Με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα 25η Μαρτίου στην Κάρυστο.
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε και χειροκρότησε τους μαθητές που παρέλασαν και για ακόμη μία φορά έκλεψαν την παράσταση τα άλογα του ιππικού ομίλου της Καρύστου.
Νωρίτερα στο ορεινό χωριό Μίστρος εορτάστηκε η Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό ο πρόεδρος της κοινότητας κατέθεσε το στεφάνι στην μνήμη των ηρώων της 25ης Μαρτίου.
Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου
Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία σηματοδότησε και την απελευθέρωσή μας από τον τουρκικό ζυγό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εθνική μας εορτή, καθώς χάρη στους αγώνες των ηρώων της επανάστασης ιδρύθηκε το νεότερο ελληνικό κράτος, λίγα χρόνια αργότερα.
Πριν την Ελληνική Επανάσταση είχε προηγηθεί μια μακρόχρονη περίοδος τουρκοκρατίας, που κράτησε περίπου 400 χρόνια. Επίσημα, η τουρκοκρατία ξεκίνησε με την τελική πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, η οποία έφερε και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Σημειώνουμε εδώ ότι, αν και οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν πως η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου του 1821, με την εξέγερση στο Γαλάτι, ως επέτειος της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα καθιερώθηκε η 25η Μαρτίου.
Η ημερομηνία αυτή θεσπίστηκε διότι ότι η 25η Μαρτίου συνέπιπτε με τη μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η Φιλική Εταιρεία θεώρησε ότι ήταν καλή ιδέα ο Ευαγγελισμός να συνδεθεί με την Ελληνική Επανάσταση, ώστε να τονωθεί το εθνικό φρόνημα του μέχρι πρότινος υποδουλωμένου ελληνικού λαού.
25η Μαρτίου 1821 – Σύντομη ιστορική αναδρομή
Η υποδούλωση του ελλαδικού χώρου βρήκε τους Έλληνες σε μεγάλο βαθμό οικονομικά εξαθλιωμένους, με ελάχιστη ή και καθόλου μόρφωση.
Λίγο πριν ξεκινήσει η επανάσταση, οι Έλληνες ζούσαν σε μικρές κοινότητες, με πολλές από αυτές να ήταν σε κάποιο βαθμό αυτόνομες. Παράλληλα, τα ανώτερα αστικά στρώματα ήταν εξελληνισμένα. Μάλιστα, η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός διέθεταν ακόμα και τότε μια αίγλη, καθώς είχαν συνδεθεί με την υψηλή κοινωνία.
Παρά τις προσπάθειές του, λοιπόν, ο τουρκικός ζυγός δεν κατάφερε να πετύχει την εξάλειψη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων.
Έτσι, όταν στην Ευρώπη ξεκίνησε το πνευματικό κίνημα του Διαφωτισμού (17ος – 18ος αιώνας), το έδαφος για το αίτημα της απελευθέρωσης ήταν πρόσφορο. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο Διαφωτισμός αναβίωσε την αγάπη για την κλασική αρχαιότητα, την αρχαιοελληνική τέχνη και την φιλοσοφία.
Η Ελλάδα ήταν για τους Διαφωτιστές η γενέτειρα ολόκληρου του Δυτικού πολιτισμού, οι οποίοι θεωρούσαν ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη ίδρυσης ενός ελεύθερου ελληνικού έθνους, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Η ιδέα αυτή εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ευρώπη.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr