Εύβοια: Πόσο θα κοστίσει η επιστροφή στα θρανία- Πώς ψωνίζουμε σχολικά
«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» ετοιμάζονται να βάλουν οι γονείς στην ΕύβοιαΜε τις τσέπες των οικογενειών να… «στενάζουν» ακόμη από το κόστος των καλοκαιρινών διακοπών, λίγο απομένει μέχρι να μπει και πάλι το χέρι στις τσέπες για χιλιάδες γονείς τόσο στην Εύβοια όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα προκειμένου να προμηθευτούν τα σχολικά της νέας χρονιάς.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Νίκος Τσεμπερλίδης τόνισε ότι το θέμα των σχολικών ειδών έχει τρεις διαστάσεις, την οικονομική, την διάσταση της ασφάλειας και την κοινωνική.
Εξήγησε ότι είναι αρκετά τα σχολικά είδη που είναι επικίνδυνα, και προειδοποίησε τους γονείς, για διάφορα σχολικά εργαλεία με εφέ και διάφορα διακοσμητικά που σε πολλές περιπτώσεις αποσύρονται κιόλας και σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε μία συζητηση με το παιδί, να εκπαιδευτεί ως καταναλωτής, που δεν θα παρασύρεται τόσο εύκολα από τις διαφημίσεις και τον υπερκαταναλωτισμό που επιβάλλεται με έμμεσο τρόπο. Είναι μία ευκαιρία να το εντάξουμε και να αντιλαμβάνεται τα οικονομικά της οικογένειας αλλά και της γειτονιάς ακόμα γιατί σίγουρα τα σχολικά είδη έχουν πολλές παραλλαγές», εξηγώντας ότι όπως υπάρχουν απλές τσάντες υπάρχουν και εκείνες με υπερήρωες και σχέδια που πληρώνουμε ακριβά λόγω της μάρκας, ενώ πρόσθεσε ότι θέλει μεγάλη προσοχή ακόμα και στο ντύσιμο του παιδιού καθώς όπως είπε «Το παιδί πηγαίνει στο σχολείο για να κοινωνικοποιηθεί και να εκπαιδευτεί, αν ξεχωρίζει από τα ρούχα του είναι δύσκολο να ενταχθεί στην κοινωνία».
Η κα. Πλατανιά εξήγησε ότι προκειμένου οι οικογένειες να πάρουν μία ανάσα και να μειωθεί το κόστος της εκπαίδευσης των παιδιών χρειάζεται να αυξηθεί η χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές και να μπορούν να προμηθεύονται τα παιδιά τα βασικά αναλώσιμα από το σχολείο τους, ενώ αναφέρθηκε και στα σχολικά γεύματα, τα οποία όπως είπε καλύπτουν περίπου το 30% της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι το σύνολο των μαθητών, όπως έχει ζητήσει η ΑΣΓΜΕ.
Σε ερώτηση για το τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς ως καταναλωτές, ο κ. Τσεμπερλίδης ξεκαθάρισε πως πρέπει να πάρουν τον κατάλογο με τα είδη που χρειάζονται τα παιδιά, να κάνουν μία συζήτηση μαζί τους κι έπειτα έρευνα αγοράς εξηγώντας και την οικονομική κατάσταση.
«Το κόστος που αφορά την εκπαίδευση και τη διαβίωση των παιδιών μας είναι αυτό που δύσκολα μειώνουμε άρα η έρευνα θα βοηθήσει το παιδί να ενταχθεί ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι οικογένειες περνάνε δύσκολα», τόνισε.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr