείται το όραμα και τα βασικά γνωρίσματα του υπό δημιουργία Μουσείου, προσδιορίζεται η κεντρική μουσειολογική ιδέα, καθορίζονται οι κύριοι θεματικοί άξονες της έκθεσης και διατυπώνονται κατευθύνσεις για τα εκθεσιακά μέσα που δύναται να αξιοποιηθούν. Αντίστοιχα, η Μουσειογραφική Έκθεση, διατυπώνει τις γενικές αρχές οργάνωσης και σχεδιασμού του εκθεσιακού χώρου και των λοιπών χώρων του Μουσείου (π.χ. χώρος υποδοχής, χώροι υγιεινής, στεγασμένος αύλειος χώρος), αναπτύσσει τη μουσειογραφική περιγραφή των εκθεμάτων και δίνει την τεχνική περιγραφή των γενικών και ειδικών εργασιών για τη δημιουργία των εκθεμάτων και των λοιπών κατασκευών του Μουσείου (π.χ. πάγκοι υποδοχής), συνοδευόμενη από κατάλληλα σχέδια (κατόψεις, όψεις, προοπτικά) και τις προδιαγραφές του απαιτούμενου εξοπλισμού, αναλύει τον προϋπολογισμό και διατυπώνει το χρονοδιάγραμμα και τη χρονική αλληλουχία εκπόνησης των εργασιών.

Η νέα διαμόρφωση του κτηρίου Μελά ως Μουσείο Βιολογικής Ωκεανογραφίας περιλαμβάνει τη δημιουργία και τοποθέτηση των εκθεμάτων στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου και λοιπών υποστηρικτικών κατασκευών στο πατάρι και στον στεγασμένο αύλειο χώρο. Στο πλαίσιο της παρούσας διακήρυξης υλοποιούνται:

– Γενικές παρεμβάσεις στο κτήριο: (α) δημιουργία διαχωριστικού στο πατάρι, (β) πρόσθετος ηλεκτροφωτισμός ισογείου, (γ) διαμόρφωση πύλης εισόδου, (δ) δημιουργία επίπλου υποδοχής.

– Αύλειος στεγασμένος χώρος: τοποθέτηση (α) μικρής πινακίδας σήμανσης του κτηρίου, (β) πινακίδας ταυτότητας έργου και (γ) εξωτερικής εκθεματικής επιφάνειας.

– Ισόγειος εκθεσιακός χώρος: δημιουργία οκτώ εκθεμάτων, ήτοι Εκθέματα 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, & 9.

Σο έργο δημιουργίας και τοποθέτησης των εκθεμάτων και υλοποίησης λοιπών παρεμβάσεων στο Μουσείο Βιολογικής Ωκεανογραφίας στη Λίμνη Ευβοίας έχει χρονική διάρκεια επτά (7) μηνών και οι εργασίες υλοποιούνται σε δύο φάσεις, όπως περιγράφονται ακολούθως:

ΦΑΣΗ Α’

  • Τελική επιλογή των τεκμηρίων της συλλογής (κυρίως των θαλάσσιων οργανισμών) που θα παρουσιασθούν στην έκθεση, κατά τη διάρκεια του παρόντος σταδίου δημιουργίας του Μουσείου. Σα τεκμήρια που θα εκτεθούν θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένα και οργανωμένα, καθώς και συντηρημένα, ώστε να είναι σε θέση άμεσα να χρησιμοποιηθούν.
  • Εξειδίκευση του σχεδιασμού της έκθεσης και ιδιαιτέρως των εκθεμάτων εκείνων που σχετίζονται άμεσα με τα τεκμήρια της συλλογής (π.χ. Εκθέματα, 4, 5, 7 & 9) και αποσαφήνιση του τρόπου έκθεσης και των ειδικών αναγκών του κάθε τεκμηρίου.
  • Επιστημονική τεκμηρίωση του θεματικού περιεχομένου της έκθεσης, των επιμέρους εκθεμάτων και των επιμέρους τεκμηρίων που θα εκτεθούν στο παρόν στάδιο.
  • Συγγραφή και επιμέλεια των κειμένων των εκθεμάτων στην ελληνική γλώσσα.
  • Συνοπτική απόδοση των κειμένων στην αγγλική γλώσσα.
  • Συλλογή και αξιολόγηση του διαθέσιμου εποπτικού υλικού (π.χ. φωτογραφίες θάλασσας και θαλάσσιων οργανισμών, αρχειακό υλικό της συλλογής, σκίτσα, σχέδια, χάρτες κ.ά.) και έναρξη εργασιών δημιουργίας και απόκτησης νέου, με βάση τις ανάγκες των εκθεμάτων.
  • Σχεδιασμός και οργάνωση των εργασιών για τη δημιουργία των οπτικοακουστικών μέσων, δηλαδή της πολυμεσικής εφαρμογής του Εκθέματος 3 και της προβολής του Εκθέματος 9. σύνταξη της δομής και των συνοδευτικών κειμένων, εφόσον απαιτούνται.
  • Γραφιστικός σχεδιασμός και εικαστική επιμέλεια του συνόλου των εκθεμάτων και των λοιπών παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο παρόν στάδιο (π.χ. πινακίδες στον στεγασμένο αύλειο χώρο, εικαστικά στοιχεία στον χώρο υποδοχής επισκεπτών κ.ά.).
  • Σχεδιασμός και οργάνωση των εργασιών και των διαδικασιών για την υλοποίηση των εργασιών δημιουργίας και τοποθέτησης των εκθεμάτων και των λοιπών παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο παρόν στάδιο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: τέσσερις (4) μήνες από την έναρξη των εργασιών.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ:

  • Κείμενα των εκθεματικών επιφανειών (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα)
  • Δομή και κείμενα (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) της πολυμεσικής εφαρμογής του Εκθέματος 3
  • Θεματικό περιεχόμενο της προβολής του Εκθέματος 9
  • Γραφιστικός σχεδιασμός των εκθεματικών και των λοιπών επιφανειών

ΦΑΣΗ Β*

*Η έναρξη των εργασιών της Φάσης Β προϋποθέτει την παραλαβή της Φάσης Α και την παροχή έγγραφης εντολής στον Ανάδοχο.

  • Παραγωγή της πολυμεσικής εφαρμογής του Εκθέματος 3.
  • Παραγωγή του υλικού προβολής του Εκθέματος 9.
  • Υλοποίηση εργασιών δημιουργίας και εγκατάστασης των εκθεμάτων και των λοιπών παρεμβάσεων στον χώρο του Μουσείου, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού (π.χ. ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, συνοδά υλικά και εξαρτήματα, οθόνες αφής, τηλεόραση).
  • Εικαστική επιμέλεια και έλεγχος λειτουργίας του Μουσείου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: τρεις (3) μήνες από την εντολή έναρξης των εργασιών της Φάσης Β.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ:

  • Πολυμεσική εφαρμογή Εκθέματος 3, τοποθετημένη σε δύο οθόνες αφής.
  • Προβολή Εκθέματος 9, τοποθετημένη στην τηλεόραση.
  • Οκτώ (8) εκθέματα (Νο1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 & 9), τοποθετημένα στον ισόγειο χώρο του Μουσείου.
  • Διαχωριστικό πέτασμα παταριού, τοποθετημένο στο πατάρι του Μουσείου.
  • Πύλη εισόδου, τοποθετημένη στον ισόγειο χώρο του Μουσείου.
  • Έπιπλο υποδοχής, τοποθετημένο στον ισόγειο χώρο του Μουσείου.
  • Μικρή πινακίδα σήμανσης του κτηρίου, τοποθετημένη στον στεγασμένο αύλειο χώρο του Μουσείου.
  • Πινακίδα ταυτότητας έργου, τοποθετημένη στον στεγασμένο αύλειο χώρο του Μουσείου.
  • Εκθεματική στατική επιφάνεια, τοποθετημένη στον στεγασμένο αύλειο χώρο του Μουσείου».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr