Εύβοια: Γέροι και κορέλες αψήφισαν την «Μπάρμπαρα» και ξεχύθηκαν στους δρόμους της Σκύρου
Εύβοια: Κανονικά αναβίωσε το έθιμο με τον γέρο και την κορέλα στη Σκύρο παρά το τσουχτερό κρύοΤο παραδοσιακό έθιμο του Γέρου με την Κορέλα είναι αυτό που δίνει το έναυσμα της καρναβαλικής περιόδου στο νησί, ενώ έπειτα έχουμε τα στιχάκια που απαγγέλλονται και τα οποία συνδέονται με την σάτιρα και τέλος όλη αυτή η γιορτή ολοκληρώνεται την καθαρά Δευτέρα με πανηγυρισμούς.
Ο Γέρος η Κορέλα και ο Φράγκος
Στη Σκύρο τις απόκριες υπάρχει μία Διονυσιακή ατμόσφαιρα.
Στους δρόμους θα δείτε άντρες μεταμφιεσμένους με κουδούνια επάνω τους να διασχίζουν την αγορά.
Πιο συγκεκριμένα οι λεγόμενοι “Γέροι” φορούν μία μαύρη μαλλιαρή κάπα και μία μάσκα με δέρμα από κατσίκι. Στη μέση φορούν πολλά κουδούνια, (από αυτά που έχουν τα πρόβατα) μπορεί να είναι ακόμη και 40.
Τον “Γέρο” τον συνοδεύουν “η Κορέλα” και “ο Φράγκος”.
Η Κορέλα είναι άντρας και φοράει παραδοσιακή γυναικεία στολή, ενώ κρύβει το πρόσωπο του με μάσκα.
Ο Φράγκος φοράει ένα Ευρωπαϊκό παντελόνι και έχει κρεμασμένο πίσω του ένα μεγάλο κουδούνι. Σκοπός είναι καθώς περπατάνε να κάνουν θόρυβο ενώ ταυτόγχρονα χορεύουν.
Σύμφωνα με τον μύθο, το έθιμο αυτό έχει σχέση με ένα ηλικιωμένο τσοπάνη ο οποίος έχασε όλα του τα πρόβατα από τον βαρύ χειμώνα.
Θέλοντας να γνωστοποιήσει αυτό το γεγονός στους κατοίκους, έβαλε στη μέση του τα κουδούνια από τα πρόβατα και παίρνοντας την σύζυγό του μαζί περπατούν στα σοκάκια του νησιού. Έτσι, ενημερώνει τους κατοίκους για την συμφορά που τους βρήκε.
Το έθιμο έλκει τις ρίζες του από την διονυσιακή λατρεία και την αγροτικήκαι ποιμενικήζωή του νησιού.
Πώς θα πάτε στην Σκύρο
Καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ιδιαίτερα αυξημένο για μετάβαση στην Σκύρο κατά την τρέχουσα περίοδο, η “Σκύρος Ναυτική Εταιρεία”, τροποποιεί αντιστοίχως από τις 31/1 έως τις 28/2 τα δρομολόγια της από και προς το νησί.
Το Τριώδιο και τα έθιμα των Αποκριών
Η περίοδος του Τριωδίου είναι εκκλησιαστική περίοδος δέκα εβδομάδων που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτήν περιλαμβάνεται η Απόκρεως, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα. Οι τρεις πρώτες εβδομάδες αποτελούν την Απόκρεω· ακολουθούν έξι εβδομάδες νηστειών (Τεσσαρακοστή) και τέλος η Μεγάλη Εβδομάδα.
Την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου γίνεται «κατάλυσις εις πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Για τον λόγο αυτόν ονομάζεται «ελεύθερη» ή «απολυτή».
Τη δεύτερη εβδομάδα γίνεται «κατάλυσις εις πάντα» όλες τις ημέρες εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής. Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία καταναλώνονται κρεατικά, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία. Η εβδομάδα τελειώνει με το Ψυχοσάββατο.
Η τρίτη εβδομάδα είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αβγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία. Από την τέταρτη εβδομάδα, με την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την αυστηρότατη νηστεία της.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr