Οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και στην Εύβοια, μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα που ξεκίνησαν από τον Έβρο και έφτασαν έως την Κόρινθο.
Μπορεί να μην έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα ευλογιάς ή καταρροϊκού πυρετού σε αιγοπρόβατα στην Εύβοια, αλλά οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν.
Για δέκα ημέρες απαγορεύεται η σφαγή και η μετακίνηση αιγοπροβάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων σε Μαγνησία και Κόρινθο.
Η απόφαση ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα με τον υφυπουργό, Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ, αλλά και της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.
Ευλογιά προβάτων – Αναβαθμίστηκαν τα μέτρα ασφαλείας
Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.
Μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα ο γ.γ. του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος διευκρίνισε πως: “Τα σφαγεία δεν κλείνουν. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις των αιγοπροβάτων στα σφαγεία“, για την αποφυγή τυχόν παρερμηνειών.
Διευκρίνισε ότι η ευλογιά πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με την πανώλη και αυτό, γιατί πρόκειται για dna ιό, ενώ στην πανώλη είναι rna ιός. Η πανώλη έχει περίοδο επώασης 72 ώρες (3 ημέρες), ενώ η ευλογιά μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες και έχει πολύ πιο μεταδοτική. “Αυτή τη στιγμή έχουμε κρούσματα στην Ανατολικής Μακεδονία – Θράκη, στην περιφερειακή ενότητα Σερρών και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε θετικά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Κορίνθου. Έκανε δηλαδή ένα “άλμα” και αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που μας οδήγησε στην αναβάθμιση των μέτρων”, σημείωσε ο ο γ.γ. του ΥπΑΑΤ.
Υπενθύμισε πως “στις 11 Ιουλίου είχαμε το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα πανώλης και 20 Αυγούστου το πρώτο κρούσμα ευλογιάς”.
Στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία, όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη, κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χ.λ.μ. και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.
Η ευλογιά των προβάτων δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία
Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής, σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.
Ενημέρωση για τον καταρροϊκό πυρετό αιγοπροβάτων
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ιογενή νόσος που μεταδίδεται με αρθρόποδα αιματοφάγα κουνούπια του γένους culicoides. Προσβάλλει όλα τα μυρηκαστικά, αλλά μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα. Οίδημα στην περιοχή του στόματος ,οφθαλμών, αυτιών. Στα θετικά είναι ότι δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχώρησε σε ανακοίνωση για τον καταρροϊκό πυρετό αιγοπροβάτων:
Στις 11.10.2024 & 16.10.2024 επιβεβαιώθηκαν από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς μία (1) εστία Καταρροϊκού Πυρετού (ΚΠ) στη Π.Ε Λευκάδας και μία (1) εστία Καταρροϊκού Πυρετού Π.Ε Κέρκυρας, η διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τον ορότυπο 8 του ιού.
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ιογενή νόσος που μεταδίδεται με αρθρόποδα αιματοφάγα κουνούπια του γένους culicoides .Προσβάλλει όλα τα μυρηκαστικά ,αλλά μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.
- ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
- ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΗΜΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ
ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Υψηλός πυρετός μέχρι 42ο c,καταβολή
- Οίδημα στην περιοχή του στόματος ,οφθαλμών ,αυτιών.
- Διαυγές ορώδης ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλεννοπυώδες
- Φλεγμονή ,εξέλκωση διάβρωση και νέκρωση του στοματικού βλενογόννου ,έντονη σιελλόροια
- Οίδημα και κυανή γλώσσα (σπάνιο)
- Χωλότητα λόγω φλεγμονής της στεφάνης της χηλής και ποδοδερματίτιδα
- Αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών
- Απίσχναση
- Εάν δεν συμβεί θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλεια μαλλιού ,στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ
Οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να λάβουν τα εξής μέτρα :
- Προτείνεται ο εμβολιασμός με αδρανοποιημένο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά
- χρήση εγκεκριμένων εντομοαποθητικών σε όλα τα μηρυκαστικά
- ψεκασμός των στάβλων και γενικώς των χώρων παραμονής με κατάλληλα εντομοκτόνα αποφυγή της βοσκής αργά το απόγευμα, όταν υπάρχει έξαρση στα τσιμπήματα των κουνουπιών
Για όλες τις περιπτώσεις μετακινήσεων ζώντων ζώων
- Τα ζώα να έχουν εξετασθεί κλινικά την ημέρα της μετακίνησης και να μην εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού
- Πριν την μετακίνηση τους να έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα λαμβάνοντας υπόψη και το σχετικό χρόνο αναμονής για κάθε σκεύασμα σε ότι αφορά τα ζωικά προϊόντα
- Να έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά και στα οχήματα με τα οποία τα ζώα θα μεταφερθούν πριν την αναχώρηση τους αλλά και μετά την εκφόρτωση τους
- Οι μετακινήσεις να πραγματοποιούνται εκτός των ωρών δραστηριότητας των εντόμων φορέων (από σούρουπο έως την αυγή )
Οι Κτηνιατρικές Αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου .
Απαγορεύεται η διακίνηση ζώντων ζώων χωρίς την έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr