Εύβοια: Γιατί βυθίστηκε η παραλία στα Γιάλτρα μετά τον σεισμό – Τι έδειξε η έρευνα
Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στην περιοχή του Μύλου Γιάλτρων Αιδηψού, για τη μελέτη της ολίσθησης μέρους της παραλίας λόγω της πρόσφατης σεισμικής δόνησης στις 8 Ιουνίου.Tην Παρασκευή 23 Ιουνίου ολοκλήρωσε τις εργασίες της η ερευνητική ομάδα στην περιοχή του Μύλου Γιάλτρων Αιδηψού, για τη μελέτη της ολίσθησης μέρους της παραλίας λόγω της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στις 8 Ιουνίου.
Την ερευνητική ομάδα αποτελούσαν:
- Ερευνητικό κλιμάκιο από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής την Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου.
- Το University of Charleston (USA) με επικεφαλής τον Καθηγητή Scott Harris.
- Το κέντρο επιστημονικής κατάδυσης AquaTec με επικεφαλής το Νικόλαο Καρατζά.
Η αυτοψία ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και το Λιμενικό Σώμα. Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:
Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα
Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ένα πολύ ενδιαφέρον εν εξελίξει φαινόμενο ολίσθησης παράκτιων αποθέσεων. Η εναέρια και υποθαλάσσια φωτογραμμετρία και το αντίστοιχο 3D φωτομοσαϊκό, σε συνδυασμό με την επίγεια λεπτομερή μορφολογική αποτύπωση της παραλίας δείχνουν ξεκάθαρα το αποτέλεσμα του φαινομένου.
Η παράκτια ζώνη, πριν το σεισμό, παρουσιάζει ήπιες κλίσεις οι οποίες αυξάνονται απότομα στον θαλάσσιο χώρο σε απόσταση 20 μέτρων από την ακτογραμμή.
Ωστόσο, το χαρακτηριστικό της παρούσας ακτογραμμής αλλοιώνεται στο σημείο της ολίσθησης. Πιο συγκεκριμένα, η επιφάνεια της ολίσθησης έχει μέση κλίση 50% η οποία χαρακτηρίζεται ως πάρα πολύ απότομη με αποτέλεσμα στα 7 μέτρα οριζόντιας απόστασης από την ακτογραμμή, να βαθαίνει απότομα στα 5 μέτρα.
Η ερευνητική ομάδα κάλυψε την έρευνα με πλωτά μέσα αλλά και με ειδικά εκπαιδευμένους δύτες. Κατά τη διάρκεια της αυτόνομης κατάδυσης αποτυπώθηκε ενδιαφέρουσα εναλλαγή αποθέσεων φυκιών και άμμου εκατέρωθεν του σημείου της ολίσθησης.
Πως έχει διαμορφωθεί η περιοχή του Μύλου Γιάλτρων
Όλα δείχνουν ότι η περιοχή του Μύλου Γιάλτρων έχει διαμορφωθεί από μεταφερμένη άμμο και βότσαλα από θαλάσσια ρεύματα που έχουν μετακινηθεί εντός του κόλπου.
Δεδομένης αυτής της κίνησης των υδάτων, η παραλία έχει δομηθεί με μεγάλου πάχους άμμου και νεκρής ποσειδώνιας. Τα νεκρά φύκη, λόγω της αποσύνθεσής τους προκαλούν αέρια μεθανίου και θειικών στα οποία και αποδίδεται η έντονη οσμή στην περιοχή.
Ο συνδυασμός άμμου και φυκιών ήταν ασταθής και το σεισμικό φαινόμενο οδήγησε στην ολίσθηση τεμάχους.
Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένονται τα αποτελέσματα της ομάδας θαλάσσης που πραγματοποίησε βυθομετρία και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα. Τα αποτελέσματα της υποθαλάσσιας διασκόπησης αναμένεται να δείξουν παλαιότερα (ιστορικά) αντίστοιχα συμβάντα.”
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr