EVIMA.GR / Ειδησεις ευβοια / Φωτιές και πλημμύρες «γονάτισαν» τον τουρισμό στην Εύβοια – Πώς θα αποζημιωθεί ο κόσμος
Ειδησεις ευβοια
Φωτιές και πλημμύρες «γονάτισαν» τον τουρισμό στην Εύβοια – Πώς θα αποζημιωθεί ο κόσμος
EVIMA TEAM
Τόσο στη Βόρεια, όσο και στη Νότια Εύβοια, έκλεισαν δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις καθώς έγιναν πολλές ακυρώσεις στα ξενοδοχεία λόγω της κακοκαιρίας Daniel.
Από τις πλημμύρες, τα παραθαλάσσια μαγαζιά της Εύβοιας έχουν βουτηχτεί στη λάσπη.
Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πολλά προβλήματα στη Βόρεια και Νότια Εύβοια, επιβεβαιώνοντας ότι δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, δεν έχει υλοποιηθεί κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας.
Οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους, με αυτοσχέδια προστατευτικά, να εμποδίσουν το νερό να μπει τα σπίτια τους.
Έκλεισαν δρόμοι, πλημμύρισαν σπίτια
Τα χωριά Πήλι, Αγία Άννα, Στροφυλιά, Μετόχι, Σπαθάρι στη Βόρεια Εύβοια δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες νερού ενώ χείμαρροι κατέβασαν φερτά υλικά με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και να πλημμυρίζουν σπίτια.
Στις Ροβιές έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά.
Το ποτάμι του Νηρέα έχει υπερχείλιση σε πάρα πολλά σημεία, στο Πήλι «έσπασε» μια γέφυρα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν οκτώ διασώσεις. Ο δρόμος για τον οικισμό Ρετσινόλακκο είναι κλειστός, καθώς έχουν πέσει καμένα και μη δέντρα στο οδόστρωμα.
Τραγική η κατάσταση στον Αλμυροπόταμο
Στη Νότια Εύβοια, στον Αλμυροπόταμο, όλη η παραλιακή ζώνη είναι πλημμυρισμένη. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού με πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους στην περιοχή Γούβες.
Ενδεικτικά στον Αλμυροπόταμο, εκτός από τα σπίτια, οι ξενοδοχειακές μονάδες, οι ταβέρνες και τα μαγαζιά που βρίσκονται μπροστά στην θάλασσα υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα καθώς οι τεράστιοι όγκοι βροχής σε συνδυασμό με τα νερά της θάλασσας που φούσκωσαν είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιοι χείμαρροι που σχεδόν με την μορφή του τσουνάμι κάλυψαν τα πάντα.
Το νερό μπροστά από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες, σύμφωνα με μαρτυρίες, ξεπέρναγε το 1,5 μέτρο ενώ πολλά, πλήρως λειτουργικά- στημένα κανονικά με ομπρέλες και ξαπλώστρες beach bar που μέχρι και χθες εξυπηρετούσαν κανονικά το τουριστικό κοινό που ίθισται να παρατείνει τις διακοπές του μέχρι και τον Οκτώβριο, επομένως να κινείται τέτοια περίοδο στην περιοχή, διαλύθηκαν μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Ν.Γεραλής: Οι ευθύνες είναι εγκληματικές
Ο Νίκος Γεραλής, υποψήφιος δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είπε χαρακτηριστικά: «Οι ευθύνες είναι εγκληματικές! Δημοτική και περιφερειακή αρχή, δύο χρόνια τώρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, λανσάρουν το περιβόητο “όραμα Μπένου”, βάφτισαν αντιπλημμυρικά έργα τα αντιδιαβρωτικά με κορμούς και κλάρες και γεμίζουν τον καμένο ορεινό όγκο της περιοχής με χιλιάδες κυβικά μπετόν αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Αντίθετα, μέσα στα όρια των οικισμών και περιμετρικά αυτών, όπου είναι εκτεθειμένα τα σπίτια και οι περιουσίες των κατοίκων, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση και όπου έγινε, όπως στο Μετόχι, είναι ημιτελής και επικίνδυνη».’
Αιχμηρή ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιστιαίας
Η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού καθώς και στους όμορους δήμους ήταν καθόλα αναμενόμενη. Μάλιστα υπάρχει πείρα και είναι γνωστό πως τέτοια εποχή, αρχές φθινοπώρου, συχνά συμβαίνουν αντίστοιχα φαινόμενα.
Κι όμως αυτή τη στιγμή για μια ακόμη φορά κινδύνευσαν και κινδυνεύουν περιουσίες, κάτοικοι, ηλικιωμένοι οι οποίοι παλεύουν με ότι τρόπο μπορούν για να σώσουν το βιός και τις οικογένειες τους. Η κατάσταση στον Νέο Πύργο και τους Ωρεούς είναι χαρακτηριστική και τραγική. Δεκάδες σπίτια πλημμυρισμένα, μηχανήματα, οικιακές συσκευές και εξοπλισμός πλημμυρισμένος, κάτοικοι εγκλωβισμένοι στα σπίτια, χωρίς νερό η περιοχή.Ενώ είναι μια περιοχή, με εντοπισμένα προβλήματα και ευάλωτη σε πλημμυρικά φαινόμενα δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο εδώ και χρόνια.Οι εκ των υστέρων επεμβάσεις των μηχανημάτων του Δήμου που σκάβονται ολόκληροι δρόμοι για να βρει διέξοδο το νερό, δεν λύνουν το πρόβλημα για την επόμενη νεροποντή που θα έρθει. Η Δημοτική αρχή Κοντζιά έχει την κύρια ευθύνη για αυτή τη κατάσταση. Είναι πλήρως εναρμονισμένη στην κυβερνητική πολιτική που ορίζει πως το κόστος για την πρόληψη και τα ουσιαστικά έργα υποδομής είναι μεγαλύτερο από τα ψίχουλα της αποκατάστασης.
Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων εντός των οικισμών σε όλη την έκταση του Δήμου, ώστε να προστατευτούν ουσιαστικά κατοικίες, καταστήματα, περιουσίες, κάτοικοι και υποδομές, και κάθε φορά που βρέχει προκαλούνται σοβαρότατα προβλήματα.
ΤΩΡΑ κυβέρνηση, δήμος και περιφέρεια να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία του λαού, για να αποζημιωθούν ολοκληρωτικά οι κάτοικοι για τις ζημιές που έπαθαν. Να γίνει με το πέρας της κακοκαιρίας άμεση καταγραφή και αποζημίωση.
Ταυτόχρονα,
Η κακοκαιρία έπληξε σχεδόν ολοκληρωτικά τους συκοπαραγωγούς.
Η μεγάλη πλειοψηφία των συκοπαραγωγών είχαν προλάβει να μαζέψουν μόνο το 50% της παραγωγής (το υπόλοιπο λόγω της βροχής θα χαλάσει)
Η ήδη μαζεμένη ποσότητα ήταν στις λιάστρες τις οποίες σε πολλές περιοχές παρέσυραν τα ρέματα και τα ποτάμια που δημιουργήθηκαν από την νεροποντή
Είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που ο κλάδος των συκοπαραγωγών έχει σοβαρά προβλήματα (Μήδεια, Πυρκαγιές ‘21, βροχές ‘22), η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο.Η ζημιά στο εισόδημα των συκοπαραγωγών, προστίθεται και συσσωρεύεται 3 χρόνια τώρα με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σημαντικά το ετήσιο εισόδημα των ίδιων, αλλά και όλων των άλλων που απασχολούνται στην συσκευασία και τυποποίηση (εργαζόμενοι στα συσκευαστήρια κλπ). Απαιτείται εδώ και τώρα να ενισχυθεί ο κλάδος και η παραγωγή από τον ΕΛΓΑ χωρίς κόφτες και περιορισμούς για την παραγωγή που δεν συλλέχθηκε αλλά και για αυτή που καταστράφηκε στις λιάστρες. Να στηριχθούν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της περιοχής που δεν θα δουλέψουν στα συσκευαστήρια