Εύβοια: «Κεραυνοί» για το νερό στο Αλιβέρι – «Φταίνε οι κυβερνήσεις»
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: «Κεραυνοί» για το νερό στο Αλιβέρι – «Φταίνε οι κυβερνήσεις»

Το Αλιβέρι είναι για 1,5 μήνα χωρίς πόσιμο νερό.

Η κατάσταση με το νερό στο Αλιβέρι έχει προκαλέσει προβλήματα στους κατοίκους καθώς δεν είναι προς πόση.

Για «μεγάλες ευθύνες κυβερνήσεων, περιφέρειας και δήμου για την απαράδεκτη κατάσταση με το νερό στο Αλιβέρι», κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση.

«Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της πολιτείας, της ΕΕ. Είναι έγκλημα η εμπορευματοποίηση και το έχετε νομιμοποιήσει με την ψήφο σας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και θέτει το ερώτημα:  θα δώσετε νερό δωρεάν στο λαό;

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την περιφέρεια και το κράτος ότι δεν έχουν έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον τη δωρεάν παροχή του στους κατοίκους του Αλιβερίου και ότι δεν υπάρχει έλεγχος του νερού που πίνουν. Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει πως δεν έχουν γίνει έργα υποδομών εδώ και δεκαετίες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Σημειώνει ότι οι  επιπτώσεις από τη χρήση νερού επικίνδυνου για την υγεία των κατοίκων δε μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από τις υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες δομές υγείας της περιοχής (ΚΥ Αλιβερίου και Νοσοκομείο Κύμης), όπως και του Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Μεταξύ άλλων η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η δωρεάν παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους των περιοχών που έχει απαγορευθεί η κατανάλωση έως την εξασφάλιση πόσιμου νερού από το δίκτυο και να αποκατασταθεί άμεσα η ποιότητα του νερού στην Δημοτική Ενότητα Ταμυνέων.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το νερό στο Αλιβέρι

Είναι απαράδεκτο εν έτη 2025, μια ολόκληρη πόλη, όπως το Αλιβέρι, να είναι για 1,5 μήνα χωρίς πόσιμο νερό. Και αφού συμβαίνει αυτό η δημοτική αρχή, η περιφέρεια και το κράτος να μην έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον τη δωρεάν παροχή του στους κατοίκους! Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει επαρκής έλεγχος για το νερό που πίνουν οι δημότες καθώς εμφανώς οι μετρήσεις είναι λίγες, ενώ δεν περιλαμβάνουν όλους τους επικίνδυνους παράγοντες.

Φτάσαμε ως εδώ γιατί δεν έχουν γίνει έργα υποδομών εδώ και δεκαετίες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για σύγχρονο δίκτυο, για εμπλουτισμό και αξιοποίηση των υδάτων, για να ολοκληρωθεί το φράγμα στα Μανίκια.

Αυτά γίνονται γιατί το νερό – μέσω της ανταποδοτικότητας – αποτελεί εμπόρευμα λόγω της πολιτικής της ΕΕ που υιοθετούν όλες οι κυβερνήσεις από το ’90. Με γρήγορους ρυθμούς υλοποιούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού και την εκχώρηση του στους ιδιώτες. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας – Πλαίσιο (2000/60/ΕΚ) για τα Υδατα της ΕΕ, ανοίγει το δρόμο για την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση του νερού (ήδη έχει προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ & της ΕΥΑΘ) και επιβάλλει πολιτικές τιμολόγησης του νερού στη βάση της γνωστής αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Ο εμπορευματικός χαρακτήρας του νερού ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, με νόμους και αποφάσεις όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από τη μετοχική σύνθεση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευση.

            Στην κατεύθυνση αυτή, η μία κυβέρνηση δίνει τη σκυτάλη στην άλλη και έτσι σήμερα η ΝΔ προχωράει στην υλοποίηση όσων προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 5037 (28/3/2023) που ένταξε το νερό στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τη μετονομάστηκε σε Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τώρα θέλει να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, δημιουργώντας  μια εκρηκτική κατάσταση που θα αλλάξει προς το χειρότερο την κατάσταση στη λειτουργία των ΔΕΥΑ στην ύδρευση και την αποχέτευση.

Εν’ τω μεταξύ, από το 2024 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος νόμος και για την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ που θα γίνεται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που θα καθορίζει και θα ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, θα τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα.

Ωστόσο δεν σταματούν εδώ, σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας νέο σχέδιο νόμου, για «τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.ΕΥ.Α.) και τις οικείες δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων». Στην πραγματικότητα το σχέδιο νόμου προωθεί «εθελοντικά» τη συγχώνευση ΔΕΥΑ με «τυράκι» την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται και η απορρόφηση της ΔΕΥΑ Κύμης Αλιβερίου από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ που, αν γίνει, θα οδηγήσει σε πλήρη και άμεση ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης και της αποχέτευσης στο δήμο μας.

Στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο αντικείμενο – πεδίο στο οποίο οι διάφοροι εργολάβοι θα μπορούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως αρνητικές, θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, θα οδηγήσουν σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες, έργα, σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Όλα αυτά είναι σχεδιασμένα, χρόνια τώρα, απαξίωσαν σκόπιμα τις ΔΕΥΑ αφού δεν έκαναν τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σκοπό να έρθει τώρα ως φυσικό επακόλουθο η ιδιωτικοποίηση. Τα ολέθρια αποτελέσματα της απαξίωσης και στη συνέχεια της εκχώρησης στους ιδιώτες τα έχουμε βιώσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο σε μια σειρά από τομείς, όπως για παράδειγμα στους σιδηρόδρομους με τα τραγικά αποτελέσματα, στην ενέργεια όπου πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες εξελίξεις και στο νερό, που αποτελεί το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό. Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί  και για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ,  όπου θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις. Ήδη, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, μια σειρά από λειτουργίες και εργασίες περνάνε στους ιδιώτες εργολάβους και σε διάφορες εταιρείες και αυτό θα ενταθεί.

Τέλος, οι επιπτώσεις από τη χρήση νερού επικίνδυνου για την υγεία των κατοίκων δε μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από τις υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες δομές υγείας της περιοχής (ΚΥ Αλιβερίου και Νοσοκομείο Κύμης), όπως και του Νοσοκομείου Χαλκίδας.

θα πρέπει

– Να εξασφαλιστεί η δωρεάν παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους των περιοχών που έχει απαγορευθεί η κατανάλωση έως την εξασφάλιση πόσιμου νερού από το δίκτυο.

– Να αποκατασταθεί άμεσα η ποιότητα του νερού στην Δημοτική Ενότητα Ταμυνέων.

– Να πραγματοποιηθούν άμεσα με την ευθύνη κρατικού/δημόσιου φορέα νέες αναλύσεις για όλες τις παραμέτρους και με επαρκή δειγματοληψία για την πλήρη αποτύπωση του προβλήματος.

– Να μην υπάρχει καμιά χρέωση ύδρευσης των δημοτών των περιοχών Αλιβερίου, Κάραβο, Μηλάκι, Λάτα, ΟΣΜΑΝ, Ακτή Νηρέως από την ημέρα κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έως την λήξη της.

– Να πραγματοποιηθούν υδρογεωλογικές μελέτες με την ευθύνη κρατικού φορέα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Κύμης Αλιβερίου και μέχρι τότε να αποφευχθούν αυθαίρετες παρεμβάσεις στον υδροφόρο ορίζοντα.

– Να ολοκληρωθεί το φράγμα στα Μανίκια με εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η έλλειψη νερού για ύδρευση και άρδευση στο δήμο Κύμης Αλιβερίου και να αποφευχθεί η υποβάθμισή του, στα πλαίσια της «πράσινης μετάβασης», σε μικρό υδροηλεκτρικό.

– Να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες και η ύδρευση με τους απαρχαιωμένους και επικινδύνους σωλήνες αμιάντου.

– Να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη στελέχωση της ΔΕΥΑ Κύμης Αλιβερίου ».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr