Καθώς το ζήτημα της δημοτικών παιδικών σταθμών απασχολεί διαχρονικά όλους τους γονείς στην Εύβοια, η Γρανέτα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας έθεσε ως θέμα «τεράστιες ελλείψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χαλκιδέων, που οδηγούν κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά σε αποκλεισμό από την προσχολική αγωγή»
Ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να βάλει ως προτεραιότητα το δικαίωμα των παιδιών του Δήμου στην προσχολική αγωγή και να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν αυξημένα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργία νέων παιδικών σταθμών και εκσυγχρονισμό όσων υπάρχουν ώστε να μη μείνει εκτός παιδικού σταθμού κανένα βρέφος ή νήπιο.
Τα δίκαια αιτήματα τους σε σχέση με τη λειτουργία των παιδικών σταθμών πρόβαλλαν οι ίδιοι οι γονείς που εξέφρασαν την αγωνία τους για τα υπαρκτά προβλήματα της προσχολικής αγωγής στο Δήμο μας.
Βέβαια η απάντηση της αρμόδια Αντιδημάρχου καθώς και της Δημάρχου, σε καμία περίπτωση δεν κάλυψε ούτε τις ανησυχίες των γονιών, ούτε τα ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης η οποία σε σχετική της ανακοίνωση μιλά για αποποίηση ευθυνών από την κατάσταση.
Η δεδομένη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση δεν αναιρεί τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής ενώ ούτε το επιχείρημα πως «είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν νέα κτίρια για να γίνουν παιδικοί σταθμοί», μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει πως η Δημοτική Αρχή οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα δώσουν λύση στα προβλήματα της προσχολικής αγωγής στο Δήμο Χαλκιδέων καθώς με μόνο ηθική συμπαράσταση στους γονείς, δυστυχώς δε λύνονται τα προβλήματα.
«Δε λύνονται επίσης με δηλώσεις στήριξης, όπως του κ. Σπύρου, όταν ταυτόχρονα υποστηρίζεται η κυβερνητική πολιτική. Πολιτική που στερεί πόρους από την προσχολική αγωγή και τις άλλες κοινωνικές δομές για να εξασφαλίσει δις. ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων από την Ουκρανία μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και όχι για «την άμυνα της χώρας» όπως υποστήριξε ο κ. Σπύρου», τονίζει.
Παρατίθεται ολόκληρη η τοποθέτηση της Γρανετας Τσιβικα:
«Αντιμέτωποι με την ανασφάλεια που τους δημιουργούν τα υπαρκτά προβλήματα που συνοδεύουν την προσχολική αγωγή, βρίσκονται για άλλη μια χρονιά οι γονείς βρεφών και νηπίων στο Δήμο μας.
Ο Γολγοθάς τους έχει ήδη ξεκινήσει με τις αιτήσεις που υποβάλλουν την τρέχουσα περίοδο ώστε να εξασφαλίσουν μια θέση σε κάποιο παιδικό σταθμό του Δήμου και έπονται οι αιτήσεις όσων πληρούν τις προϋποθέσεις για τα πολυπόθητα voucher.
Αν λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση που υπήρχε πέρυσι με τους παιδικούς μάλλον μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε τι θα επικρατήσει και φέτος, δεδομένου βέβαια του γεγονότος ότι οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται.
Να υπενθυμίσουμε λοιπόν πως τη χρονιά που μας πέρασε, το 1/3 των νηπίων και τα 2/3 των βρεφών έμειναν εκτός των παιδικών δημοτικών σταθμών και ενώ είχαν γίνει 470 αιτήσεις και αυτές πετσοκομμένεςλόγω μη πλήρωσης των αναγκαίων κριτηρίων . Ο Δήμος μας δηλαδή, με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει 45 βρέφη και 190 νήπια, σύνολο 335 παιδιά, αριθμός πολύ πίσω από τις ανάγκες!
Όπως είχαμε ενημερωθεί από τον ίδιο το ΔΟΠΠΑΧ ο λόγος είναι, πως δεν υπάρχουν αρκετές κτιριακές υποδομές. Να σημειωθεί ότι στη δημοτική ενότητα της Αυλίδας, δεν υπάρχει καν παιδικός σταθμός…. Και εμείς θα συμπληρώσουμε πως και όσες υπάρχουν, δεν είναι όλες όπως πρέπει, όπως συμβαίνει με τον παιδικό της Σουβάλας που τα παιδιά δεν έχουν καθόλου προαύλιο χώρο!
Βέβαια μπορεί να υπερασπιστείτε πως ανοίξατε νέο βρεφικό στην Κάνηθο (σε ισόγειο πολυκατοικίας) και θα αυξηθεί ο αριθμός των βρεφών κατά 20…. Είναι αυτό όμως αρκετό; Έχει εξασφαλιστεί προσωπικό; Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα βρέφη και νήπια; Γιατί δεν αξιοποιούνται κτιριακές δομές του Δήμου ως παιδικοί σταθμοί για να φιλοξενήσουν αυτά τα παιδιά;
Να προσθέσουμε επιπλέον ακόμη ένα ζήτημα που απασχολείτους γονείς και έχει να κάνει με τη μετακίνηση από και προς το σταθμό , λόγος για τον οποίο αρκετοί δεν τα στέλνουν.
Το πρόβλημα που δημιουργείται κάθε χρονιά με τους παιδικούς σταθμούς το οποίο δεν είναι σημερινό και διαιωνίζεται, προφανώς δεν αποτελεί προτεραιότητα των αρμόδιων για αυτή την κατάσταση.
Η προσχολική αγωγή δεν είναι παιδοφυλαξη! Είναι ανάγκη και δικαίωμα του παιδιού για την ολόπλευρη ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη. Αποτελεί εφόδιο για τα επόμενα βήματα της ζωής του.
Ως δικαίωμα πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα, επιστημονικάσε σύγχρονα ασφαλή κτίρια με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό. Να παρέχεται δωρεάν και όχι να λειτουργεί ανταποδοτικά. Αυτό προϋποθέτει σταθερή, γενναία κρατική χρηματοδότηση προς το Δήμο , ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.Μια κυβέρνηση που έχει λεφτά για να στέλνει όπλα στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία και φρεγάτες στην Ερυθρά θάλασσα βάζοντας σε κίνδυνο το λαό μας, ενώ δεν έχει για τις ανάγκες των παιδιών μας. Δεν μπορεί λοιπόν τις ανύπαρκτες χρηματοδοτήσεις να τις πληρώνουν οι γονείςβάζοντας από την άδεια τσέπη τους είτε για να δίνουντροφείαείτε να τα δίνουν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Ο Δήμος οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μη μείνει κανένα βρέφος ή νήπιο εκτός παιδικού σταθμού. Ως εκ τούτου, ερωτάται η Δημοτική Αρχή τι μέτρα έχει λάβει και ποια πρόκειται να λάβει, ώστε:
– Να ενισχυθεί η κρατική χρηματοδότηση και να αυξηθούν τα κονδύλια για την προσχολική αγωγή.
– Να εξασφαλιστεί η απορρόφησηόλων των βρεφών και νηπίων από τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς .
– Να εκσυγχρονιστούν όλοι οι υπάρχοντες βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου.
– Να δημιουργηθούν επιπλέον νέες δομές που θα καλύπτουν τις ανάγκες στην προσχολική αγωγή για το Δήμο μας με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό και λοιπόπροσωπικό.
– Να εξασφαλιστεί η μετακίνηση όσων παιδιών το έχουν ανάγκη».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr