Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Φάροι… ανοικτοί για το κοινό – Πού βρίσκονται

Εύβοια: Φάροι… ανοικτοί για το κοινό – Πού βρίσκονται
Οι Φάροι αποτελούν παραδοσιακά μνημεία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή, που εξακολουθούν να συμβάλλουν στην ευπλοϊα.
Ανοικτοί για το κοινό για μία ημέρα, είναι οι Φάροι στην Κακοκεφαλή Χαλκίδας και τη Βασιλίνα Λιχάδας
Την Κυριακή 18 Αυγούστου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων (κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου), το Πολεμικό Ναυτικό δίνει τη δυνατότητα επίσκεψης του κοινού, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βραδάκι, σε 18 φάρους ανά τη χώρα, μεταξύ των οποίων στο Φάρο στην Κακοκεφαλή της Χαλκίδας, με πρόσβαση στον πύργο του και στο Φάρο στη Βασιλίνα της Λιχάδας, χωρίς πρόσβαση στον πύργο του.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ιστορική σημασία των Φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων, τη συμβολή των Φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την αξιοποίηση του Φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς και την προσφορά των Φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου.
Οι Φάροι αποτελούν παραδοσιακά μνημεία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή, που εξακολουθούν να συμβάλλουν στην ευπλοϊα.
Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Ο Φάρος της Χαλκίδας βρίσκεται τη βόρεια πλευρά της πόλης, στο ακρωτήρι / μικρή χερσόνησο της Κακοκεφαλής (μετά την εγκατάστασή του, η περιοχή είναι γνωστή και με την ονομασία Φανάρι) και σηματοδοτεί τη βόρεια είσοδο του στενού πορθμού του Ευρίπου. [Στίγμα: γεωγραφικό πλάτος 38,47663ο βόρεια και γεωγραφικό μήκος 23,60372ο ανατολικά.]
Πρόκειται για ένα παλιό πέτρινο κτίριο – κάστρο, που κατασκευάστηκε και πρωτο-λειτούργησε το 1886. Έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο και υπάγεται στην κατηγορία των προς προστασία αρχαιοτήτων. Ο πύργος του φάρου είναι λεπτός, χτισμένος με αρμολογημένη πέτρα και στην κορυφή βρίσκεται το δωματιάκι του φανού. Το ύψος του πύργου του είναι 12 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 21 μέτρα. Λειτουργεί αυτοματοποιημένα με ηλεκτρικό πυρσό και εκπέμπει δύο κόκκινες αναλαμπές ανά 18 δευτερόλεπτα.
Ο Φάρος της Χαλκίδας πλέον περιβάλλεται από το διαμορφωθέν πάρκο Υποσμηναγού Δημητρίου Στρατάκια. Είναι (από τους ελάχιστους ανά την επικράτεια) επανδρωμένος από μόνιμο φαροφύλακα υπαξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού και αποτελεί κατοικία του ίδιου και της οικογένειάς του.
Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΝΑΣ ΣΤΗ ΛΙΧΑΔΑ
Ο Φάρος της Βασιλίνας βρίσκεται 3 χλμ. βόρεια βορειοδυτικά της Λιχάδας, στο ομώνυμο ακρωτήρι και σηματοδοτεί το στενό με την απέναντι γη της Φθιώτιδας. [Στίγμα: γεωγραφικό πλάτος 38,87059ο βόρεια και γεωγραφικό μήκος 22,85067ο ανατολικά.
Πρόκειται για ένα παλιό πέτρινο κτίριο, που κατασκευάστηκε και πρωτο-λειτούργησε το 1892. Έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο και υπάγεται στην κατηγορία των προς προστασία αρχαιοτήτων. Το ύψος του πύργου του είναι 8 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 10 μέτρα. Λειτουργεί αυτοματοποιημένα με ηλεκτρικό πυρσό και εκπέμπει μία λευκή ή πράσινη λάμψη, ανάλογα με τον τομέα, ανά 5 δευτερόλεπτα.
Για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία, και τα χαρακτηριστικά του κάθε Φάρου και πώς να βρεθεί εκεί, το κοινό μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Φάρων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr