Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη του1853
πέθανε ο Νικόλαος Χαραχλιάνης ο Κριεζώτης όπως έμεινε στην ιστορια .
Ο ένδοξος αυτός Έλληνας Αρβανιτόφωνος
γεννήθηκε στο χωριό Βύρρα, σημερινό Αργυρό .
Καταγόταν από φτωχή οικογένεια, ο πατέρας του Ισίδωρος Χαραχλιάνης ήταν βοσκός και ο ίδιος δεν έλαβε καμία μόρφωση. Από την διαμονη του στο χωριό Κριεζά από όπου καταγόταν η μητέρα του Χρυσή πήρε αργότερα το όνομα Κριεζώτης, με το οποίο έγινε γνωστός, ενώ ο ίδιος υπέγραφε πάντα ως Γκριτζιώτης.
Από μικρός δούλευε σαν βοσκός όμως το ανήσυχο πνεύμα του τον οδήγησε στην Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας και έγινε το πρωτοπαλίκαρο ενός μεγάλου μπέη ,του Κατασμάνογλου. Όταν έμαθε ότι ξέσπασε η επανάσταση στην Ελλάδα επέστρεψε και κατατάχθηκε στο σώμα του οπλαρχηγού Κ.Σουτα . Εκεί δήλωσε ότι ονομάζονταν Κριεζώτης για δύο λόγους , ένας είναι γιατι στα Βύρρα τον φώναζαν ο Νίκος της Κριεζώτας και δεύτερον για να ξεχωρίσει από τον συνονόματό του ξάδερφο του Νικόλαο Χαραχλίανη τον Βυρριώτη.
Στην συνέχεια παρουσιάστηκε στον Αγγελή Γωβιό και κέρδισε το πρώτο σπαθί σκοτώνοντας ένα Τούρκο. Με την συνδρομή της μητέρας του ,του επίσκοπου Νεόφυτου και άλλων ντόπιων ο Γωβιός τον έχρισε αρχηγό της επανάστασης στην Νότιο Εύβοια ενώ μετά το θανατό του ανέλαβε την αρχηγία όλου του νησιού.
Πρωταγωνίστησε σχεδόν σε όλες της μάχες στην Εύβοια, αλλά και στην Ρούμελη όπου ήταν το δεξί χέρι του Γ.Καραϊσκάκη.Μετά το θάνατο του Γκούρα, ύστερα από πρόταση του Καραϊσκάκη, ο Κριεζώτης ανέλαβε μαζί με 300 άνδρες να εισχωρήσει στην Ακρόπολη τον Οκτώβρη του 1826 και ανέλαβε την υπεράσπιση της.
Μετά το τέλος της επανάστασης ο ρόλος του στα κοινά του νέου Ελληνικού κράτους ήταν και πάλι πρωταγωνιστικός. Υπήρξε πολέμιος της Βαυαροκρατίας οπαδός του Μακρυγιάννη και του Συντάγματος. Αντίθετος πια από τον φίλο του Κωλέττη συγκρούονται και χάνει το χέρι του στην μάχη από μια κανονόμπαλα.
Διέφυγε στα Ψαρά και έπειτα βρήκε άσυλο στην Μικρά Ασία σε αυτούς που πολέμησε σε όλη του την ζωή .
Ο θάνατος του φημολογείται ότι μπορεί να ήταν από δηλητήριο και όχι από την επιδείνωση της υγείας του λόγω του τραύματος. Κηδεύτηκε με μεγάλες τιμές από Έλληνες και Τούρκους στον ναό της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη τα οστά του μεταφέρθηκαν μετά από χρόνια στην Χαλκίδα όπου φυλάσσονται μέχρι και σήμερα.
Ο Νικόλαος Κριεζώτης από ένας απλός βοσκός έγινε ένας από τους μεγαλύτερους αγωνιστές και πρωταγωνίστησε στην ελευθέρωση τους έθνους μας!
Προτομή στο Αργυρό στο χωριό που γεννήθηκε
Μνημείο του στο χωριό Τριάδα Ευβοίας
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr