Εύβοια: Γυναίκες έφτιαξαν Πασχαλινές δημιουργίες και….στόλισαν το χωριό
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Γυναίκες έφτιαξαν Πασχαλινές δημιουργίες και….στόλισαν το χωριό

Εύβοια: Γυναίκες έφτιαξαν πασχαλινές δημιουργίες τις οποίες τοποθέτησαν σε όλο το χωριό δίνοντας έτσι το εορταστικό - Πασχαλινό κλίμα!

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ανδρονιάνων – Δένδρων στην Εύβοια έκανε κούκλα το χωριό εν όψει Πάσχα.

Σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Γ. Παπανικολάου – δημοτικό σύμβουλο Κύμης Αλιβερίου, Παναγιώτη Αγγελόπουλο, τη σύζυγό του Βλασία, τον πρόεδρο της Κοινότητας, Σταμάτη Παπανικολάου, τη σύζυγό του, Ρούλα Γέραλη και γυναίκες του χωριού προχώρησαν σε εργασίες καθαριότητας στο χωριό εν όψει Πάσχα. Άσπρισαν τους κοινόχρηστους χώρους και φύτεψαν λουλούδια!

Ωστόσο έφτιαξαν πασχαλινές δημιουργίες τις οποίες τοποθέτησαν σε όλο το χωριό δίνοντας έτσι το εορταστικό – Πασχαλινό κλίμα!

Οι Ανδρονιάνοι είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό του Δήμου Κύμης Αλιβερίου έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του Πάσχα!

Οι Ανδρωνιάνοι ή Ανδρονιάνοι είναι χωριό του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχουν 390 κατοίκους. Είναι κτισμένοι σε υψόμετρο 260 μέτρα,[2] στους βορειοανατολικούς πρόποδες των Κοτυλαίων και νοτιοδυτικά της Κύμης.

Οι Ανδρωνιάνοι ανήκουν στην περιοχή του Καστροβαλά. Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, το μικρό φέουδο της περιοχής που περιελάμβανε όλα τα χωριά βόρεια της γέφυρα της Σκοτεινής εκτός της Κύμης δόθηκε στον ιππότη Valois (Βαλουά). Το φέουδο αυτό λεγόταν “guaddam castellum castrum VALLA” και ονομάστηκε από τους ντόπιους «Καστροβαλά» για χάρη συντομίας.[4] Η ενετοκρατία στην περιοχή έληξε το 1470, με την κατάκτηση της Εύβοιας από τους Οθωμανούς.

Μετά την ελληνική επανάσταση του 1821, στους Ανδρονιάνους εγκαταστάθηκαν πολλοί νησιώτες, ιδίως Σαμιώτες και μέχρι το 1840 στο χωριό κατοικούσαν 40 οικογένειες. Το χωριό άκμασε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα χάρις στην καλλιέργεια ελιάς, σύκου και αμπελιού, στη σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκώληκα) και την υλοτομία. Ο πλούτος της περιόδου αντικατοπτρίζεται στα μεγάλα πέτρινα σπίτια της εποχής. Στους Ανδρωνιάνους είχαν την έδρα τους τα συνεργεία μαστόρων της περιοχής.[3] Σύμφωνα με την απογραφή του 1928 είχε 1.107 κατοίκους, αλλά από τότε ο πληθυσμός τους μειώνεται.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr