Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν ακόμα και ανειδίκευτους εργάτες.
Αυτό δείχνει η έρευνα του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), η οποία καταγράφει παράλληλα μια άκρως απαισιόδοξη στάση από τη συντριπτική πλειονότητα (91,5%) για την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού συνιστά μεγάλο πρόβλημα και προκαλεί ανησυχία στις ελληνικές επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για πολύ μικρές, με έως 10 εργαζομένους (8,5%), είτε για λίγο μεγαλύτερες, με 11 έως 50 εργαζομένους (34,7%), είτε για μεγαλύτερες (συμμετείχαν σε ποσοστό 33,1% μεσαίες επιχειρήσεις με 51-250 εργαζομένους, και μεγάλες, με πάνω από 251 εργαζομένους, σε ποσοστό 23,7%).
Το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα αποδεικνύεται χαμηλό, σε σχέση με τα περισσότερα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ακόμη και σε κλάδους δυναμικούς και αναπτυσσόμενους. Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, ένα μεγάλο μέρος των απασχολούμενων μισθωτών (περί τους 700.000 ή 29,6% του συνόλου) απασχολούνταν το 2022 σε μικρές επιχειρήσεις κάτω των 10 ατόμων, εκ των οποίων το 35% αμειβόταν με τον κατώτατο μισθό.
Ο μέσος μισθός για τους απασχολουμένους σε μικρές επιχειρήσεις έως 10 ατόμων ήταν της τάξης των 962 ευρώ το 2022. Αλλά και στο σύνολο των επιχειρήσεων ο μέσος μισθός δεν ξεπερνάει τα 1.200 ευρώ, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις κυμαίνεται μεταξύ 1.750 (σε επιχειρήσεις με έως 250 άτομα) και 1.500 ευρώ (σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 251 ατόμων).
Στη μελέτη του ΣΕΒΕ, το πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού αξιολογείται ως πολύ σημαντικό ή πάρα πολύ σημαντικό σχεδόν για το σύνολο των συμμετεχόντων.
Σημαντικό το πρόβλημα στις επιχειρήσεις
Συγκεκριμένα, καμία από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν δεν αξιολογεί το πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ως «καθόλου σημαντικό», ενώ το 2,5% το αξιολογεί ως «λίγο σημαντικό». Αντίθετα, το 47,5% το αξιολογεί ως «πολύ σημαντικό», ενώ οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλαδή το 50,0%, το αξιολογεί ως «πάρα πολύ σημαντικό».
Το 90,7% του δείγματος αναζητεί ανθρώπινο δυναμικό στην παρούσα χρονική συγκυρία, έναντι 9,3% του δείγματος που δεν αναζητεί. Περίπου οι μισές επιχειρήσεις του δείγματος –και συγκεκριμένα το 49,2%– αναζητούν ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς, ενώ το 48,3% του δείγματος αναζητεί ανειδίκευτους εργάτες. Αντίστοιχα, το 42,4% αναζητεί επαγγελματίες (μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικούς, λογιστές, νομικούς κ.ά.), το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς, το 27,1% πωλητές και υπαλλήλους γραφείου (γραμματείς, εξυπηρέτηση πελατών, υπάλληλοι υποδοχής, ταμίες κ.ά.) αντίστοιχα, και το 21,2% ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη.
Το 6,8% αναζητεί άλλες κατηγορίες ανθρώπινου δυναμικού που δεν εντάσσονται στις παραπάνω. Οσο για το εκπαιδευτικό επίπεδο των στελεχών που αναζητούν, το 29,7% του δείγματος αναζητεί κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών, ενώ η πλειονότητα (δηλαδή το 63,6%) αναζητεί αποφοίτους ΑΕΙ. Σε 60,2% ανέρχεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που ψάχνει αποφοίτους ΤΕΙ και σε 61,9% το ποσοστό που αφορά αποφοίτους λυκείου, ενώ μικρότερα ποσοστά συγκεντρώνουν οι απόφοιτοι γυμνασίου (22,0%) και οι απόφοιτοι δημοτικού (17,8%).
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την περιγραφή των θέσεων εργασίας που αναζητούν οι επιχειρήσεις, αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων. Σημαντικό ποσοστό αφορά εργάτες, χειριστές και οδηγούς, όπως π.χ. εργάτες γης, εργάτες για τη γραμμή παραγωγής, οδηγούς φορτηγού, εργάτες ξύλου, χειριστές μηχανημάτων, αλιεργάτες. Υψηλή συγκέντρωση εμφανίζουν και οι μηχανικοί, και συγκεκριμένα μηχανολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί πωλήσεων, χημικοί μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών, αλλά και οι τεχνικοί και τεχνίτες. Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε πως αναζητεί άτομα για το τμήμα εξαγωγών, project managers, προσωπικό για το τμήμα logistics, στελέχη διοίκησης και ποιοτικού ελέγχου.
Προβληματισμός για την εστίαση στην Εύβοια
Ο πρόεδρος του σωματείου εστίασης Εύβοιας «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», Βασίλης Ευθυμίου είχε δηλώσει στο evima.gr πως υπάρχει έλλειψη στοχευμένων μέτρων εξορθολογισμού στην εστίαση από την πλευρά της πολιτείας καθώς έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα στην έλλειψη εργατικού δυναμικού στον κλάδο.
Καταστηματάρχες του χώρου, αναφέρουν πως ο κλάδος στην Εύβοια δεν έλκει το ενδιαφέρον όσων αναζητούν εργασία καθώς αδυνατούν να βρουν προσωπικό για εργασία στα μαγαζιά τους.
Σε κάθε περίπτωση αναμφισβήτητο ρόλο στην διαμόρφωση του τοπίου για την εστίαση παίζει το καθεστώς εργασίας που υφίσταται στον κλάδο.
Ο κ. Ευθυμίου είχε πει στο evima.gr πως «η ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την επιδότηση με -40% σε όσους επιλέξουν την μετατροπή των συμβάσεων ημιαπασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης είναι ένα βήμα προς τον εξορθολογισμό του κλάδο εντούτοις δεν υπήρξε αναφορά σε στοχευμένα μέτρα για την μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικώς για την εστίαση ακούσαμε μόνο την παράταση του μεσαίου συντελεστή μέχρι τον Ιούνιο του 2023».
Όλα αυτά την ώρα, που η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είχε ζητήσει ο κλάδος συνδέθηκε με την αύξηση των θέσεων εργασίας κάτι το οποίο, όπως είχε παρατηρήσει, είναι λάθος από την στιγμή που δεν έχουμε κανονικές συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr