Ένα περίεργο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες στη θάλασσα της Εύβοιας, καθώς την εμφάνισή τους έχουν κάνει κάποιες καφέ-κόκκινες κηλίδες.
Τι είναι το φυτοπλαγκτόν
Ο όρος φυτοπλαγκτόν (ή φυτοπλαγκτό) σύμφωνα με την Wikipedia, προέρχεται από τις λέξεις «φυτό» και «πλαγκτός» που σημαίνει ταξιδευτής-περιπλανώμενος. Περιλαμβάνει όλους τους φωτοσυνθετικούς μικροοργανισμούς (τόσο προκαρυωτικούς – Κυανοβακτήρια- όσο και ευκαρυωτικούς) που είναι προσαρμοσμένοι να ζουν αιωρούμενοι σε επιφανειακά ύδατα λιμνών, ποταμών και ωκεανών.
Ως φυτοπλαγκτόν, ορίζονται οι μονοκύτταροι οργανισμοί διαφόρων διαστάσεων οι οποίοι φωτοσυνθέτουν.
Το φυτoπλαγκτόν έχει την τάση να κατανέμεται με ακανόνιστη, μωσαϊκού τύπου κατανομή. Η μωσαϊκή κατανομή μπορεί να προκληθεί από αβιοτικούς παράγοντες όπως στρόβιλοι, μέτωπα και δίνες ή από βιοτικούς όπως η βόσκηση, η κατακόρυφη μετανάστευση και το θαλάσσιο «χιόνι».
Κύριες πλαγκτονικές μεγακοινότητες υπάρχουν στον Ειρηνικό ωκεανό και συνδέονται με τα κύρια συστήματα στροβίλων. Αν και μονοκύτταροι, οι οργανισμοί του φυτοπλαγκτού δεν είναι απαραίτητα απλοί οργανισμοί. Παρουσιάζουν ποικίλη μορφολογική και λειτουργική ποικιλότητα και ποικίλες στρατηγικές προσαρμογής. Θεωρείται ότι υπάρχουν περίπου 5000 είδη θαλάσσιου φυτοπλαγκτού, τα οποία προέρχονται από απομακρυσμένες φυλογενετικές ομάδες.
Το φαινόμενο που παρατηρείται στις θάλασσες της Εύβοιας δεν είναι επικίνδυνο, ενώ για τον άνθρωπο ο κίνδυνος έρχεται σε περίπτωση κατάποσης, δερματικής επαφής ή εισπνοής νερών όπου έχει αναπτυχθεί ο κυανοβακτηριακός ανθός.
Η διάρκειά του περιορίζεται σε μερικές εβδομάδες.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr