Η εξωτική παραλία της Εύβοιας με τα καταπράσινα νερά
Είναι ο ιδανικός προορισμός για διακοπές μακριά από την πολυκοσμία και κοντά από την Αθήνα. EVIMA TEAM
Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή, και πρόκειται για μια ήρεμη παραλία, όπου η ησυχία και η γαλήνη αποτελεί το κυριότερο χαρακτηριστικό της.
Παίρνει την ονομασία από τον παλιό μύλο που υπάρχει στην απαλή αμμουδιά της, μα και από το παραδοσιακό χωριό που είναι χτισμένο λίγο ψηλότερα, σε στρατηγική θέση με θέα στον Βόρειο Ευβοϊκό.
Μύλος – Γιάλτρα είναι η ονομασία της παραλίας, με το ομώνυμο χωριό να αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μέρη της Ελλάδας, αφού σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε από Αθηναίους τον 5ο π.Χ. αιώνα. Και εάν σκεφτεί κανείς πως η ονομασία του χωριού προέρχεται από τις λέξεις υγεία και λουτρά, τότε μπορεί επίσης να κατανοήσει και τη σπουδαιότητα του «υγρού» στοιχείου για την ευρύτερη περιοχή.
Με ένα αρκετά μεγάλο μήκος ακτογραμμής, οι δύο παραλίες στη Γιάλτρα κερδίζουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Και εάν η πρώτη παραλία με την ονομασία «Μπάνια» ταυτίζεται με τα λουτρά και τα ιαματικά νερά του κόλπου, η παραλία του Μύλου έρχεται να συμπληρώσει το υπέροχο αυτό παζλ με τη μαγική εικόνα του ανεμόμυλου να κουνά νωχελικά τα πτερύγιά του στα ήρεμα, διάφανα νερά που φέρνουν στον νου μια τεράστια, πεντακάθαρη, γαλάζια λίμνη.
Μπλε και πράσινο, άμμος και κοχύλια, ηρεμία και γαλήνη, γίνονται ένα στην παραλία Μύλος – Γιάλτρα, με σήμα κατατεθέν τον γραφικό ανεμόμυλο της που εικάζεται πως χτίστηκε τον 19ο αιώνα, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στην περιοχή…για όλους αυτούς που αναζητούν λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης στις διακοπές τους.
Γιάλτρα, ένα γραφικό χωριό στην Εύβοια
Το χωριό περιβάλλεται από πεύκα και αμπελώνες, όπου παράγεται το εκλεκτό κρασί Gialtra, εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης κάποια βυζαντινά μνημεία, που αξίζουν πολύ καλά μια επίσκεψη, όπως τα ερείπια του ναού του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, όπου μερικές τοιχογραφίες μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι σήμερα.
Κατά καιρούς, λαμβάνουν χώρα κάποιες τοπικές γιορτές, που διακρίνονται για την αυθεντικότητά τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των γιορτών θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε όλες τις τοπικές σπεσιαλιτέ, από αρνί ή χοιρινό κοντοσούβλι μέχρι φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.