Εύβοια: «Μάστιγα» οι πνιγμοί λουόμενων σε παραλίες
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: «Μάστιγα» οι πνιγμοί λουόμενων σε παραλίες

Δυστυχώς και αυτό το καλοκαίρι οι πνιγμοί στην Εύβοια έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (17/8), ένας ακόμη συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του στη θάλασσα.

Πρόκειται για μια 78χρονη ημεδαπή η οποία ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από το λιμανάκι πλησίον του λιμένα Κύμης.

Στην άτυχη γυναίκα, αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από λουόμενους της παραλίας και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Κύμης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Από το Λιμεναρχείο Κύμης που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

Δύο ακόμη πνιγμοί στην Εύβοια σε διάστημα λίγων ημερών

Το πρωί της Πέμπτης, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, το Α’ Λιμενικό Τμήμα Ωρεών του Λιμεναρχείου Αιδηψού, ενημερώθηκε ότι ένας 72χρονος ημεδαπός εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του, στην ελεύθερη παραλία των Ωρεών Εύβοιας.

Ο 72χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή των Ωρεών, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Ένας ακόμη ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του στη θάλασσα

Ένας 75χρονος ανασύρθηκε από το Λιμενικό χωρίς τις αισθήσεις του στην περιοχή του Νέου Πύργου στους Ωρεούς, την Τετάρτη (14/8).

Στον 75χρονο αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από αγροτικό ιατρό καθώς και από το πλήρωμα του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, ο άνδρας μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο όχημα στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Η «βίβλος» των λουόμενων

Οδηγίες προς υπενθύμιση των κανόνων που πρέπει να τηρούν οι λουόμενοι για την ασφάλεια τους σύμφωνα με το Λιμενικό.

1. Αρχικά και σε ό, τι αφορά στην ασφάλεια εκάστου λουομένου παρέχουμε οδηγίες ως προς τα κάτωθι:  Μην κολυμπάτε μόνοι ή τη νύχτα, όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον σύντροφό σας κολυμβητή. Μη μένετε πολλή ώρα στον ήλιο, ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια, γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα και ηλίαση. – Βγαίνετε αμέσως από τη θάλασσα, σε περίπτωση που νιώσετε είτε ρίγη, είτε ζαλάδα.

Μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Αποφεύγετε να μπαίνετε στο νερό αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες απ’ τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο γεύμα σας. Εξίσου όμως, αποφεύγετε να μπαίνετε στο νερό αν είστε τελείως νηστικοί.

Μην καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά προτού κολυμπήσετε. – Μην απομακρύνεστε από την παραλία. Το ιδανικό είναι να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή. – Αποφεύγετε το κολύμπι ή την είσοδό σας σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για τη διακίνηση των σκαφών. – Αποφεύγετε την κολύμβηση σε άγνωστα νερά που μπορεί να κρύβουν κινδύνους και να σας κρατήσουν απομονωμένους από την βοήθεια, αν σας συμβεί κάτι.

Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δε ξέρετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.

Μην κολυμπάτε, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα, ασχέτως των κολυμβητικών ικανοτήτων σας.

Σε περίπτωση που «πιαστείτε» σε κάποιο θαλάσσιο ρεύμα, μην κολυμπάτε αντίθετα από αυτό, αλλά ακολουθείστε το με αργό ρυθμό και παράλληλα με την ακτογραμμή ώστε να απεγκλωβιστείτε και ύστερα να επιστρέψετε στην ακτή.

Αν κουραστείτε, ενώ κολυμπάτε, μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε.

Να μην καλείτε ποτέ «βοήθεια» για αστείο, γιατί μπορεί να θέσετε τη ζωή κάποιου σε πραγματικό κίνδυνο. – Σε περίπτωση που πάθετε κράμπα στο νερό, γείρετε μπροστά, πάρτε βαθιά ανάσα και βυθίστε το κεφάλι σας στο νερό, κινώντας τα πόδια σας για να επιπλέετε και τεντώνοντας τον μυ που πονάει προς την αντίθετη κατεύθυνση από την σύσπαση.

Να μην κάνετε επικίνδυνα παιχνίδια που θέτουν την ασφάλεια είτε τη δική σας είτε των άλλων σε κίνδυνο. Κατευθυντήριες οδηγίες σε περίπτωση που αντιληφθείτε πως λουόμενος κινδυνεύει στο νερό: − Δεν συντρέχει λόγος πανικού. − Καλέστε σε βοήθεια φωνάζοντας δυνατά και καθαρά. – Πετάξτε στον κινδυνεύοντα ένα σωσίβιο, ένα σχοινί, ή τείνετε ένα κουπί. Δεν είναι πάντα αναγκαίο να πέσετε στο νερό.

Εφ’ όσον γνωρίζετε κολύμπι και δεν έχετε προβλήματα υγείας, μπορείτε να επιχειρήσετε την διάσωσή του. Κολυμπήστε με το κεφάλι έξω απ’ το νερό για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον λουόμενο που βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Εν συνεχεία:

Προσεγγίστε τον από πίσω για ν’ αποφύγετε τη «θανάσιμη περίπτυξη». Ο λουόμενος θα σας δει σαν σανίδα σωτηρίας και αν τον πλησιάσετε από μπροστά διατρέχετε θανάσιμο κίνδυνο. – Ρυμουλκήστε τον προς τα έξω απ’ τα μαλλιά, το σαγόνι ή τις μασχάλες. [Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τον τραβήξετε έξω, διατηρήστε το κεφάλι του έξω απ’ το νερό και περιμένετε βοήθεια].

Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά καλέστε ασθενοφόρο και αν γνωρίζετε Πρώτες Βοήθειες ξεκινήστε αμέσως τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις.
Τοποθετήστε τον σε τέτοια θέση, ώστε να βγάλει όσο το δυνατό περισσότερο νερό απ’ αυτό που έχει καταπιεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνίσταται η πλάγια θέση.

Ελέγξτε αν έχει αναπνοή (Βλέπετε εάν υπάρχει κίνηση του θώρακα, ακούτε εάν υπάρχει ήχος αναπνοής σκύβοντας κοντά στο στόμα του θύματος, αισθάνεστε τυχόν αναπνοή του στο μάγουλό σας. Αν έχετε καθρεφτάκι, βάλτε το μπροστά στο στόμα του θύματος και παρατηρήστε αν θολώνει, που σημαίνει ότι έχει αναπνοή. Ειδάλλως, ελέγξτε το με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο).

Αν διαπιστώσετε ότι δεν αναπνέει, κάντε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) / Τεχνητή Αναπνοή:  Ξαπλώστε τον παθόντα ανάσκελα σε σκληρή επιφάνεια και γονατίστε στο πλευρό του. Εκτείνετε το κεφάλι αυτού που παρέχετε τις πρώτες βοήθειες προς τα πίσω. Καθαρίστε το στόμα από ξένα αντικείμενα (πχ αίματα, εκκρίσεις, φύκια, τεχνητές οδοντοστοιχίες κλπ).  Στο σημείο του κέντρο του θώρακα τοποθετείστε την παλάμη του ενός χεριού σας. Μετά βάλτε την παλάμη του άλλου χεριού σας πάνω από την πρώτη παλάμη και κρατείστε ανασηκωμένα τα δάχτυλα σας. Τα μπράτσα σας θα πρέπει να είναι τεντωμένα. Πιέστε κατακόρυφα προς τα κάτω με πίεση που να χαμηλώνει το στέρνο 4-5 εκατοστά για τους ενήλικες με συχνότητα ανά δευτερόλεπτο μετρώντας και πιέζοντας ταυτόχρονα 30 φορές. [Προκειμένου για βρέφη, η συμπίεση του θώρακα να γίνεται με δύο δάχτυλα και, το στέρνο πρέπει να υποχωρεί κατά 1,5 – 2,5 εκατοστά].

Εφαρμόστε δυο ικανοποιητικές αναπνοές στόμα με στόμα (εφαρμόζοντας τα χείλη σας στα χείλη και κλείνοντας με το ένα χέρι σας τα ρουθούνια της μύτης του θύματος) ώστε να σταλεί αέρας στους πνεύμονες. Το βήμα αυτό δεν είναι απαραίτητο, όμως εάν αποφασίσετε να το εφαρμόσετε μπορείτε να παρεμβάλετε ανάμεσα στα χείλη σας και τα χείλη του θύματος κάποιου είδους ύφασμα (πχ κομμάτι πουκάμισο ή γάζα). Στην ιδανική περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμη ειδική μάσκα τεχνητής αναπνοής κάντε χρήση αυτής. 

Επαναλάβετε τον κύκλο 30 συμπιέσεις – 2 εμφυσήσεις έως ότου το θύμα δώσει σημεία ανάνηψης ή μέχρι να φτάσει βοήθεια ή μέχρι να κουραστείτε (προσπαθήστε να μη διακόψετε ωστόσο πριν την παρέλευση τουλάχιστον 30 λεπτών από την έναρξη των προσπαθειών σας). Ελέγχετε το σφυγμό τακτικά.

Σε ότι αφορά τους νεαρούς λουόμενους: Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποιο παιδί μόνο του στην παραλία, προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή με τους γονείς του ή τους συνοδούς του. Τα «μπρατσάκια», οι φουσκωτές κουλούρες, κλπ, δεν υποκαθιστούν την υποχρέωση των ενηλίκων συνοδών να επιβλέπουν το παιδί.  Διδάξτε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.  Να παίζετε μαζί του στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό. Σε περίπτωση που το παιδί φοβάται να μπει στο νερό, δεν υπάρχει λόγος να το αναγκάζετε. Να χρησιμοποιείτε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν δεν ξέρει καλό κολύμπι. 

2. Αναφορικά με τις υποχρεώσεις των χειριστών ταχυπλόων σκαφών εφιστούμε την προσοχή στα κάτωθι:

Οι χειριστές ταχύπλοων σκαφών: α) Απαγορεύουν την επιβίβαση σε αυτά ατόμων, τα οποία δε γνωρίζουν κολύμβηση ή ατόμων, που βρίσκονται υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών, β) απαγορεύουν την επιβίβαση ατόμων των οποίων ο αριθμός είναι μεγαλύτερος του επιτρεπόμενου, γ) απαγορεύουν στους επιβαίνοντες να στέκονται όρθιοι ή να κάθονται πάνω στην κουπαστή του σκάφους, δ) χειρίζονται το σκάφος με μεγάλη προσοχή και αποφεύγουν τους επικίνδυνους ελιγμούς, ε) φέρουν επί του σκάφους τις άδειες εκτέλεσης πλόων και ικανότητας χειριστή, τις οποίες πρέπει να επιδεικνύουν κάθε φορά που το αιτείται αρμόδιο στέλεχος της Λιμενικής Αρχής, στ) φέρουν επί του σκάφους τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του, εφόδια (σωστικά, πυροσβεστικά μέσακ.λπ.), τα οποία πρέπει να είναι πρόσφορα για άμεση χρήση και δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία αυτή, ζ) εφαρμόζουν τις διαταγές και οδηγίες των Λιμενικών Αρχών σχετικά με την αγκυροβολιά, μεθόρμιση ή απαγόρευση κίνησης για ειδικούς λόγους των σκαφών τους σε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή ή συγκεκριμένες ώρες κοινής ησυχίας.
Σε περίπτωση που ο χειριστής ταχύπλοου σκάφους γίνει υπαίτιος ατυχήματος σε βάρος άλλου σκάφους ή ατόμου είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος και να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή στον παθόντα ή στους παθόντες. Επίσης, είναι υποχρεωμένος να αναφέρει άμεσα στη Λιμενική Αρχή το ατύχημα.  Η κυκλοφορία/πλεύση του ταχύπλοου σκάφους, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από άλλες διατάξειςτου παρόντος Κανονισμού απαγορεύεται: α) σε απόσταση μικρότερη των εκατό (100) μέτρων από το εξωτερικό μέρος των πλωτών σημαντήρων. β) σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στο οποίο φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι στις θαλάσσιες περιοχές, οιοποίες δεν επισημαίνονται με πλωτούς σημαντήρες, γ) με ταχύτητα μεγαλύτερη των πέντε (5) κόμβων σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων απότην ακτογραμμή στις περιοχές που δεν υπάρχουν λουόμενοι σε κάθε περίπτωση.  Οι ιδιοκτήτες ταχύπλοων σκαφών οφείλουν να: α) φροντίζουν για την καλή συντήρηση και ευπρεπή εμφάνιση των σκαφών τους, β) έχουν γράψει στις παρειές των σκαφών τους, το όνομα, το λιμένα και τον αριθμό λεμβολόγησης -εγγραφής, γ) φροντίζουν για τον εφοδιασμό από τη Λιμενική Αρχή με άδεια εκτέλεσης πλόων του σκάφους, που ανανεώνεται κανονικά. Η άδεια αυτή οφείλει να βρίσκεται στο σκάφος και επιδεικνύεται κάθε φορά που το αιτηθείστέλεχος των Λιμενικών Αρχών, δ) απαγορεύουν τη χρησιμοποίηση των σκαφών τους από άτομα, που δεν έχουν άδεια ικανότητας χειριστή ταχύπλοου σκάφους καθώς και από άτομα, τα οποία βρίσκονται υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή τοξικώνουσιών, ε) έχουν εφοδιάσει τα σκάφη τους με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία τους εφόδια (σωστικά, πυροσβεστικά μέσα κλπ), πρόσφορα για άμεση χρήση (σε καλή κατάσταση και όχι ληγμένα), στ) φροντίζουν για την επιθεώρηση των σκαφών τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.  Στην περίπτωση εκμίσθωσης ταχυπλόου σκάφους ο εκμισθωτής και ο χειριστής αυτού έχουν υποχρέωση να τηρούν τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφωντου παρόντος άρθρου. Επιπρόσθετα, η εκμίσθωση ταχύπλοου σκάφους απαγορεύεται: α) όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. β) πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου. γ) όταν παρουσιάζονται βλάβες ή διακοπές λειτουργίας της μηχανής του. Η εκκίνηση και επιστροφή από και προς την ακτή του εκμισθούμενου ταχύπλοου σκάφους επιτρέπεται, εφόσον διενεργείται εντός του οριοθετημένου δίαυλου και το σκάφος δεν αναπτύσσει ταχύτητα μεγαλύτερη των πέντε (5) κόμβων μέχρι του θαλάσσιου εκείνου σημείου, που δε συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των οριζόμενων στην ανωτέρω παράγραφο 3. 3. Κλείνοντας, σας υπενθυμίζουμε πως η καθαριότητα των ακτών και των θαλασσών μας, τις οποίες έχουμε δανειστεί απ’ τις μελλοντικές γενεές, πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας όλων μας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr