Εύβοια: Σε αυτό το χωριό χτυπά η καρδιά της παράδοσης
Εύβοια: Ένα από τα χωριά στα οποία χτυπά η καρδιά της παράδοσης και έχει διαφημίσει το νησί, είναι και οι Γούβες.Η Εύβοια διαθέτει τεράστια ιστορία και πλούσια λαογραφική παράδοση.
Τα περισσότερα χωριά της είναι πανέμορφη, έχουν τα ήθη και τα έθιμά τους και διαφημίζουν έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις παραδόσεις του νησιού.
Ένα από τα χωριά που έχουν “ταξιδέψει” την Εύβοια και στους τηλεοπτικούς δέκτες, είναι οι Γούβες.
Η πασίγνωστη εκπομπή της ΕΡΤ, «Κυριακή στο χωριό», έχει ταξιδέψει αρκετές φορές στις Γούβες με την τελευταία πριν από περίπου έναν χρόνο.
Οι Γούβες είναι χωριό του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, στη βόρεια Εύβοια. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε κοίλωμα (γούβα), τοποθεσία όπου οφείλει την ονομασία του σε υψόμετρο 65 μέτρων. Βρίσκεται κτισμένο πέριξ της επαρχιακής οδού Ιστιαίας-Χαλκίδας και απέχει 13 χλμ. από την Ιστιαία. Αναφέρεται επίσημα, μετά την επανάσταση του 1821 και την ενσωμάτωση της Εύβοιας, το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Αρτεμισίων. Το 1912 με το ΦΕΚ 245Α – 16/08/1912 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας.
Στις Γούβες βρίσκεται ο γνωστός πύργος των Γουβών, που αργότερα έγινε ιδιοκτησία του γνωστού ποιητή Γεωργίου Δροσίνη και από το 1977 έχει χαρακτηριστεί ιστορικό οικοδόμημα “διότι τούτο συνδέεται στενά με την ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας που μνημονεύεται στο έργο του ποιητή”. Το οίκημα χρονολογείται μετά το 1800 και κατασκευάστηκε από τον Ιμπραήμ Αγά. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια τις εποχής είχε κάνει ένας σκλάβος που το ονομαζόταν Αχμέτ, μάλιστα λέγεται ότι σαν αντάλλαγμα ο Ιμπραήμ Αγάς του χάρισε την ελευθερία του. Η ιστορία αναφέρει ότι όσοι εργάσθηκαν έπαιρναν σαν αμοιβή λάχανα από τον πύργο του Αγά ο οποίος ήταν επιρρεπής στο αλκοόλ αλλά και πολύ σκληρός. Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας θρύλος γύρω από τον πύργο που λέει ότι κάποτε ο Ιμπραήμ Αγάς μετά από πολλά βασανιστήρια, έσφαξε με μαχαίρι κάποιον Άραβα υπηρέτη του. Μάλιστα το αίμα του Άραβα υπηρέτη για πολλά χρόνια έμεινε ανεξίτηλο στους τοίχους του δωματίου που έγινε το φονικό. Μετά λοιπόν από τον Αγά ο πύργος πέρασε στα χέρια του παππού του ποιητή Δροσίνη το 1831 όπου εκεί μεγάλωσε και ο ποιητής Γ. Δροσίνης. Σήμερα ο πύργος ανήκει στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως μουσείο, με λαογραφική συλλογή.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr